Fotbalový RADAR: Italský trenér přinese do Sparty úplně jiný svět

Serii A vyhrál Juventus TurínMassimilianem Allegrim.

Bundesligu zase Bayern, na jehož lavičce sedí Carlo Ancelotti.

V Premier League triumfovala Chelsea, kde letos úspěšně debutoval Antonio Conte.

A jeho někdejší asistent Massimo Carrera po 16 letech vrátil na vrchol ruského klubového fotbalu Spartak Moskva.

Čtyři špičkové ligové soutěže, čtyři úspěšní italští trenéři.

antonio conte

A podívejte se, jakých výsledků v posledních letech dosáhli třeba Roberto Mancini, Roberto Di Matteo a Claudio Ranieri. Tituly ve fotbalově vyspělých zemích, cenné pohárové trofeje, prvenství v Lize mistrů.

To vše je označeno Made In Italy. Apeninský poloostrov zase spěje na vrchol, což dokazuje i postup Staré dámy do finále Ligy mistrů.

Stramaccioni tedy přichází ze země, která udává tón. Možná zatím nedosahuje kvalit a věhlasu svých kolegů, o nichž jsem se zmínil, ale rozhodně má co nabídnout.

Nejen Sparta, ale celý náš fotbal musí otevřít oči. A zavést skutečný profesionalismus se vším všudy.

Konec jedné velké éry

Velký obdivovatel Zdeňka Zemana a celého calcia Martin Pulpit mi řekl: „V Itálii se trénuje nejlíp na světě.“

A něco na tom bude. V době, kdy je tiki-taka už jen přežitkem doby nedávno minulé, vyniká italský smysl pro rychlost, vytrvalost a přímočarost. Že je nutné ve správný moment zaútočit po vertikále, než neustále tahat míč po horizontále a čekat na zlomek vteřiny, kdy se obrana rozevře, naznačilo například loňské osmifinále EURO 2016. Squadra azzura tam zdolala obhájce prvenství ze Španělska a definitivně ukončila jednu velkou éru.

K tomu, abyste mohli praktikovat tak náročný herní styl, založený na presinku a intenzitě, musíte mít dokonalou kondici. Italové ji mají, protože se tam trénuje nejen tvrdě, ale i ve správně rozložených dávkách. Hráči jsou díky tomu fyzicky výborně připravení a svěží.

To vše včetně optimální regenerace by měl Stramaccioni do nového působiště přinést. Pak se snad sparťanům budou vyhýbat neustálé zdravotní neduhy.

Andrea Stramaccioni

Míč je na straně vedení klubu

Sám kvalitní trénink a odpočinek by však nestačil. Bude zapotřebí, aby hráči o fotbale přemýšleli nejen na hřišti, ale i mimo ně. Aby sledovali video, připravovali se mentálně, vzdělávali se po taktické stránce.

A ani tak trenér sám nic nezvládne. Musí ho podpořit vedení a pomoci mu ve chvílích, kdy se nedaří. Nebo když hráči začnou reptat, že takhle ještě v životě nedřeli.

Jestli ho v tom naopak nechá vykoupat, experiment se zahraničním koučem skončí stejně rychle jako začal.

Ale pokud skutečně jsou o téhle cestě ve Spartě přesvědčeni, budou úspěšní bez ohledu na výsledky.

Otevřou se totiž světu a začnou být i na sebe náročnější. Pochopí totiž, že to, co předváděli doteď, prostě a jednoduše nestačí.

[blog_poll_start][poll id=“645″][blog_poll_end]

Přečtěte si taky: Argentinská hvězda ve Spartě? Přijít by mohl stříbrný muž z mistrovství světa!

Ze závěrečného ligového kola můžete na O2 TV Sport a O2 TV Fotbal sledovat souboj vedoucí Slavie Praha se Zbrojovkou Brno:

[blog_program_info id=“14441075″]

Foto: Reuters, sempreinter.com
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru