Return Vojty BIDRMANA: Půlnoční zápasy mají kouzlo, ale to je zoufale málo

Jindy se zase na stejném kurtu hraje jeden dlouhý zápas za druhým, a tak se ten poslední často dohrává až dlouho po půlnoci. Tyhle noční tenisové bitvy jsou možná něčím jedinečným pro diváka, který po proměněném mečbolu vypne televizi a ulehne do peřin. Samotné hráče ale taková změna biorytmu může zničit.

Možná si taky vzpomenete na rok 2007, kdy Andreas Seppi s Bobbym Reynoldsem dohráli na Australian Open ve 3:34 ráno.

Předloni na podniku ATP v Riu de Janeiru si něco podobného vyzkoušel Rafa Nadal – ve čtvrtfinále bojoval až do 3:21 místního času, což pak označil jako „hrůzostrašnou chybu pořadatelů“.

Rafael Nadal

Pro aktuální příklad si stačí vzpomenout na první kolo probíhajícího turnaje v Madridu, kdy Johanna Konta a Laura Siegemund rozehrály zápas až krátce před půlnocí a skončily ve 2:15. To už je přímo v opuštěném areálu Caja Magica sledovalo jen pár diváků, a rozhodně v tu chvíli neplatilo, že tenis se hraje hlavně pro ně.

[fve]https://youtu.be/4smQqsaGW-Q[/fve]

Nejvíc to ale pochopitelně odnášejí rozhodčí, podavači a sami hráči. Takhle pozdě dohraný zápas se může výrazně projevit na jejich zajetých tenisových zvyklostech a tím pádem i na výkonu v dalších utkáních. Po nočním zápasovém maratónu se totiž profíkům často nevyhne tisková konference, nezbytné regenerační procesy nebo občas ani dopingová zkouška.

Přitom skoro vždycky se dá téhle situaci předejít. Když se celý den hrají na jednom kurtu dlouhé třísetové bitvy, poslední zápas by měl být automaticky přesunutý jinam. Chápu, že na centru bývají dopředu naplánované bloky, které vysílají sportovní televize do celého světa. Ale skutečně je dobré držet se původního rozpisu jen kvůli televiznímu diktátu a zapomenout na tenisty?

Ve Wimbledonu to mají zařízené chytře. Hrát se smí podle tradice do jedenácti večer místního času, pak jsou všechny nedohrané zápasy automaticky a nekompromisně přeložené na další den (jedinou výjimkou byl zápas Murrayho s Baghdatisem v roce 2012, který skončil ve 23:02).

[fve]https://youtu.be/DZuJ53527cc[/fve]

Podobné pravidlo by podle mě mohli zavést i všude jinde.

Možná není moudré určovat striktní konec hracího dne. Ale nemělo by se stávat, aby jednotlivé mače „přetékaly“ přes půlnoc. Na jejich kvalitě se zákonitě projevuje únava všech zúčastněných a nebudu lhát – znát to bývá i na kvalitě komentátora. Ty nejlepší tenisové bitvy se totiž opravdu nehrají v době, kdy jsou vzhůru tak akorát netopýři.

Vyvrcholení turnaje WTA v Madridu můžete sledovat na O2 TV Tenis:

[blog_program_info id=“14065834″]

Ve finále se utkají Simona Halep a Kristina Mladenovic:

[blog_program_info id=“14090340″]

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru