Tenisový svět Libora BASÍKA: Může vyhrát muž grandslamový turnaj bez podání? Naprosto nereálné!

Kdo by si byl vsadil klidně i po prvním týdnu Roland Garros na výhru Jeleny Ostapenky, poměrně by zbohatl. Ani já jsem nevěřil, že by mohla turnaj vyhrát, přeci jen těch nedostatků v její hře je stále ještě dost.

Jelena Ostapenko

Možná si vzpomenete, jak lotyšskou hráčku vyškolila ve finále v Charlestonu Daria Kasatkina a stačil jí k tomu jediný úder – a to byl čop, tedy úder se spodní rotací.

Proto mě překvapilo, že hráčky v závěrečných kolech nebyly schopny tenistce, jež poskočí na 12. místo žebříčku WTA, vnutit styl hry, který jí zákonitě musí dělat obrovské problémy. Naopak se pouštěly s Ostapenkou do výměn od základní čáry, kde je v dobrém rozpoložení nejsilnější.

Přečtěte si taky: Senzace na French Open! Jaké smrtící údery vytáhla šampionka z Lotyšska?

Slabinou je podání

Ale abych se dostal k nadpisu dnešního blogu. Největší slabinou u Ostapenky je suverénně podání. Servis, se kterým bojuje po dobu celé kariéry, již od mládežnických let a k dokonalosti má daleko.

Mimochodem, v době, kdy začínala Jelena hrát větší juniorské turnaje, spolupracovala právě na podání i s českým trenérem a tehdy koučem mezinárodního ITF teamu Františkem Zlesákem.

Po Angelique Kerber vystoupala na piedestal grandslamového turnaje další hráčka s průměrným podáním, v konkurenci nejlépe servírujících hráček spíš podprůměrným.

Dovedete si představit vyhrát grandslamový turnaj muže, který by měl průměrný servis? Hráče, který nemá kompletní úderový repertoár? Naprosto nepředstavitelné, i to je jeden z důvodů, proč turnaje velké čtyřky vyhrávají pořád stejní hráči.

Není to kritika ženského tenisu, to rozhodně není, jen postřeh a zajímavost k zamyšlení.

Když se vrátím k Ostapence, tak musím ocenit obrovské sebevědomí, se kterým zvládla těžké zápasy, ale ten tlak od teď bude výrazně vyšší, už nebudu hráčkou, která nemá co ztratit.

Jelena Ostapenko

Přichází období trávy, mimochodem jako juniorka vyhrála Wimbledon a určitě i na nejrychlejším povrchu bude mít co nabídnout.

Těšme se na to, již v pondělí startuje na kanálech O2 TV Tenis a O2 TV Sport turnaj z nizozemského s-Hertogenbosche!

[blog_program_info id=“14912323″]

[blog_program_info id=“14912404″]

Přečtěte si taky: Tenisový svět Libora BASÍKA: Konec dua Berdych – Ivaniševič jsem předpokládal. Tady jsou důvody proč!

Foto: Reuters
Libor Basík Autor článku
Libor Basík
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru