Fotbalový RADAR: Žádné jednání, ale ultimátum. Buď fotbal bez Berbra, nebo bez peněz!

Jedné věci ale v souvislosti s krizí ve fotbale nerozumím. Bohatí majitelé mají víc peněz, než si většina z nás vůbec umí představit. Mají tím pádem i takřka neomezenou moc.

Kdyby skutečně chtěli, už dávno by Romana Berbra zašlápli jako červa. Vlastně by k tomu ani nebylo zapotřebí žádných odposlechů, usvědčujících ho z nekalých praktik. O těch jsem koneckonců slyšel i já, a to dění ve fotbale sleduji jen v roli nezúčastněného pozorovatele.

Roman Berbr. Foto: reprovideo

Přečtěte si také:

Boží! Lepší verzi hymny Ligy mistrů jste neslyšeli! Klobouk dolů před kytaristou!
Soutěž s Ligou mistrů: Vyhrajte stadion Realu Madrid Santiago Bernabeu!
Trefa do černého! Manchester United představil nové dresy, fanoušci je milují!

Stačilo by prostě pohrozit – buď bude na fotbale parazitovat tenhle škůdce, nebo ho budeme dotovat. Obojí najednou ale mít nemůžete!

Nehlasujte pro Berbra a všechno bude v pořádku. Podpořte ho – a neuvidíte ani korunu. On sám bez financí dlouho nevydrží. Sám totiž není schopen sehnat nic. Kvůli jeho pochybnému kreditu by se s ním nikdo nebavil. Vždycky se tak potřeboval na někoho přisát – a pak svým věrným nohsledům rozdělovat dotace. U upocených strejců z okresů to bylo ještě jednodušší: pozval je na zápas reprezentace a vyvalení venkovani mu na oplátku ve všem šli na ruku.

Nafouklá bublina může prasknout

Tyhle hochštaplerské praktiky se dají přitom celkem bez problémů zastavit. Stačí, aby miliardáři s vlivem ve fotbale skutečně chtěli Berbrovu bublinu propíchnout. Pak praskne a je to.

Připadá mi však, že korupcí a klientelismem prohnilé prostředí dlouho těm nejmocnějším ani nevadilo, nebo je aspoň nic nenutilo k tomu, aby se je pokusili změnit. Když už se takové pokusy objevily, končily většinou naprostým fiaskem. A Berbrovým výsměchem.

Ne snad, že by slušným a úspěšným podnikatelům stav českého fotbalu vyhovoval, ale rozhodně nedělali vše pro to, aby hlavní příčinu marasmu odstranili. Dokonce si s Berbrem sedali za jednací stůl a hledali ústupky a kompromisy.

Daniel Křetínský

Jaroslav Tvrdík, Slavia

Přitom o čem se takový sprostý a nevycválaný buran asi tak může s manažery moderního střihu bavit? Vždyť mu sláma kouká z bot.

Až teď se nejsilnější kluby a jejich vlastníci probouzejí a začínají jednat. Naslouchají hlasu lidu a hodlají postavit do čela fotbalu důvěryhodné osobnosti. Jen aby nebylo pozdě.

Navíc jejich postup stále není dostatečně tvrdý. Ve finále to může skončit znovu tak, že si Berbr bude diktovat podmínky.

A to je špatně. S estébáky se nejedná. O tom jsme se přesvědčili už v roce 1989. Bohužel, poučení nepřišlo. A podle toho to tady vypadá. Nejen ve fotbale.

Foto: reprovideo isport.cz, slavia.cz, sparta.cz
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru