Bitevní pole Vlasty KAISERA: Rozruch kolem Patrika Schicka zesiluje

Patrik Schick dal totiž další krásný gól – tentokrát umístěnou bombou bez přípravy do sítě Joea Harta v duelu SampdorieTorinem.

Patrik Schick

Pak se ovšem zranil a do dalšího vývoje zápasu už nezasahoval. Ale řečeno s Járou Cimrmanem: zasahovali jiní!

Přečtěte si taky: Kouzelník Schick! Luxusně vymetl šibenici, Hart byl bez šance

Schick dal ve své premiérové sezoně v Serii A už jedenáct branek. Tím vyrovnal gólově nejlepší sezonu Pavla Nedvěda (za Lazio, sezóna 199798). Před ním je z českých fotbalistů působících v calciu pouze Tomáš Skuhravý, kterému to šlo v Janově rovněž k duhu. Oblékal ovšem dres konkurenčního CFC Janov, za který dal 15 branek v sezoně 199091 a 12 v sezoně 199495.

Porovnání s ryzí současností pro Schicka také vyznívá velmi příznivě. V pěti nejuznávanějších evropských ligách najdeme kromě něj pouze šest hráčů jeho věku (21 let), kteří dali srovnatelný počet gólů, tedy jedenáct a víc. Jsou jimi Dele Alli z Tottenhamu, Kylian Mbappé z Monaka, Timo Werner z Lipska, Giovanni Simeone z CFC Janov, Serge Gnabry z Werderu Brémy a Sandro Ramírez z Málagy.

Takže – zalistujme italskými deníky, projděme zdejší internetové stránky. Užijte si spolu se mnou pár příznačných citací.

V době sociálních sítí stačí jen fotka, kterou Patrik Schick pořídil v kavárně na Piazza Duomo v Miláně, aby se strhlo pozdvižení. Fanoušci Interu to viděli jako jasný signál, že český supertalent opravdu zamíří do jejich klubu! Zároveň to ale rozvířilo emoce fanoušků v polovině Itálie,v Turíně, Římě či Neapoli. Už teď je jasné, že jednadvacetiletý Čech bude jednou z klíčových osobností přestupového calciomercata.

???

Příspěvek sdílený Patrik Schick (@p_schicky),

Přitom po letním přestupu ze Sparty za 4 miliony eur se 25 „výstupních“ milionů zdálo jako lehká chiméra. A vida! Prezident Sampdorie Janov, excentrický Massimo Ferrero, teď tisku sděluje:

Schicka sleduje celý fotbalový svět, o dalším vývoji intenzívně jednáme. A to s jeho agentem Paskou, s renesančním mužem, který stále žertuje, ale své pravé záměry přitom dovede skrývat. Vidím, že stanovit v dnešní době výstupní klauzuli za talentovaného hráče je stejné, jako se vykastrovat. Proto jednáme o navýšení výstupní klauzule na čtyřicet, podle posledního vývoje ale spíše na padesát miliónů eur.

ferrero sampdoria

Cena Schicka za jediný týden intenzivních přestupových jednání a po jeho dalším výstavním gólu tedy vzrostla o deset milionů eur… I když zatím jen na papíře.

Prezident Ferrero ještě dodává:

Za sebe mohu jenom říct, že kdyby Schick po sezoně šel do Juventusu, byl by sám proti sobě. Nebude tam tolik hrát, zatímco když zůstane ještě minimálně rok u nás, stane se z něj ještě větší monstrum.

Zde má osobní poznámečka. To, že Schick v úvodu sezony tolik nehrál, mu přece v Sampdorii paradoxně pomohlo k vzestupu…

Jako muž z lavičky totiž dal víc jak polovinu ze svých gólů. Ale nyní už nastupuje v základu a jeho bilance je ještě lepší: v dubnu dal v pěti zápasech čtyři góly (z toho ten proti Crotone se stal doslova hitem sociálních sítí) a na jeden nahrál.

Patrik Schick (Sampdoria). Foto: Instagram

Trenéra Marca Giampaola si proto mnozí dobírají, že věděl jak na Schicka, když ho nechával zpočátku na lavičce „vyzrávat“. On s nadsázkou reaguje: Schicka už od prvních minut raději stavět nebudu, protože to pak bude jeho hodnota jasná úplně všem a já o něj přijdu. Chci, aby u nás zůstal i další ročník, to bych ho ale měl raději přestat stavět úplně…“

A ještě jednou výřečný prezident Ferrero:

Má nekonečné možnosti zlepšování. Je chladnokrevný, s hlavou na svém místě, vyrovnaný, klidný a inteligentní. Na hřišti umí chytře až prohnaně využít každé situace. Takový hráč se rodí jednou za 50 let. Jak z pohádky!

A na závěr ještě dalších pár slov od výřečných italských žurnalistů:

Schick byl dlouho optimálním dvanáctým mužem z lavičky. Okamžitě po svém příchodu na hřiště okamžitě uměl převážit misky vah. Na tom je hned vidět rozdíl, který ho odlišuje od běžného kvalitního útočníka. On má prostě něco navíc, něco, co se nedá natrénovat.

Připomínám, že jde jen o maličký výsek a věřte  bylo těžké vybrat jen určitou část…

Od dob Maura Icardiho (který je dnes nejlepším střelcem a kapitánem v Interu) se v Sampdorii neukázal tak čistý a krystalický talent, schopný navíc pokrýt více rolí. Není to jen vysunutý hrot a zakončovatel, ale velmi inteligentně si počíná i jako podhrotový hráč. Umí si intuitivně vybrat tu nejvýhodnější pozici, je rychlý, technický a pohotový. 25 milionů byla jeho původní přestupová cena. Dnes je ji celá italská elita ochotna vytáhnout z peněženky bez mrknutí oka. A přidávají se další, oba kluby z Manchesteru, Tottenham i Arsenal, Borussia Dortmund. A podle úplně posledních zpráv také Barcelona…!

[blog_program_info id=“13845786″]

Foto: Instagram, ilsecoloxix.it,  reprovideo
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru