Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Slavii čeká sezona pravdy, Spartu italské dobrodružství

Je za námi další ligový ročník. Jaký byl? A jaká zjištění přineslo bouřlivé fotbalové dění posledních dnů?

Slavia získaným titulem potvrdila pozici silného (možná nejsilnějšího) hráče. Druhou Plzeň čeká nová etapa pod staronovým koučem. A na Spartě se šprtají italská slovíčka. Ale především nabývám přesvědčení, že FAČR by bylo nejlepší úplně zrušit!

Z otloukánka mistrem

Slavia dotáhla cestu za titulem do úspěšného konce. Vyrojily se davy pravověrných slávistů, kteří teď oslavují své novodobé hrdiny.

Slavia Praha

Klub se z fotbalového otloukánka stal prakticky přes noc nejdůležitějším hráčem na české scéně. Má titul, předkolo Ligy mistrů, konečně vlastní stadion a obrovský balík na utrácení za posily. Čím dál víc je patrné, že na koho v českých luzích a hájích sešívaní šíbři ukážou, ten se stěhuje do Edenu. Zimní přestupní období ukázalo, že se slávisté dokázali poučit co do výběru nových posil.

Nicméně ta nejtěžší zkouška slávisty teprve čeká. Do nové sezony půjdou z pozice úřadujícího mistra a v každém utkání to budou muset dokazovat. A jestli to nebude jízda způsobem start cíl, velice rychle vyprchá mistrovská euforie a nastane silná kocovina. Ještě před startem ligové sezony jí přitom čeká ten nejtěžší test. Předkolo Ligy mistrů. Pokud v něm uspěje, čeká jí velmi zajímavá ale také náročná sezona.

Pokud přijde vyřazení, může to Slavii poznamenat i do startu ligy. Slavii čeká sezona pravdy. Pokud jí zvládne, stane se skutečnou českou jedničkou.

[blog_program_info id=“14466152″]

Kouč Vrba a období změn

Viktorii Plzeň čeká po návratu kouče Pavla Vrby období změn a rekonstrukce týmu.

pavel vrba

Z hlediska složení kádru je potřeba především vytvořit novou hierarchii vůdčích osobností, které potáhnou Plzeň v dalších letech. Myslím si, že pro tohle náročné období je Vrba správnou volbou, protože je za dobře s klubovým vedením, pro fanoušky je zbožňovanou ikonou a u hráčů má neoddiskutovatelnou autoritu. Celkově to znamená, že dostane od vedení i fanoušků daleko delší dobu hájení, než kterýkoliv jiný trenér.

A to je přesně to, co v současné chvíli Plzeň potřebuje ze všeho nejvíc. Stabilitu a autoritu v realizačním týmu.

[blog_program_info id=“14462099″]

Italské dobrodružství na Letné

Sparta se pouští do dalšího dobrodružství. Tentokrát italského. Majitel klubu pan Křetínský nedal na varovné příklady pohořelých zahraničních trenérů v českém fotbalovém prostředí a angažoval italského trenéra Stramaccioniho i s jeho spolupracovníky.

Andrea Stramaccioni Sparta

Chápu tenhle krok jako snahu vymanit se z českého malého rybníčku, kde se všichni znají a jsou spojeni a provázáni nejrůznějšími pouty přátelství i nenávisti. Nicméně je to opravdu velký hazard.

Už teď se probírá plat nového trenéra a je jasné, že u veřejnosti bude muset nový trenér šplhat po velmi strmé stěně, aby se dočkal uznání. Otázkou je, jak na jeho metody zareagují samotní hráči. Pokud se postaví za svého trenéra, přijmou jeho cestu a uvěří mu, může to vyjít.

V opačném případě by na Spartě (ale koneckonců i v kterémkoliv jiném klubu) neuspěl ani Simeone zkřížený s Mourinhem. Nicméně se nemohu zbavit dojmu, že pravý problém Sparty, kterým je prorostlý management, tenhle tah zcela neřeší.

Tak nám zavřeli předsedu

A kyselá třešnička na závěr. Tak nám zavřeli předsedu. Nedržel se totiž výroku, který jsem si vypůjčil z jednoho českého filmu: „Můžeš žrát, ale neměl bys u toho mlaskat.“

Před tím už se totiž oči zavřít nedají. Fotbalová asociace České republiky je de facto státem ve státě. Nicméně poslední dny ukazují, že to rozhodně není pluralitní demokracie. Právě naopak. Stávající zřízení by se dalo nejlépe popsat jako dědičná monarchie s králem, který drží palec nad financemi a tím pádem nad vším, s jeho princi, kteří jsou zárukou pokračování díla samotného monarchy a nepočítaného množství oddaných nohsledů, kteří obletují svého panovníka v předtuše sladké odměny. A takhle do sebe zahleděnou monarchii může smést pouze revoluce.

V tomhle případě zrušení FAČR jako právnické osoby a vytvoření zcela nového subjektu. A tentokrát bych prosil pořádně se zamyslet nad stanovami.

Přečtěte si taky:

Takhle Slavia jásá s mistrovským pohárem! Co vzkázala zklamaná Plzeň?

Stramaccioni o Spartě: Musíme být úspěšní. Dávat sliby ale není můj styl

Bořil udělal rozhovor se Škodou! Nejšílenější věc, která byla letos k vidění

Foto: Reuters, Facebook SK Slavia Praha, AC Sparta Praha
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru