Fotbalový RADAR: Čech šéfem FAČR, Nedvěd k reprezentaci, Rosický a Hašek v čele Sparty. To je lék pro český fotbal

Když jsem sledoval postupovou euforii Juventusu Turín ve čtvrtfinále Ligy mistrů v Barceloně, jednomu muži jsem tu radost přál ze všeho nejvíc – Pavlu Nedvědovi. Ten si ji zaslouží. Nejen proto, že mu ušatý pohár smolně unikl během hráčské kariéry, ale hlavně pro jeho manažerské kvality.

Vím totiž, že jeho funkce viceprezidenta klubu rozhodně není jen formální a reprezentativní. V obleku a naleštěných botách pracuje ještě víc, než když dřel v propoceném dresu a kopačkách na tréninku a v zápasech. Je v neustálém kontaktu s týmem, a to nejen s áčkem, ale i s mládežnickými výběry. Řeší každodenní agendu, stará se o přestupovou politiku a přemýšlí o tom, jak z Juventusu udělat ještě úspěšnější projekt.

Pavel Nedvěd

Přečtěte si také:

Volání fanoušků vyslyšeno! Česká liga zakročí proti simulantům! Jaký trest pro ně chystá?
Obludné Zlatanovo zranění! Bude zázrak, když si Ibra ještě v této sezoně zahraje!
Charakter RONALDO! Co všechno se dělo v šatně Realu po hattricku hvězdy s Bayernem?

Takového člověka bychom potřebovali u nás. A ne jednoho. Vždyť kolik bývalých skvělých hráčů se zkušenostmi z reprezentace či ze zahraničí zastává nějakou významnou exekutivní funkci v našich ligových klubech? Spočítáte je na prstech jedné ruky: Jan Nezmar v Liberci, Günter Bittengel v Dukle, Pavel KrmašHradci Králové, Lubomír Vlk v Karviné a Zdeněk Grygera ve Zlíně.

Ostatní plní spíše minoritní role vedoucích mužstev či sekretářů. A na Fotbalové asociaci České republiky není situace o moc lepší.

V řídících pozicích se tak u nás pohybuje řada nevychovaných buranů, osob s podivnou minulostí a pochybnou pověstí, případně lidí, kteří sice nikomu nic neudělali, ale zase nemají s vrcholovým fotbalem žádné výraznější zkušenosti.

A to je ten problém.

Dejme šanci legendám

Tahle garnitura ovšem tak jako tak jednou skončí. Nejpozději ve chvíli, kdy dojdou peníze. Doba štědrých majitelů nemusí být nekonečná, ze vstupného a merchandisingu se u nás vytěží jen zlomek financí, potenciální sponzory dusí EET a další nepochopitelné vládní daňové zákony a televizní společnosti bude muset někdo horkotěžko přesvědčovat, aby zvýšily platby za práva. Zatím k tomu podle mě není vážný důvod.

A až tedy tento divoký večírek skončí, odsune se spousta pijavic zase jinam, kde jim bude kynout větší šance na to, že by se bezpracně obohatily.

Na jejich místa pak mohou konečně nastoupit bývalí hráči, kteří mají know-how, renomé a konexe.

Bylo by skvělé, kdyby v čele FAČR stanul Petr Čech. Už jen to jméno všude otevírá dveře. Inteligentní a pracovitý člověk, jenž ovládá několik světových jazyků a zažil úspěch na všech úrovních – v Blšanech, Spartě i Chelsea. Jedině takový odborník může nastavit fungující systém odzdola až nahoru.

Fotbalový Karel Gott… Petr Čech sbírá trofeje jako populární zpěvák Zlaté slavíky. Skvělý gólman má už deset Zlatých míčů a devět ocenění Fotbalisty roku. Foto: Jan Tauber

Přečtěte si také:

PALIČKOVY trenérské postřehy: Všichni slávisté budou v neděli fandit Spartě!
Zázrak Mbappé má rekord Ligy mistrů! Fotka a srovnání s RONALDEM ohromily svět!
Příběhy české ligy XII: Tatarský biftek ve tvaru slávistické hvězdy nejvíc chutnal »Baldovi« Homolovi (2004/2005)

Chtěl bych se dožít také chvíle, kdy se domů vrátí Pavel Nedvěd a ujme se třeba řízení reprezentačního úseku. Když taková ikona přijde do kabiny před zápasem, motivace hráčů národního týmu už jenom díky tomu půjde rapidně nahoru.

I Sparta si říká o to, aby dala prostor svým legendám. Také proto se na Letnou vrátil Tomáš Rosický. Pokud mu jeho zdravotní stav nedovolí pokračovat v hráčské činnosti, měl by se na letenském stadionu plynule přesunout nahoru do kanceláře. Nemůžete ho však hned hodit do vody a položit mu na bedra celý klub. To by ho mohlo přibrzdit hned při rozjezdu nové kariéry.

Musí se tedy od někoho ve svých začátcích učit. A tím někým by měl být Ivan Hašek, který má všechny myslitelné předpoklady – uspěl jako hráč i kouč, byl u reprezentace, na asociaci, v zahraničí, má vysoký kredit, charisma, vzdělání i vystupování.

ivan hasek

Teprve s takovými lidmi získá náš fotbal na vážnosti. Pak se snad každý týden nebudou řešit nafilmované penalty, drogové aféry, opilí sudí, černé sázky a další skandály.

Už aby to bylo.

Sledujte to nejlepší z české ePojisteni.cz ligy v O2 TV!

[blog_program_info id=“13554471″]

[blog_program_info id=“13550812″]

[blog_program_info id=“13599075″]

[blog_program_info id=“13602779″]

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=-7WEZ6yJmWo[/fve]

Šlágr Sparta versus Plzeň můžete naladit také na stanici O2 TV Free!

Jak naladit O2 TV Free se dozvíte také ZDE!

Foto: goal.com, Jan Tauber, fotbal.cz
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru