Tenisový svět Libora BASÍKA: Stuttgart ve znamení kontroverzního návratu královny

Událost číslo jedna minulého týdne. Zápas prvního kola s Robertou Vinci byl vysílán snad do celého světa.

Maria Šarapovová

Start to byl dozajista kontroverzní. Sharapové byl zkrácen trest za doping a pořadatelé nejen ve Stuttgartu, ale i na dalších turnajích přispěchali s volnou kartou.

Ať se dívám, jak se dívám, záležitost má podle mě dvě roviny. Morální a ekonomickou. Ekonomická jednoznačně předčila tu druhou a Sharapovou budeme vídat pravidelně. Což o to, tenistka je to skvělá, sledovanost stoupne, hodnota turnaje letí strmě vzhůru. Ale jak mají poté fanoušci věřit v boj proti používání zakázaných látek, když jednoznačně dopující hráčka po skončení trestu dostává volné karty?

Maria Šarapovová

Jen si shrňme fakta: často obhájci ruské tenistky zmiňují, že meldonium se dostalo na seznam zakázaných látek až roku 2016 a Sharapova meldonium užívala dávno předtím.

To je zajisté pravda. Podstatná a ne úplně známá informace je ta, že rodačka z Naganě byla v polovině roku 2015 informována současně s WTA světovou antidopingovou agenturou WADA, že meldonium bude od začátku roku 2016 zakázáno. Pozitivně byla testována v lednu 2016.

Jednoznačně vědomé porušení pravidel.

Druhá fáma je ohledně dopingu v tenise a zejména meldonia. Doping v tenise vám nepomůže. Meldonium okysličuje krev, rozšiřuje průdušky a zejména urychluje regeneraci. V současném profisportu je právě rychlá regenerace alfou a omegou.

Sharapova mohla tím pádem výrazně více trénovat. Jak jsem psal na začátku. Sharapovou uznávám, je vynikající tenistka, ohromná osobnost.

Sharapova je víc než tenistka, je to značka. Ženský tenis jí potřebuje, ale boj s dopingem poté vypadá značně nevěrohodně.

Laura šampionkou

No a vítězka? Laura Siegemund, rodačka právě ze Stuttgartu! V 29 ti letech si troufnu tvrdit, že bude triumf domácí hráčky největším úspěchem po skončení kariéry.

Co by za to dala třeba Samantha Stosur, vítězka US Open 2011, finalistka Roland Garros, kdyby doma v Melbourne přelezla aspoň druhé kolo…

Na O2 TV Tenis můžete sledovat vyvrcholení turnajů WTA v Praze a v Rabatu:

[blog_program_info id=“13894411″]

[blog_program_info id=“13894413″]

Program všech zápasů vysílaných na O2 TV Tenis najdete každý den i na našem Facebooku.

 

Foto: Facebook Porsche Tennis Grand Prix
Libor Basík Autor článku
Libor Basík
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru