Bitevní pole Vlasty KAISERA: Boj o ligový titul aneb Když dva dělají totéž

Také vám přijde nápadný rozdíl ve výsledcích adeptů na mistrovský titul ve španělské, francouzské a české lize?

Navíc u Slavie to není první rozpačitý výsledek před natěšeným domácím publikem za poslední dobu, kdy by měla jednoznačně finišovat za titulem, případně i za ziskem double. Domácí porážka v semifinále poháru slávistům uzmula naději finále se vůbec zúčastnit. Teď to navíc vypadá, jako by nechtěli ani titul.

A plzeňská Viktorka? Ta v době vrcholící boje o mistrovskou obhajobu vesele prováděla a oznamovala trenérské změny. A místo aby po „vyřešení vnitřních problémů“ využila váhání Slavie, klopýtá ještě víc. Remíza v Jablonci, remíza doma s Mladou Boleslaví, pět inkasovaných gólů ve dvou zápasech… A jedenáct v posledních osmi zápasech, přičemž v předešlých dvaceti ligových kolech Viktorka inkasovala jen desetkrát.

Přejedená Plzeň, nedozrálá Slavia

Tady něco opravdu nehraje. A nezdá se mi, že by to byla psychika. Tu mají čeští profíci velmi dobrou – tedy alespoň v tom smyslu, že těžká hlava z problémů je většinou moc dlouho netrápí. Ale právě v tom může být jádro pudla.

Skutečně profesionální adepty boje o vrcholné pocty musí neúspěch trápit, doslova drásat. A pak se k jeho překonání musí postavit čelem, vydat ze sebe to nejlepší, čeho jsou schopni. Ovšem to je mentalita nejsilnějších klubů, nejlepších sportovců.

U nás vidíme lehce „přejedenou“ Plzeň a lehce „nedozrálou“ Slavii.

Slavia Praha

Titul nám unikne? Nevadí, po ruce bude odůvodnění, proč to nevyšlo. Kromě obligátního chybějícího štěstíčka (kterému se ale přece musí jít naproti!) tu určitě budou použity argumenty o zkušenější a vyzrálejší Viktorii, či naopak o namotivované Slavii, kterou ženou vpřed zájmy i peníze nového vlastníka.

Trocha optimismu

Barcelona i Real dohromady daly o víkendu osm branek a jen dvě dostaly. AS Monaco a PSG skórovaly v součtu dokonce devětkrát a neinkasovaly ani jednou. Nebylo to ale i zásluhou nízké motivovanosti soupeřů, kteří šli nadupaným favoritům prostě „z cesty“?

Něco podobného bychom mohli čekat i v českém fotbalovém prostředí, kde každý ví dopředu všechno – tedy i to, že se Jablonec nebo Dukla nebudou zbytečně honit v zápasech, kde už jim o nic nejde a soupeři přitom o všechno.

Ale vida – stal se pravý opak a „tutové“ předpoklady o jednoznačnosti výsledku se nenaplnily.

Trochu jiné je to u Mladé Boleslavi, která stíhá Evropskou ligu. Ale pozor, Sevilla ve Španělsku dokonce Ligu mistrů – a přesto na Santiago Bernabéu prohrála rozdílem třídy.

Cristiano Ronaldo

Prohrála ovšem s Realem.

Las PalmasBarcelonou.

LilleMonakem.

Saint-ÉtiennePSG.

Tedy s kluby, které opravdu převyšují – a trvale chtějí převyšovat – ostatní ligové účastníky rozdílem třídy. Tak velký kvalitativní odstup u nás prostě stále znát není. A pokud se nezmění mentalita hráčů ve špičkových klubech, hned tak znát nebude.

Na O2 TV Fotbal můžete v sobotu sledovat ligový souboj mezi Mladou Boleslaví a vedoucí Slavií:

[blog_program_info id=“14264224″]

Foto: Reuters, Facebook SK Slavia Praha
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru