Bitevní pole Vlasty KAISERA: Jih proti Severu. Kdo má navrch?

Zeměpis v Evropě jsem si vždy spojoval se sportem, obzvlášť s fotbalem. A proto mi přišlo, že se v Lize mistrů (potažmo v Poháru mistrů evropských zemí) vždy více prosazovaly kluby z požehnaného jihu našeho kontinentu.

Jednoduché počty dávají tomuto předpokladu za pravdu, i když samozřejmě nelze zapomenout na zásluhy a věhlas seveřanů, především Bayernu Mnichov, Liverpoolu, Ajaxu Amsterodam nebo Manchesteru United.

V poslední době to ale „Jih“ evropskému „Severu“ docela dost natírá. Po dvou finále Ligy mistrů z ročníků 2012/13 a 2013/14, kdy dominovali seveřané (Chelsea –Bayern a Bayern – Borussia Dortmund) následují čtyři finále, včetně toho letošního, kdy si to mezi sebou rozdávají pouze kluby z Jihu. Dvakrát RealAtlético, jednou BarcelonaJuventus a nyní RealJuventus.

[blog_program_info id=“14637072″]

Přečtěte si taky: Bitevní pole Vlasty KAISERA: Mistrovské tituly v multipacku

Real Madrid je nejčastějším účastníkem finále (letos popatnácté) i nejčastějším vítězem (11x).

Cristiano Ronaldo slaví se spoluhráči.

Juventus zase nejčastěji poraženým finalistou (6x). Mezi poslední dva ale pronikl už podeváté, společně s Realem se tedy zúčastnil pětiny evropských gala-finále.

Giorgio Chiellini, Paulo Dybala a Miralem Pjanič (Juventus). Foto: Reuters

Vítěz Ligy mistrů bude letos z Madridu nebo Turína, jižané tedy opět zvýší náskok – zatím mají 35 vítězství v PMEZ a Lize mistrů a k tomu 37 účastí ve finále.

Seveřané 26 vítězství a 24 prohraných finále.

V první desítce nejúspěšnějších klubů pak najdeme šest, které mají blíže ke Středozemnímu moři, a čtyři orientované spíše na moře Severní či Baltské.

Pro přehled:

Klub Počet vítězství Účast ve finále
Real Madrid 11 3
AC Milán   7 4
Bayern Mnichov   5 5
Barcelona   5 3
Liverpool   5 2
Ajax   4 2
Inter Milán   3 2
Manchester United   3 2
Juventus   2 6
Benfica   2 5

 A ještě malá poznámka ke kritériím mého evropského „dělení“. Zařazení Španělska, Itálie či Portugalska na jih je celkem pochopitelné, stejně jako Anglie, Nizozemska či Německa na sever. Regionální rozdělení jsem ale provedl u Francie. Stade de Reims (dvojí účast ve finále) řadím přírodopisně i kulturně spíše na sever, kdežto Marseille, Monaco a Saint-Étienne na jih.

V sobotu si na O2 TV Sport nenechte kromě večerního souboje Real vs. Juventus ujít ani studio věnované finále Ligy mistrů, které startuje již v odpoledních hodinách:

[blog_program_info id=“14637065″]

[blog_program_info id=“14637067″]

Přečtěte si taky:

Prohraná sázka v TIKI-TAKA: Rajnoch přišel ve slipech a ukradl Šmicerovi šálu

Bořil udělal rozhovor se Škodou! Nejšílenější věc, která byla letos k vidění

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru