Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Fenomén setrvačnosti ve fotbale aneb dneska slavíš, zítra pláčeš

Jste se svým týmem na vrcholu, prožíváte úspěch, ale zároveň v té samé chvíli už možná děláte špatné kroky, které se za dva, tři nebo pět let projeví v podobě obrovské krize. A většinou platí, že čím úspěšnější tým v současnosti máte, tím těžší práce vás za pár let čeká.

Zásadní problém je, že si to řada kompetentních lidí v jednotlivých klubech neuvědomuje.  Je jen málo jiných prostředí, kde by se tolik orientovali na současnost a tak málo skutečně věnovali dlouhodobějšímu plánu. Zároveň se velmi často stává, že krize, která se nejčastěji projevuje na trávníku, má svoje skutečné příčiny někde úplně jinde.

Antonín Barák a Martin Frýdek v derby Sparta - Slavia. Foto: CPA

Přečtěte si také:

Slávisté se baví! Barák vyzpovídal Zmrhala: „Frydrych? To je normálně magor!“ zaznělo
Nevídaný striptýz! Argentinský trenér řešil své vykázání na tribunu svérázně!
Neymar proti Villarrealu dělal kousky jako z tanečních! Byla jeho finta lepší než originál kanonýra Manchesteru?

Výsledky a herní projev jsou často pouze indikátorem problémů. Pak se sahá nejčastěji k výměně trenéra, coby nejlevnější variantě krátkozrakého řešení. Dalším krokem je hráčská obměna, která už může lézt do peněz, ale pro toho, kdo má prostředky, je to de facto poměrně jednoduchý způsob.

Nicméně i když se může tato změna v krátkodobém horizontu projevit v pozitivním směru, neřešené hlubší problémy většinou vždycky převládnou a dostanou klub po spirále do ještě hlubší krize.

O fotbalových klubech platí ve většině případů to samé, co o jakékoliv obchodní společnosti u nás.

Majitelé mají často představu, že musí řídit vše a zasahují tak do chodu firmy navzdory kompetencím a zodpovědnosti svých podřízených. Ve fotbale přitom platí jedno zlaté pravidlo. Kdo má peníze nebo kdo reálně rozhoduje o penězích, ten rozhoduje o všem.

Celý manažerský a ředitelský ansámbl v klubu je pak ponížen na roli servisní organizace, která plní příkazy a o ničem reálně nerozhoduje.

Daniel Křetínský

Přečtěte si také:

Krásná rozhodčí uhranula Brazílii i celý svět! Na lajně běhá zásadně bez podprsenky!
VIDEO: Ostudný podraz! Brankář pomáhal zraněnému, Verratti z PSG mu vstřelil gól!
Je to nadčlověk? Jak Zlatan šokoval doktory, kteří mu operovali koleno?

Řešení je přitom tak prosté. Především je to vytvoření hierarchie majitel – generální manažer/ředitel-sportovní ředitel, obchodní ředitel, šéf mládeže – trenér A týmu, atd.

Žádná sdílená pravomoc, žádné názorové kliky, a už vůbec ne nějaká demokracie. Úspěšné fotbalové kluby vždycky nejlépe fungovali jako strukturovaný diktátorský režim. A především na základě této hierarchie pak musí být stanoveno reálné rozdělení pravomocí ale i zodpovědnosti.

Krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé cíle se dají stanovit pro každého manažera i v tak vágním prostředí, jako je to fotbalové. Na jejich základě se pak dá vyvozovat i případná zodpovědnost.

Jaroslav Tvrdík. Foto: reprovideo

 

Pak už je to jednoduché. Kde je zodpovědnost, musí být i pravomoc. Zbývá si jen vybrat lidi, kteří podle vás nejlépe odpovídají jednotlivým pozicím a cílům, které chcete, aby splnili, a pak je necháte dělat.

Zní to logicky? Zní to jednoduše? Nicméně realizace je v současném fotbalovém prostředí velmi složitá a v mnoha případech prakticky nemožná.

A to především z toho důvodu, že fotbal ovládá již zmiňovaný fenomén setrvačnosti. Pokud uděláte zásadní změny, projeví se za dva tři a někdy i za pět let. A tolik času vám u nás nikdo nedá. Daleko jednodušší je točit trenéry jako na běžícím pásu a vinu za špatné prostředí v klubu svalovat na samotné hráče.

Sledujte unikátní fotbalovou talkshow O2 TV Sport TIKI-TAKA každé pondělí.

[blog_program_info id=“14017298″]

Foto: sparta.cz, CPA, reprovideo O2 TV Sport
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru