Příběhy české ligy XIV: Vyhořelé palivo? Kdepak, Kulič ve své životní čtvrthodince žhnul naplno (2006/2007)

„Po nevydařené měsíční přestupové anabázi by byl v nejbližší době jako vyhořelé palivo. Vždy byl vynikající rok a půl, dva roky – a pak potřebuje změnu.“ Těmito slovy mladoboleslavský prezident Josef Dufek objasnil, proč v lednu 2007 pustil útočníka Marka Kuliče do Sparty.

Na první pohled takové rozhodnutí nedávalo smysl. Vždyť jednatřicetiletý šutér v předchozí sezoně svými deseti góly vystřílel týmu z města automobilů postup do předkola Ligy mistrů a na stará kolena se prokousal i do reprezentace.

Jenže na podzim 2006 už skutečně jeho forma tak oslnivá nebyla. V 15 ligových startech se ani jednou netrefil do černého a ambiciózní celek přezimoval až na čtvrté příčce. Proto bylo donedávna šťastné manželství rozvedeno a Kulič se stěhoval do rudého dresu. Pražané za něj zaplatili devět milionů korun a navrch poslali do Mladé Boleslavi obránce Milana Kopice.

Obrat z říše fantazie

Svěřenci Michala Bílka šli tehdy do jarní části z prvního místa, jenže při Kuličově debutu doma vybouchli s Jabloncem a po debaklu 0:3 přenechali vedoucí pozici konkurenční Slavii. Před pondělní dohrávkou 20. kola ztráceli na lídra už čtyři body a další zaváhání si tak nemohli dovolit.

Shodou okolností tenkrát 2. dubna 2007 v Generali Areně přivítali právě Mladou Boleslav, tedy Kuličova bývalého chlebodárce. Technicky skvěle vybavený driblér už měl za sebou premiérovou trefu v novém působišti. Kouč Bílek mu našel také vhodného parťáka – vysokého bijce Libora Doška. Výkony v Příbrami naznačily, že právě tohle by mohl být úderný tandem, který dovede Spartu k prvnímu titulu od roku 2005.

Libor Došek

Letenským se však proti Mladé Boleslavi dlouho vůbec nedařilo. Hráli těžkopádně a bez nápadu. Ani sám Kulič toho mnoho nepředvedl. V úvodním dějství na sebe upozornil jen žlutou kartou. Když na začátku druhé půle otevřel skóre hostující snajpr Luboš Pecka, začaly se mistrovské ambice otřásat v základech. Favorit propadl takovému zoufalství, že mohl inkasovat i víckrát.

Teprve v 76. minutě se domácí prosadili. Pomohla jim k tomu chyba mladoboleslavského Mariána Paláta, po níž se dostal k míči Tomáš Jun a jeho centr zužitkoval střelou zblízka nedůsledně hlídaný Kulič – 1:1! Rozjel tím čtvrthodinku, jaká se na našich kolbištích hned tak nevidí.

Už za tři minuty si postavil míč Miroslav Matušovič a exportní ranou z přímého kopu z 25 metrů strhl vedení na stranu Sparty. Rudá smršť pokračovala o další čtyři minuty později. Po ukázkové spolupráci s Junem se zblízka prosadil Došek a bylo to 3:1. V nastavení si pak Kulič naběhl na dlouhý pas z hloubi pole, odstavil si obránce a svého někdejšího spoluhráče Pavla Kučeru pokořil podruhé v zápase. Sparťané převálcovali Mladou Boleslav 4:1 a 14 116 diváků v ochozech letenského stadionu jim nadšeně aplaudovalo.

[fve]https://youtu.be/z-JalwkIFZQ[/fve]

Přečtěte si taky:

Příběhy české ligy XIII: Zápotočného bomba po standardce rozehrané natřikrát. Liberec míří k titulu (2005/2006)

Příběhy české ligy XII: Tatarský biftek ve tvaru slávistické hvězdy nejvíc chutnal »Baldovi« Homolovi (2004/2005)

Příběhy české ligy XI: Michal Bílek rozjíždí blšanský boj o záchranu před 51 diváky (2003/2004)

Nevidím zlo, neslyším zlo

Tedy samozřejmě až na početný tábor hostujících příznivců. Ti se hodně zlobili na Kuliče, jenž je prý po vyrovnávacím gólu provokoval. Přitom předtím dlouho vyvolávali jméno. Jakmile však po své brance směrem k nim gestikuloval, začali na svého miláčka najednou pískat. „Podruhé už jsem v emocích dělal, že neslyším,“ vykládal po utkání Kulič a k fantastickému finiši dodal: „Každý doufal, že se to otočí. Jinak bychom ani na hřiště nemuseli chodit. Ten nahoře nás vyslyšel a obrátili jsme to. Myslím, že se psychicky zvedneme a bude to úplně super.“

Marek Kulič

Měl správný odhad. Těch 15 minut na konci skutečně zlomilo celý vývoj soutěže. Kdyby Mladé Boleslav vedení udržela, zřejmě by se pohár pro šampiona stěhoval na Slavii. Takhle se chytila Sparta – v závěrečné třetině soutěže prohospodařila už jen deset bodů, vyhrála i derby a nakonec předhonila své pronásledovatele o čtyři body.

Kulič k tomu přispěl hned sedmi přesnými zásahy. Všechny byly důležité, ale dva z nich přece jen z této řady vyčnívaly. Hříčkou osudu to byly právě góly v duelu s Mladou Boleslaví, kde se sparťanský veterán dočkal velké osobní satisfakce. Snad proto narážel v hodnocení zápasu na slova mladoboleslavského bosse Dufka: „Nejdřív to vypadalo, že vyhořím, nakonec jsem snad zazářil.“

Faktem ovšem také bylo, že své báječné jaro 2007 už na Letné nezopakoval. V následujících dvou sezonách nasázel dohromady už jen pět branek a v létě 2009 se stěhoval – hádejte, kam? Ano správně: do Mladé Boleslavi

Sledujte to nejlepší z české ePojisteni.cz ligy v O2 TV!

[blog_program_info id=“13918194″]

[blog_program_info id=“13944524″]

Foto: epojisteniliga.cz, fotbal.hattrick.cz
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru