Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Dobrý Rada nad zlato? Proč může být pro Spartu dvousečný?

Jeho příchod na Spartu provázeli kontroverze a dosavadní angažmá má také poměrně turbulentní průběh. A to na hřišti i mimo něj.

Nemastnou domácí remízu se Zlínem Sparťané odčinili vynikajícím výkonem proti Slavii. Pak ale přišlo další zaváhání v Jihlavě. Nicméně ti, kteří před utkáním s neoblíbenou Plzní Letenské odepisovali, se museli o víkendu zase hodně divit.

[blog_program_info id=“13700678″]

Petr Rada (Sparta)

Jak by dopadla inventura nového Sparťanského kouče v tuhle chvíli?

Změny v kádru

O nich v současné situaci nemůže být prakticky řeč. Petr Rada zdědil zraněními zdecimovaný tým, který skládá zápas od zápasu. A situace se zatím nijak výrazně nelepší. O nějaké dlouhodobé koncepci se teď nedá vůbec mluvit. Ve výsledku je ovšem skládání sestavy docela jednoduché. Hraje prostě ten, kdo má obě nohy zdravé.

Zásahy do sestavy

I přes limitované možnosti se jich několik projevilo. Radovi se povedl tah se stažením Davida Lafaty na pozici podhrotového hráče. Před ním odvádí obrovský kus práce Josef Šural, který je v současnosti jednou z klíčových postav letenského výběru. Michal Kadlec byl zřejmě trvale odvelen na levý kraj obrany a myslím si, že tenhle tah vyhovuje všem. Sice to už není žádný velký rychlík, nicméně díky jeho zkušenostem a čtení hry může hrát pozičně. Ví, kdy je zapotřebí podpořit útok a kdy je lepší zůstat vzadu. Zároveň nenese tak velkou tíhu zodpovědnosti při rozehrávce uprostřed. Právě tam se dobře uchytil Lukáš Mareček. V osobních soubojích ani proti urostlým forvardům soupeře neztrácí a Sparta tak má konečně stopera schopného konstruktivní rozehrávky.

Michal Kadlec (Sparta) v zápase se Zlínem. Foto: Facebook

Přečtěte si také:

Přeskočilo mu? Trenér Sparty Rada po Plzni bláznivě řval na novináře. Co říkáte na jeho výlev?
„Franto, budeš nám chybět!“ loučily se hvězdy s Rajtoralem. Co stálo za jeho smrtí?
Nesestoupitelná Příbram? Komedie, cirkus! Fanoušci mají o další „divné“ výhře v Jablonci jasno!

Silný proti silným, slabý proti slabým

Jsou to dva rozdílné světy. Proti týmům, které chtějí hrát, to Spartě jde lépe než proti soupeřům, kteří jsou zalezlí a hrozí z brejků. Tady musí Petr Rada vymyslet plán B, což se mu zatím nedaří. Úspěchy útoku Sparty jsou v současné chvíli založené na dravosti, rychlosti a přímočarosti. Nicméně to proti zatažené obraně soupeře nefunguje. Druhou otázkou je motivace v takových zápasech.

Letenský Mourinho?

Všimli jste si, že od nástupu Petra Rady na Letnou se řeší především jeho osoba? Jeho výstupy během zápasu nebo na tiskových konferencích? Myslím si, že v tom není nějaký vyložený úmysl. Ale Rada prostě strhává pozornost novinářů především na sebe. Hráči tak mají přeci jen větší klid. Kdyby to byl předem připravený plán, tak by to bylo v pořádku. Já si ale spíš myslím, že to vyplývá z nátury sparťanského trenéra. A to by mohlo být dvojsečné.

Nikdo totiž předem neví, jakým směrem napne svůj hněv příště. Na špičkách musejí být nejen novináři (kteří by asi navíc měli v zájmu sebezáchovy začít pilovat „nožičky“), ale i zástupci klubu a samotní hráči. Na druhou stranu Sparta potřebuje trenéra, který se nebude bát dupnout si i proti vedení. Zvlášť v situaci, kdy potřebuje v létě posílit kádr. V tomhle ohledu by nás mohlo potkat ještě velmi bouřlivé přestupové období.

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=Wr-G5Cog79E&t=5s[/fve]

Foto: reprovideo, o2sport.cz, Facebook AC Sparta Praha
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru