Bitevní pole Vlasty KAISERA: Tituly Made in Italy. Doručí ho i Stramaccioni na Letnou?

Sparta představila svého nového trenéra. Je z Itálie a jmenuje se Andrea Stramaccioni. Ve své rodné zemi tento mladý trenér zatím neměl příležitost ukázat vše, co dovede, působil jen ve dvou klubech, v Interu Milán a Udinese.

Stát se trenérem Interu Milán není ve světě fotbalu rozhodně žádná malá meta. Stramaccioni se na jeho lavičku dostal jako náhradník za propuštěného Claudia Ranieriho už ve svých 36 letech. Cestu mu vydláždily úspěchy u klubové juniorky. S mládežnickými výběry AS Řím předtím tento trenér, jehož hráčskou kariéru předčasně ukončilo zranění kolena, získal dva italské tituly. Ale jen v kategorii fotbalistů do 15 a 17 let.

Andrea Stramaccioni Sparta

Přečtěte si také:

Stramaccioni rozjel ve Spartě čistku! Které 4 opory končí a jak to bude s Rosickým?
Stramaccioni o Spartě: Musíme být úspěšní. Dávat sliby ale není můj styl
Do Sparty míří italský trenér Stramaccioni! Na jaký balík si přijde?

To slovo tedy padlo. Titul. Právě splnění tohoto úkolu se od Andrey Stramaccioniho nyní očekává na Spartě. A očekává se i proto, že italští trenéři sbírat tituly opravdu umějí.

V italské lize pouští k této bohulibé činnosti zahraniční konkurenci jen zcela výjimečně. Od roku 2000, kdy triumfovalo Lazio se švédským trenérem Svenem-Göranem Erikssonem, se k italskému scudettu propracoval už jen jediný zahraniční kormidelník – José Mourinho v Interu.

Naproti tomu v anglické nejvyšší soutěži nevyhrál titul od roku 1992 jediný Angličan! Zato čtyři Italové – Carlo Ancelotti, Roberto Mancini, Claudio Ranieri a naposledy Antonio Conte.

Antoni Conte (Chelsea)

A italští trenéři sbírají mistrovskou smetanu i jinde v zahraničí. Pojďme si některé prominenty „made in Italy“ připomenout.

GIOVANNI TRAPATTONI získal šest titulů v Serii A s Juventusem a jeden s Interem, ale ovládl ligové soutěže i v Německu s Bayernem, v Portugalsku s Benfikou a v Rakousku se Salzburgem.

Legendární tisková konference Trapattoniho v Bayernu:

[fve]https://youtu.be/4p1RwOE0VTc[/fve]

FABIO CAPELLO – čtyři tituly s AC Milán, dva s Juventusem (ale odebrané po aféře calciopoli, s čímž se Capello dodnes nesmířil) a jeden s AS Řím. V zahraničí pak dva s Realem Madrid, a to s odstupem deseti let: 1997 a 2007.

CARLO ANCELOTTI – Zvláštní, tituly jako trenér sbírá po jednom. Jeden v AC Milán, jeden v Chelsea, jeden v Paris Saint-Germain a nyní jeden (ale dost možná první v řadě) v Bayernu. K tomu ale ještě dva tituly v Lize mistrů s AC Milán a jeden s Realem Madrid.

Carlo Ancelotti

MARCELLO LIPPI – Trenér italských mistrů světa, jinak pětinásobný mistr s Juventusem a trojnásobný s čínským Guangzhou Evergrande.

Marcelo Lippi. Foto: uefa.com

LUCIANO SPALLETTI – V rodné Itálii se mistrem ještě nestal, zato dvakrát dovedl k mistrovské korunovaci ruský Zenit Petrohrad.

CLAUDIO RANIERI – Zkušenosti se zahraničním fotbalem má poměrně velké, titulu se ale dočkal až v poměrně zralém věku – a to senzačně v Leicesteru.

ROBERTO MANCINI – Triumfoval také v anglické Premier League, kde ukončil dlouhé čekání na titul s Manchesterem City. Tři tituly získal na lavičce Interu Milán, nyní přechází do Zenitu Petrohrad.

Roberto Mancini

WALTER ZENGA – V rodné Itálii jako trenér vždy vyhořel, ale v zahraničí získal dva tituly, a to na Balkáně. Steaua Bukurešt ovládla pod jeho vedením rumunskou ligu, Crvena Zvezda Bělehrad srbskou. Neříkejte ale před ním, že vyhrál jen „v malých ligách“ – vždy se hrozně rozčílí…

Walter Zenga. Foto: espnfc.com

NEVIO SCALA – Jméno si udělal v Parmě, kterou sice přivedl do Ligy mistrů, ale ne k italskému mistrovskému titulu. V zahraničí se stal mistrem s ukrajinským Šachtarem Doněck.

Nevio Scala. Foto: metropolitano.tv

 

A ještě dalších pár italských jmen, dalších pár „malých“ lig, ale v daném měřítku rozhodně „velkých“ titulů. Alberto Bigon zvítězil ve švýcarské lize se Sionem, Mario Astorri v Dánsku s AB Kodaň, Andrea Mandorlini v Rumunsku s Kluží, Mauro Bencivenga v Albánii s KF Tirana.

A nejčerstvěji také Marco Rossi (Maďarsko, Honvéd), který momentálně přechází na Slovensko, do Dunajské Stredy, a Massimo Carrera, který v Rusku získal titul se Spartakem Moskva.

Mimo evropskou půdu přijdou na řadu také jména jako Marco Materazzi (mistr Indie), Giuseppe Dossena a Stefano Cusin (mistři Libye), Danilo Pileggi (mistr Etiopie) a Salvatore Nobile (mistr Pobřeží Slonoviny).

Zařadí se mezi tyto stále exotičtější destinace také Česká republika a pražská Sparta? Jak vidět, Ital zná ten zázrak 🙂 !

[blog_program_info id=“15071266″]

Foto: Reuters, barcaforum.com, uefa.com, metropolitano.tv
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru