Příběhy české ligy XV: Bouřlivák Abraham nejdřív titul obhajoval ve Spartě a pak jí ho sebral ve Slavii (2007/2008)

Nebývá zrovna zvykem přestupovat ze Sparty do Slavie, natož v rozehrané sezoně. A zvlášť když znepřátelené armády svádějí lítou bitvu o nejcennější domácí trofej.

V ročníku 2007/2008 se však jeden takový přesun uskutečnil. Nevyvolal ovšem žádnou zlou krev. Naopak, odehrál se v nečekaném poklidu.

Osmadvacetiletý záložník s pověstí svérázného bouřliváka Martin Abraham nejprve v létě 2007 posílil mistrovskou Spartu z Mladé Boleslavi. „Je to pro mě ta nejlepší varianta,“ radoval se z příchodu na Letnou, za který Pražané zaplatili 15 milionů korun.

Jiří Kladrubský, David LImberský, Martin Abraham a Igor Źofčák představují dresy Sparty pro sezonu 2007/08. Foto: sparta.cz

Kouč Michal Bílek překvapivě z Abrahamovy prudké povahy neměl žádné obavy. A to přesto, že v týmu už bylo několik zlých mužů. „Chtěl jsem, aby takoví v uvozovkách darebáci přišli,“ ubezpečoval před zahájením soutěže.

Stínadla se bouřila

Jeho slova se mu však brzy měla vrátit jako bumerang. Nová posila se sice uvedla dobře a hned při čtvrtém startu si ve Spartě otevřela gólový účet, jenže pak přišel nechvalně proslulý zářijový večer v Teplicích.

Těsně před koncem za stavu 2:1 pro Severočechy byl trenér Bílek vykázán na tribunu, což zvedlo stavidla emocí. Po potyčce se čtvrtým rozhodčím a hlavním pořadatelem byl vyloučen kapitán Tomáš Řepka a při odchodu do šaten ještě navíc napadl kameramana České televize. U laviček se strhla mela, do níž se zapojil také Abraham, ačkoli ten byl už čtvrt hodiny předtím vystřídán. I on viděl červenou kartu.

[fve]https://youtu.be/9TUjcCb2XaM[/fve]

Přečtěte si také:

Příběhy české ligy XIV: Vyhořelé palivo? Kdepak, Kulič ve své životní čtvrthodince žhnul naplno (2006/2007)
Fotbalový RADAR: Žádné jednání, ale ultimátum. Buď fotbal bez Berbra, nebo bez peněz!
PALIČKOVY trenérské postřehy: Vrba s Plzní neriskuje. Může být ale důvodem, proč letos získá titul Slavia

Nechutné divadlo mělo dohru u disciplinární komise, jež vyřkla tvrdé tresty: sedmizápasový distanc pro Řepku, čtyřzápasový stop pro asistenta trenéra Horsta Siegla i Abrahama. Pro posledně jmenovaného byl incident na teplických Stínadlech počátkem sparťanského konce. Rudý dres v ligovém utkání už nikdy neoblékl.

V zimní přestávce už letenské vedení dělalo vše pro to, aby se enfant terribla zbavilo, pokud možno s co nejmenší finanční ztrátou. Vstříc vyšla překvapivě konkurenční Slavia, jež útočila na první titul po 12 letech. Před startem odvetné části měla v čele tabulky pětibodový náskok.

Kouč Karel Jarolím, jenž se s Abrahamem znal ze Slovácka, věděl, že na sebe bere nemalé riziko. Ze Sparty totiž nešly o zkušeném středopolaři dobré reference. „Je to hráč, který má svůj svět. Důkazem toho, že ne vždy zapadne do kabiny, je to, že ve většině klubů byl maximálně sezonu,“ řekl letenský asistent Siegl na Abrahamovu adresu.

Olomoucká labutí píseň

Slavia přesto převedla na konto Sparty deset milionů korun a „Abrc“ se tak vydal ve stopách Patrika Bergera či Pavla Novotného, kteří rovněž přeběhli z Letné do tábora největšího rivala. „Hra Slavie mi bude sedět víc,“ pronesl Abraham poté, co oblékl sešívaný dres.

Martin Abraham. Foto: epojisteniliga.cz

Přečtěte si také:

Krásná rozhodčí uhranula Brazílii i celý svět! Na lajně běhá zásadně bez podprsenky!
Alves poslal Juventus do finále Ligy mistrů. Jak si to na tribuně užila jeho krásná Joana?
Fotbal ke zblití? Rozhodčí ve Skotsku se pozvracel a dostal za to červenou kartu!

Začátek jeho nového angažmá skutečně nasvědčoval tomu, že konečně našel štaci, kde stráví delší dobu. Hrál pravidelně a dařilo se mu. Jenže přišel opět nešťastný zápas v Teplicích. Slávisté tam v 26. kole podlehli 1:3 a čtyři kola před koncem najednou ztráceli na Spartu tři body. Abraham se stal jedním z obětních beránků. Do konce sezony už ani jednou nenaskočil do základní sestavy a odkopal jen necelé dva poločasy.

Přesto měl zásadní podíl na klíčové výhře v Olomouci, kde dokonce vsítil svůj poslední gól v červenobílých barvách. Díky sparťanskému selhání převzal Jarolímův tým iniciativu a nakonec si po nevídaném obratu došel pro prvenství.

Abraham však závěrečnému duelu s Jabloncem na zbrusu novém stadionu v Edenu jen přihlížel z lavičky. Užil si euforii ze zisku mistrovského poháru, který paradoxně vyrval svému bývalému zaměstnavateli z Letné, jenže jeho pocit zadostiučinění netrval příliš dlouho.

Záhy se totiž dozvěděl, že jeho dny v áčku Slavie jsou sečteny. Na vině byla opět jeho divoká nátura. „Porušil interní pravidla klubu a byl přeřazen do rezervy. K chování profesionálního fotbalisty patří úplně jiná míra sebeovládání,“ vysvětlil slávistický tiskový mluvčí Ondřej Zlámal.

I v béčku však Abraham potvrdil, že je jak z divokých vajec. Vydržel tam jen dva týdny a nakonec odešel do kyperské Larnaky.

Také jeho působení ve Slavii se tak ztenčilo na pouhý půlrok. Po titulu s Libercem v roce 2006 tedy sice odcházel už s druhou medailí pro mistra republiky, ale zároveň s nelichotivým vysvědčením, kterému vystavil starý známý Jarolím. „Musím uznat, že to byla chyba. Beru to na sebe,“ řekl o jeho angažování slávistický trenér.

Sledujte to nejlepší z ePojisteni.cz ligy na O2 TV Sport a O2 TV Fotbal!

[blog_program_info id=“14065811″]

[blog_program_info id=“14090317″]

[blog_program_info id=“14120136″]

Foto: sparta.cz, epojisteniliga.cz, Facebook
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru