Příběhy české ligy XII: Tatarský biftek ve tvaru slávistické hvězdy nejvíc chutnal »Baldovi« Homolovi (2004/2005)

Excentrický sparťanský trenér František Straka vždycky věděl, jak své svěřence nabudit. Před derby se Slavií na podzim 2004 si pro ně jakožto velký gurmán přichystal zvláštní překvapení. Na společné večeři v hotelu Praha jim naservíroval tatarský biftek ve tvaru slávistické hvězdy.

Vyhlášená specialita nejvíce zachutnala obránci Jiřímu Homolovi, jenž ještě v mládežnických kategoriích oblékal sešívaný dres. Statný stoper přezdívaný Balda býval do té doby spíš svátečním střelcem. Dával maximálně jeden až dva góly za sezonu. Ve Strakově éře na Letné chytil životní fazónu a proslavil se jako muž pro zlomové okamžiky klíčových zápasů. Vítěznou trefou proti Ferencvárosi Budapešť rozhodl o postupu Sparty do základní skupiny Ligy mistrů. Důležité branky střílel také v lize – třeba se Slováckem, s Opavou či ve Zlíně.

Ecce homo Homola

Homola se prosazoval hlavně po standardních situacích. V mlýnici před bránou zúročoval své fyzické dispozice. Při 185 centimetrech a 86 kilogramech měl mírnou nadváhu, ale kouč Straka jej tuto hrubou sílu naučil správně využívat. Neustále jej nabádal, aby chodil důrazně před bránu a uplatnil svou figuru.

V sobotu 16. října 2004 přišla Homolova životní chvíle. V prestižním klání měl sice dlouho problémy se slávistickým šutérem Pavlem Kukou, ale Sparta nakonec soupeřovy příležitosti přečkala bez úrazu a po přestávce sama udeřila.

V 63. minutě hosté odvrátili rohový kop, ale hlavičkáři zůstali před slávistickou bránou, kam nacentroval Tomáš Jun. K míči se procpal Homola a zblízka hlavou otevřel skóre.

Sparta Slavia 2004

15 012 diváků v ochozech Generali Areny nemuselo na druhý gól čekat dlouho. O čtyři minuty později nastal před bránou Radka Černého další neuvěřitelný závar. Balón se odrazil k Homolovi a ten nechytatelnou dorážkou zvýšil na 2:0.

Sparta Slavia 2004

Na vlně euforie se však šťastný střelec vezl jen chvíli. Za dalších devět minut srazil v pokutovém území aktivního Kuku, jenže Karel Piták z nařízené penalty přestřelil bránu. Pak svěsil na hlavu, což bylo neklamným znamením rezignace. Tým Josefa Csaplára už do konce utkání nic nepředvedl a domácí fanoušci tak mohli propuknout v jásot.

Přečtěte si taky:

Příběhy české ligy XI: Michal Bílek rozjíždí blšanský boj o záchranu před 51 diváky (2003/2004)

Příběhy české ligy X: Fantastický výkon Jaromíra Blažka v klíčovém derby pražských »S« (2002/2003)

Příběhy české ligy IX: Na neprůstřelného Petra Čecha byla vypsána prémie. Dostal jesle (2001/2002)

Ďábelsky okořeněný guláš

Sparta zdolala svého tradičního soka 2:0, sérii bez prohry prodloužila na 16 zápasů v řadě a upevnila si vedoucí pozici v tabulce. Po devíti kolech měla čtyřbodový náskok na druhou Olomouc a na titul tak bylo zaděláno.

„U prvního gólu na mě slávisté zapomněli, takže šlo o to, jestli se hlavou trefím. A u druhého jsem to měl vyloženě jednoduché. Dokopával jsem ten balón z kroku,“ líčil po vítězném derby hrdina dne Homola. Poprvé v ligové kariéře se trefil dvakrát v jednom zápase a svůj účet v sezoně 2004/2005 uzavřel na pěti brankách. „Tolik gólů jsem naposledy střílel v divizi za Čelákovice,“ vzpomínal nymburský rodák se smíchem.

Po nejlepším vystoupení v kariéře jej čekala další kulinářská lahůdka. Za slávistický skalp měl totiž slíbený týden v kamarádově restauraci zdarma. „Asi si dám gulášek, ale až po Manchesteru United,“ plánoval před duelem Champions League s Rudými ďábly.

Jiří HOMOLA

Na konci ročníku zvedl nad hlavu mistrovský pohár, ale to byla pro něj zároveň labutí píseň. Se Strakovým nástupcem Jaroslavem Hřebíkem si do oka moc nepadl a odešel do Turecka. Posléze se sice vrátil, jenže jen nakrátko. Po své památné kanonádě v derby už žádný jiný gól za Spartu nikdy nedal.

Sledujte to nejlepší z ePojisteni.cz ligy na O2 Sport a O2 TV Fotbal!

[blog_program_info id=“13602511″]

[blog_program_info id=“13554216″]

Foto: epojisteniliga.cz
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru