Fotbalový RADAR: Důvěra ve fotbale se nedá odpracovat. Někteří lidé to však stále nechápou

Ctím presumpci neviny, a proto nebudu soudit, zda Miroslav Pelta je či není vinen. Ani to, jestli by měl pod tíhou skandálu na FAČR sám dobrovolně rezignovat, nebo počkat, až jej odvolá valná hromada.

pelta fačr

Jde o to, že je zde znovu frapantním způsobem poškozeno jméno fotbalu. Zdráhám se napsat DOBRÉ jméno fotbalu, jež je často skloňováno členy disciplinární komise v případech, že je někdo údajně poškozuje. Jako třeba lidé, kteří se o některých vrcholných představitelích vyjádřili tak, jak o nich smýšlí nejeden fanoušek.

Tedy tak, že jsou věrným zrcadlem soudobých politiků, obtloustlých dacanů s kravatou nakřivo, o jejichž poctivosti by se dalo přinejmenším s úspěchem pochybovat. A že jim vůbec nejde o nějaký produkt, nýbrž o vlastní prospěch. Tedy o to, aby se přisáli na cecík státních dotací a sponzorských kontraktů, a aby praktikovali podloudné kšeftíky, k jejichž krytí jim dopomáhá nepsaná dohoda o mlčení – dokud se jeho zrušení někomu nehodí do krámu – nikoli nepodobná mafiánské omertě. Kdo četl knihy o divokých zkazkách ze zákulisí, ví, o čem mluvím.

Přečtěte si taky: Fotbalový RADAR: Čech šéfem FAČR, Nedvěd k reprezentaci, Rosický a Hašek v čele Sparty. To je lék pro český fotbal

Nalijme si čistého vína

Bohužel, právě slovo důvěra je pro tyto existence abstraktním pojmem. Nemohou si na ni sáhnout a nedá se vyčíslit penězi. Do jejich slovníku se tak jaksi nehodí. Když už tento termín použijí, pak jen v souvislosti s tím, že si tu důvěru odpracovali. Zkrátka co jsme si, to jsme si, začneme se čistým stolem a jedeme dál.

Jakmile se jim nějaký novinář jakožto zástupce veřejnosti pokusí vmést do tváře, že by si s něčím podobným neměli zahrávat, nechápou, o čem je řeč. Buď proto, že na to jejich intelektuální kapacita nestačí, nebo prostě z toho důvodu, že v bezskrupulózním modelu jejich světa by to znamenalo zhroucení žebříčku hodnot. De facto jsou pro ně zástupci sedmé velmoci otravné vši, kazící jinak příjemnou idylu jejich pracovního života.

A tak se jednou za čas promění pár figur, ale v podstatě se odehrává stále totéž. Tedy lakování narůžovo a předstírání stavu, kdy se lotři polepšili, a protože jsou zkušení a pracovití (to je potřeba neustále zdůrazňovat, protože my ostatní se přece válíme), vrátí se zpátky a dostanou druhou (třetí, čtvrtou, pátou…) šanci.

A tak tu máme další aféru. Jistě ne poslední. Možná že její hlavní aktéři z ní vylezou očištěni.

Na tom, že většina fandů se tomu směje (to v lepším případě), nebo rovnou ruší plánovanou návštěvu ligového utkání, však nález policie ani verdikt soudu jen těžko něco změní.

Jinak než důslednou personální revolucí a radikální změnou způsobu myšlení to nepůjde. V opačném případě bude status quo zachováno. Nemá cenu si namlouvat něco jiného.

[blog_poll_start][poll id=“623″][blog_poll_end]

Přečtěte si taky:

Pelta bude zase zdrcenej. Nejlepší reakce na zadržení fotbalového šéfa!

Dvě patičky a geniální akce Juventusu! Hráči Monaka jen zírali

Zvláštní oslava hattricku: Cristiano Ronaldo poslal fanouškům vzkaz!

Foto: Twitter
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru