Příběhy české ligy XVIII: Horváth byl jako Hurst a dočkal se velké osobní satisfakce (2010/2011)

Přetahovaná o titul mezi Plzní a Spartou nejednou přinesla napínavou zápletku s těsnými bodovými rozestupy v konečné tabulce. Rozhodoval tedy nejen každý bod, ale doslova každý gól. Hlavně ve vzájemných měřeních sil.

Nejinak tomu bylo v ročníku 2010/2011, kdy se Viktoria vůbec poprvé zapojila do mistrovské hry. Na podzim triumfovala na půdě obhájce trofeje z Letné 1:0 a před jarní domácí odvetou tak měla lepší vzájemnou bilanci. Do klíčového zápasu v rámci 20. kola navíc šla z vedoucí pozice v tabulce. Pražané ztráceli dva body a nesměli si tedy dovolit jakékoli zaváhání.

Jestřáb v Plzni nepřistál

V sobotu 12. března 2011 se ve Štruncových sadech sešlo 7500 diváků v předtuše velkého dramatu. Tak důležité utkání se tu snad ještě nikdy nehrálo. Domácí bez distancovaných Milana Petržely a Petra Jiráčka měli v úvodu jednu vyloženou šanci, ale uhodilo až v 16. minutě. K přímému kopu nařízenému za faul Martina Abeny na pronikajícího Michala Ďuriše se postavil výsadní exekutor plzeňských standardek Pavel Horváth.

Pětatřicetiletý exsparťan měl na svého někdejšího zaměstnavatele velkou pifku a snažil se dokázat, že se obětním beránkem v rudém dresu stal v létě 2008 neprávem.

Muž s kouzelnou levačkou rozehrál přímý kop z 21 metrů tak, jak byl zvyklý – prudkou utaženou ranou přes zeď. Brankář Jaromír Blažek si tak tak stihl na míč sáhnout konečky prstů. Vytlačil ho na břevno, od něhož se balón odrazil do země a pak do pole, načež jej letenský gólman dopravil do bezpečí. Byl to gól, či nikoli? Rozhodčí Miroslav Zelinka to ze svého místa stěží mohl vidět. Jeho asistent Ondřej Pelikán zase nestál na brankové čáře, ale hlídal ofsajdové postavení. I on měl tedy ztížený výhled. Přesto sudí vyřkli jasný verdikt: branka je regulérní!

Gól ve videu v čase cca 2:20: 

[fve]https://youtu.be/n6Thv0zP9ZM[/fve]

O správnosti jejich výroku však panovaly pochyby. Ostatně, ani sám střelec si nebyl jistý. „Ale spíš se mi zdálo, že se míč odrážel až za brankovou čáru. A když pak pomezní ukázal, že fakt jo, mohli jsme začít slavit,“ líčil Horváth.

Žádný opakovaný televizní záběr však se stoprocentní jistotou neprokázal, že míč skutečně přešel celým objemem brankovou čáru. Některé byly příliš rychlé, na jiných překážela tyč. Jestřábí oko, které pomáhalo na mistrovství světa 2014 v Brazílii, tehdy ještě k dispozici nebylo.

Boj o titul na ostří nože

Situace hodně připomínala slavný okamžik z finále mistrovství světa 1966 AnglieZápadní Německo v londýnském Wembley. Domácí Geoff Hurst tam vypálil do břevna, od něhož šel míč buď na, nebo za brankovou čáru. To ani po půl století nikdo pořádně neví… Gól byl však uznán.

[fve]https://youtu.be/0Uhe_l1h3w8[/fve]

I v případě Horvátha by se dala parafrázovat právnická zásada In dubio pro reo (při pochybnostech ve prospěch obžalovaného). Plzeňský kapitán si tak mohl vychutnávat radost z vedení a když těsně před koncem za stavu 1:0 odcházel ze hřiště, fandové Viktorie mu nadšeně tleskali. Tým Pavla Vrby nakonec nejtěsnější náskok udržel a porazil úřadujícího mistra 1:0. Vedení v tabulce tak zvýšil na pět bodů.

Sparta však v závěru mocně dotahovala a nakonec skončila druhá o jediný bod! Kdyby tedy v Plzni uhrála alespoň remízu, radovala by se ona. Jenže sporný gól platil. A to v konečném účtování vlastně rozhodlo.

Přečtěte si taky:

Příběhy české ligy XVII: Jablonec dělí pár centimetrů od titulu. Pekhart místo prázdné brány trefuje tyč (2009/2010)

Příběhy české ligy XVI: Mé nejkrásnější derby, řekl Šmicer o zápase, v němž odstřelil sparťanského kouče Lavičku (2008/2009)

Příběhy české ligy XV: Bouřlivák Abraham nejdřív titul obhajoval ve Spartě a pak jí ho sebral ve Slavii (2007/2008)

Foto: reprovideo youtube.com
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru