Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Co ukázal letošní All Stars Cup?

Skončil devátý ročník mezinárodního juniorského turnaje All Stars Cup 2017, na kterém se v Praze tradičně představují nejlepší fotbalisté do šestnácti let. České týmy tak měly opět možnost porovnat si svoje kvality s evropskou potažmo světovou špičkou. A jak jsme si v konfrontaci s týmy, jako jsou Atlético Madrid, Paris Saint-Germain, Arsenal nebo Chivas Guadalajara vedli?

All Stars Cup 2017. Foto: reprovideo

Ze sedmi českých účastníků byla nejlepší pátá Slavia. Ale daleko důležitější, než celkové umístění, bylo porovnání rozdílů ve výkonech a hře českých týmů v porovnání s těmi zahraničními.

Především se opět ukázalo, že nároky na mladé fotbalisty jsou v současnosti stále vyšší. Už od šestnáctiletých fotbalistů se požaduje mimo techniky a rychlosti také vysoký stupeň taktické vyspělosti a fyzická zralost.

Například Atlético Madrid, které nakonec obsadilo třetí příčku, hrálo naprosto stejným herním systémem jako jeho A tým i s jednotlivými atributy jako bylo zmenšování hřiště, vysoký presink nebo důraz na rychlost v přechodové fázi po zisku míče.

Základem je ovšem především technická vyspělost a tam byl také vidět rozdíl mezi českými a zahraničními týmy.

Ne, že by Němci, Angličané, Španělé nebo Portugalci uměli s míčem o tolik víc než Češi. Hlavní rozdíl spočíval v tom, že šestnáctiletí hráči ze zahraničí dokážou jednotlivé technické dovednosti daleko lépe aplikovat během zápasu. A to ať už se to týkalo osobních soubojů jeden na jednoho, řešení situací tři na dva, dva na jednoho nebo samotného způsobu zakončení.

Asi je to dáno skladbou a samozřejmě i počtem tréninkových jednotek u nás a v zahraničí.

Mám dojem, že v Čechách je často stále důraz kladen na drillová cvičení, zatímco v zahraničí se jde víc cestou herních cvičení. Ale to samozřejmě souvisí i s počtem tréninkových jednotek.

Aby byli hráči schopní jednotlivé technické dovednosti používat v herním cvičení, musí je nejprve dokonale ovládat v klidu. A tady podle mě dochází často ke zpoždění vývoje a tím pádem i k pozdějšímu narůstání rozdílu mezi českými a zahraničními fotbalisty.

Jak ale ukázal i All Stars Cup 2017, rozhodně na tom český mládežnický fotbal není tak špatně. A tou nejlepší zprávou je, že i v těžkých podmínkách upadající pověsti fotbalu u nás vinou různých extempore fotbalových špiček, se v Čechách pořád najde hodně mladých fotbalistů, kteří v sobě mají nadšení a energii pro hru.

Tenhle ohýnek je zezdola potřeba neustále přiživovat. Třeba i mládežnickým turnajem, na kterém dáte českým hráčům možnost konfrontovat se se špičkovými týmy z celého světa a kde mladým fotbalistům dopřejete zážitek zahrát si na prvoligovém stadionu, navíc před televizními kamerami.

Utkání o 3. místo a finale si můžete pustit v O2 TV na stanici O2 TV Fotbal!

[blog_program_info id=“14992969″]

[blog_program_info id=“14992968″]

Foto: reprovideo O2 TV Fotbal, Facebook All Stars Cup
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru