Příběhy české ligy XI: Michal Bílek rozjíždí blšanský boj o záchranu před 51 diváky (2003/2004)

Neuvěřitelnou eskapádu zažili v 11. sezoně ePojisteni.cz ligy fanoušci Blšan. Trenér Michal Bílek napodobil legendárního kouzelníka Harryho Houdiniho a navždy proslul jako mistr úniku. Jeho zdánlivě neproveditelná mise přitom začala před tak malým obecenstvem, že by snad odmítl vystoupit i amatérský iluzionista.

Bývalý vynikající československý reprezentant byl přitom té době trenérským začátečníkem. Měl za sebou jen nepříliš vydařené angažmá v Teplicích a krátkou štaci v exotické Kostarice.

Bezprostředně před svým příchodem k blšanským chmelnicím úspěšně vedl český národní tým do 19 let. Mladíci v sestavě s Michalem Kadlecem a Romanem Hubníkem postoupili na evropském šampionátu v Lichtenštejnsku v roce 2003 až do semifinále, kde podlehli pozdějším zlatým medailistům z Itálie.

Fanoušci byli v oslabení

Bílek, jemuž tenkrát bylo teprve 38 let, převzal Blšany po 10. kole. Vedení klubu po porážce v Olomouci právě odvolalo Güntera Bittengela a reprezentační přestávku chtělo využít k tomu, aby se nový kouč s týmem trochu sžil.

FK Chmel Blšany 2003/2004.

Přečtěte si také:

Příběhy české ligy X: Fantastický výkon Jaromíra Blažka v klíčovém derby pražských »S« (2002/2003)
Příběhy české ligy IX: Na neprůstřelného Petra Čecha byla vypsána prémie. Dostal jesle (2001/2002)
Příběhy české ligy VIII: Příbram přichází pár minut před koncem sezony o Ligu mistrů (2000/2001)

Situace však byla kritická. »Chmelaři« měli na kontě pouhé dva body a na nesestupové místo ztráceli sedm bodů. Ještě nikdo se z tak beznadějné situace nedostal.

Bílek přesto nepropadal malomyslnosti: „Myslím, že mužstvo se stále dá zvednout. Šance na záchranu tu pořád je, odstup není tak markantní.“

V premiéře jej 18. října 2003 čekal Jablonec. Blšany musely zápas odehrát v azylu v Příbrami, protože jejich stadion nesplňoval licenční podmínky naší nejvyšší soutěže.

Vzhledem k tomu, že na předchozí duel Blšan s mistrovskou Spartou dorazilo k Litavce pouhých 455 diváků, nedala se ani tentokrát očekávat příliš vysoká návštěva. Realita však byla ještě děsivější, než si Bílek dokázal představit. Na červených a žlutých sedačkách se v osmitisícovém hledišti »tísnilo« 51 diváků!

Zřejmě poprvé v dějinách české ligy se dalo obecenstvo v ochozech bez problémů spočítat. S trochou nadsázky se dá říci, že hráčů, trenérů, činovníků a rozhodčích bylo na hřišti dohromady více než fanoušků na tribunách.

„Je to smutné. Pro nás je strašně těžké motivovat fotbalisty, když hrají před prázdnými ochozy. Musíme o to víc pracovat,“ burcoval Bílek.

Michal Bílek. Foto: alchetron.com

Chmel je naše zlato

V atmosféře evokující spíš přípravný duel nebo zápas okresního přeboru však Blšany příjemně překvapily. Už ve 12. minutě je Pavel Devátý poslal do vedení a Michal Polodna ještě do přestávky zvýšil na 2:0. Tentýž hráč pak po hodině upravil na 3:0 a bylo rozhodnuto – Blšany oslaví první výhru v sezoně! Branka jabloneckého Miroslava Vodehnala už na tom v závěru utkání nemohla nic změnit.

Bílek se tedy při svém debutu na lavičce Chmelu dočkal vítězství 3:1. Jeho svěřenci pak zabrali ještě v dalších dvou kolech a díky tomu přezimovali v přece jen komfortnější pozici: s devíti body a čtyřbodovým mankem na čtrnáctou Plzeň.

Na jaře stíhací jízda pokračovala. Bílek navíc i ve skromných podmínkách ulovil jednu skvělou posilu. Z Teplic přivedl na hostování kanonýra Luďka Zelenku a ten se mu za důvěru odvděčil osmi góly. Byl tak nejlepším blšanským střelcem. Když v předposledním kole sejmul dvěma zásahy Opavu a přispěl k výhře 4:3, bylo už téměř jasné, že se odepisovaný celek zachrání na úkor Viktorie Žižkov. »Chmelaři« to nakonec skutečně dokázali a Bílek si připsal první velký výsledek ve své trenérské ligové kariéře.

Zázračný útěk ze spárů sestupu si o rok později zopakoval znovu. Teprve na třetí pokus v ročníku 2005/2006 mu to nevyšlo. Ekonomické problémy v Blšanech v tu dobu už byly příliš rozsáhlé.

To, co Bílek dokázal před hrstkou diváků ve své úvodní necelé sezoně na lavičce »Chmelařů«, je však nepřekonatelným úspěchem.

Sledujte to nejlepší z ePojisteni.cz ligy na O2 Sport a O2 TV Fotbal!

[blog_program_info id=“13405216″]

[blog_program_info id=“13530025″]

Foto: epojisteniliga.cz
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru