PALIČKOVY trenérské postřehy: Petra Radu nebudu poučovat, ale na změnu doby je potřeba reagovat

Smrt Františka Rajtorala

Jako všechny mě sebevražda Františka Rajtorala šokovala. Je to strašně smutná událost. Zároveň se vědělo, že František má k takovým psychickým potížím sklony. Aniž bych chtěl kohokoliv obviňovat, protože dnes jsme všichni chytřejší, tak to pro něj vzhledem jeho problémům muselo být strašně těžké, když v Turecku zůstal sám.

Otázku, jestli někdo mohl udělat víc a takové věci zabránit, si asi pokládají všichni z jeho okolí.

František Rajtoral. Foto: Twitter

Přečtěte si také:

Plzeň uctila Rajtorala videem, co vám vžene slzy do očí! Ohradila se i proti tvrzením Sportu
„Franto, budeš nám chybět!“ loučily se hvězdy s Rajtoralem. Co stálo za jeho smrtí?
Jan Rajnoch o Rajtoralovi v TIKI-TAKA: Měl jsem podobný problém, fotbalista se musí starat i o svou duši

Opravdu velké špičkové kluby mají dostatek zaměstnanců na to, aby se o hráče starali a v momentě, kdy by se nějaký podobný problém objevil, tak to neskončilo podobně tragicky. Gaziantepspor takový klub ale není.

A ani české kluby, pokud vím, takové lidi nemají. Fotbal se vyvíjí a tlak na hráče je neúprosný, takže se možná v tomto směru něco změní.

Je to velké poučení pro všechny, kteří se ve fotbale pohybují. Pro kluby, funkcionáře, agenty a třeba i hráče, aby pozorněji sledovali kamarády z týmu a byli schopní z problémů pomoct. Na druhou stranu i pro člověka, který něčím podobným trpí, je asi hodně složité se svěřit a otevřeně o tom mluvit.

Nikdy jsem se s něčím podobným jako hráč ani později trenér nesetkal. I když jsem v některých angažmá řešil i věci, které bych nečekal, třeba rodinné problémy, tak nikdy nešlo o něco takového rázu.

Výstup Petra Rady

Po šlágru kola mezi Spartou a Plzní zaujal svým výstupem na tiskové konferenci trenér Sparty Petr Rada, když se hodně zostra obořil na novináře z deníku Sport.

Jsem dalek tomu, abych zkušeného kolegu nějak poučoval. V současném fotbale pracuje velký tlak a emoce tedy pracují. Není jednoduché to zvládat a Petr Rada je hodně impulzivní.

Petr Rada. Foto: reprovideo

Přečtěte si také:

Přeskočilo mu? Trenér Sparty Rada po Plzni bláznivě řval na novináře. Co říkáte na jeho výlev?
Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Dobrý Rada nad zlato? Proč může být pro Spartu dvousečný?
Sparta pomohla Slavii! Jako tchýně ve vašem novém autě! Reakce slávistů vás pobaví!

Já jsem se během své trenérské kariéry také dostal do sporu s novinářem, shodou okolností to byl také deník Sport, řešil jsem to ovšem jinak. Neveřejně. Vyříkali jsme si to po telefonu.

Nemusíme mít stejný názor, můžeme i ostře nesouhlasit, to je normální. Forma, kterou zvolil Petr Rada, podle mě do dnešního fotbalu nepatří.

V mojí trenérské generaci jsem takové výlevy, nejen k novinářům, ale i mezi trenéry navzájem registroval častěji a nikdy se mi to nelíbilo.

Jsem rád, že další generace trenérů jako Kozel, Šilhavý, nebo Trpišovský takové excesy nemá. Doba se zkrátka změnila a dnes k fotbalu patří i mediální prezentace a je na to potřeba reagovat.

Sparta se poučila z předchozích nezdarů

Co se týká dění na hřišti, zaujala mě až nečekaná podobnost zápasů SpartyPlzní a Slavie na hřišti Slovácka.

Zaujal mě způsob hry obou vítězných týmů. Jak Sparta doma, tak Slavia venku měly v zápase nižší procento držení míče, přesto se dá říct, že vyhrály celkem s přehledem.

Potvrdilo to můj dlouhodobý názor, že hra z bloku a na rychlý přechod do protiútoku není žádná ostuda.

David Lafata, Vjačeslav Karavajev. Foto: sparta.cz

Přečtěte si také:

Sparta smetla smrští v první půli Plzeň a přiblížila titul Slavii! Jak padaly góly?
Barca věnovala Messimu úžasný obří transparent! Leo ho krásným gólem zničil za 12 minut!
Komedie v Premier League! Alexis Sánchez trapně simuloval, chlubil se svým „zraněním“ na síti

Sparta se viditelně poučila z předchozích zápasů proti Plzni a tentokrát se nikam nehnala. Samozřejmě to mohla udělat i proto, že také Viktoria na rozdíl od předchozích let potřebovala tři body.

Plzeň navíc nepodala vůbec dobrý výkon. Působí to na mě tak, že je v mužstvu po odchodu trenéra Pivarníka nějaká divná atmosféra.

Dobře to shrnul Roman Hubník, který prohlásil, že Sparta byla hladovější.

Slavia na Slovácku hrála velmi podobně. Domácí hráli velice dobře, ale projevila se větší kvalita v kádru.

Výpadek Slavie z poháru, lepší teď než v lize

Co ale hodně překvapilo, to bylo vypadnutí Slavie v semifinále poháru se Zlínem. Navíc na domácím hřišti. I tady byl velký rozdíl v hladovosti obou týmů po úspěchu. Zlín to zcela jasně vnímal jako obrovskou příležitost, jednak postoupit do finále a také zachránit sezónu, kterou skvěle rozehrál, ale na jaře v lize pokazil.

Šel zarputile za úspěchem a hrál opravdu velmi dobře. Slavia naopak nastoupila trochu laxněji, možná i pod dojmem dobrých výsledků a výkonů poslední doby i dlouhé série neporazitelnosti (24 zápasů), která teď skončila.

Simon Deli. Foto: slavia.cz

Přečtěte si také:

Stoper Deli zazdil Slavii svou hrubkou cestu do finále! Fanoušci i kapitán Hušbauer zuřili. Raduje se Zlín!
Udělá Juventus ze Schicka nejdražšího Čecha historie? Dohoda už je prý na světě!
Čínská Slavia i v hokeji? Mohlo to tak být! Klub prý ale extraligu nepotřebuje, řekli Tvrdíkovi!

Troufnu si říct, že když už se to mělo stát, tak je pro Slavii dobře, že to přišlo teď, v poháru. Myslím si, že s týmem to tolik nezamává, porážka v lize by byla horší. Trenér Jaroslav Šilhavý ale hráčům jistě zdůrazní, že maximální koncentrace a ta tolikrát vzpomínaná „hladovost“ jsou potřeba v každém zápase.

Můj názor je, že Slavii porážka upozorní na to, že je třeba nic nepodcenit a vybudí ji do zbytku ligy tím správným způsobem.

Červenobílí pro mě zůstávají tím největším favoritem na titul. Navíc si myslím, že ani nebudou potřebovat vyhrát všech pět zbývajících zápasů.

Sledujte to nejlepší z české ePojisteni.cz ligy v O2 TV!

[blog_program_info id=“13720429″]

[blog_program_info id=“13743489″]

[blog_program_info id=“13774418″]

[blog_program_info id=“13821170″]

Foto: Facebook, slavia.cz, reprovideo YouTube, Twitter
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru