Bitevní pole Vlasty KAISERA: Chceš vyhrávat? Zaplať!

A právě teď, když slunce pálí víc a víc a fotbalové trávníky v Evropě téměř osiřely, se už intenzivně zbrojí na příští ligovou sezonu. Přednost ve všech frontách na nejzvučnější posily mají samozřejmě kluby, které mají nabité peněženky. Když chceš vyhrávat, (pořádně) zaplať!

Výjimečný Leicester

Doba romantismu ve fotbale – až na jisté výjimky – skončila. Tytam jsou doby, kdy špičkovou ligovou soutěž v Evropě mohl vyhrát i malý a relativně „chudý“ klub z provincie. Tou nejvýraznější výjimkou je Leicester, který opanoval Premier League v předminulé sezoně.

Leicester

Jinak ale za celou dobu existence této soutěže vyhrál už jen jediný tým z provincie: Blackburn Rovers v roce 1995. Od onoho roku vyhrávaly pouze finančně bohatě zabezpečené kluby ze dvou měst – z Londýna a z Manchesteru.

Ve Španělsku je „posledním romantikem“ Valencia, která získala mistrovský titul v roce 2004. Od té doby sbírá smetanu pouze trio Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid. Že tomu někdy bývalo i jinak, o tom svědčí například tituly Deportiva La Coruňa (2000), Realu Sociedad San Sebastián (1981 a 1982) či Athleticu Bilbao (1983, 1984). Dnes se zdá být mistrovský titul těchto klubů pouhou chimérou.

Rekord Staré dámy

A stejně tak v Itálii. Od roku 2002 si mistrovský štafetový kolík předává pouze trio velkoklubů AC Milán, Inter Milán a Juventus Turín. Oba milánské kluby se ale v posledních letech poněkud zasnily a zahleděly do své vlastní slavné minulosti a turínská Stará dáma jim parádně vzala roha.

Juventus Paulo Dybala

Ještě se nestalo, že by nějaký klub v Itálii získal šest titulů a tři double v řadě!

Jak milé a svěží oproti tomu bylo období let 1982-1992. Tehdy se totiž v Serii A ani jednou nestalo, že by nějaký klub vyhrál dvakrát v řadě. Pěkně rok po roce se střídaly Juventus, AS Roma, Juventus, Hellas Verona (!), Juventus, Neapol, AC Milán, Inter Milán, Neapol, Sampdoria Janov (!) a AC Milán

Přečtěte si taky: Bitevní pole Vlasty KAISERA: Mistrovské tituly v multipacku

Titul Bayernu nepřekvapil

A ještě nám zbývá Bundesliga. Pátý titul v řadě pro Bayern nikoho nepřekvapí.

Carlo Ancelotti a Arturo Vidal slaví.

Spíše překvapí pestrost a různorodost držitelů mistrovských titulů mezi lety 1984 až 2009, kdy se na nejvyšší stupínek vyšplhaly i kluby, kterým dnes Bayern nadělí – když má den a správnou náladu – klidně i sedmičku. Dlouhodobou a vyrovnanou konkurencí pro něj nejsou ani náhodou.

Werder  Brémy, VfB Stuttgart, Hamburger SV, 1.FC Kaiserslautern (!) a naposledy Wolfsburg. V poslední době je pro Bayern na domácí půdě jakž takž soupeřem pouze Borussia Dortmund. A pokud nějaký klub přece jen přinese oživení (nováček z Lipska), je to zásluhou nového bohatého vlastníka.

Poslední romantici ze severu

A v českých luzích a hájích? Poslední romantici byli z Liberce (2006 a 2012), jinak se mistrovské hrátky týkají jen trojice finančně nejzabezpečenějších klubů – Sparta, Slavia, Viktoria Plzeň.

Myslíte si, že v příští sezoně získá titul ve zmiňovaných evropských ligách někdo jiný, než kluby, které se na nejvyšších příčkách běžně střídají po celé nové století? Pak jste nefalšovanými romantiky. A já vám držím palce!

Přečtěte si taky: Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Budoucí hvězdy Arsenalu, Dortmundu nebo PSG budou v Praze už tenhle týden

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru