Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Vzestup fotbalového klubu v Monaku? Peníze. Ale chytře investované!

Strmý vzestup klubu je spojen s příchodem nového majitele Dmitrije Rybolovleva a s jeho masivními investicemi do nových posil. Rekordní bylo především léto 2013. Po postupu do Ligue 1 klub utratil za příchody nových hráčů přibližně 160 milionů eur.

Přišly velké hvězdy jako Radamel Falcao, James Rodriguez nebo Joao Moutinho. Zkušení hráči jako Jeremy Toulalan, Eric Abidal nebo Ricardo Carvalho.

Co je ale podstatnější, velká část investic se týkala také fotbalové budoucnosti. Z B-týmu Lyonu přišel tehdy teprve sedmnáctiletý Anthony Martial, z portugalského Rio Ave pak devatenáctiletý Fabinho. Do mládežnické akademie se dostal teprve čtrnáctiletý Kylian Mbappé.

Kylian Mbappé (Monako) Foto: Reuters

Přečtěte si také:

Je náš čas! Juventus láká na bitvu titánů s Barcelonou emotivním videem!

„Za všechny nešvary ve fotbale může Slavia!“ Hejma vysvětlil v TIKI-TAKA Tvrdíkovi, proč si Šural došel pro penaltu s Brnem!

Fanoušci se brutálně vysmáli Wengerovi! Na umření! Nové dno! Jak Arsenal schytal další ostudu?

A zatímco zkušení veteráni dlouho nevydrželi, sázka na práci s mladými hráči se Monaku jednoznačně vyplatila. Anthonyho Martiala klub velmi výhodně zpeněžil díky přestupu do Manchesteru United, Kylian Mbappé září ve svých osmnácti letech v A-týmu tak, že po něm touží půlka Evropy. A také Fabinho se vypracoval v jednu z opor týmu.

Jedna věc je mít peníze, druhá umět s nimi rozumně nakládat. V Monaku prostředky dokázali investovat velmi efektivně. Nešli zjednodušenou cestou nákupu hotových hráčů, ale vsadili na mládí, podporu mládežnické akademie a především i v takhle ambiciózním klubu se nebáli mladým talentovaným hráčům dát poměrně brzy šanci mezi dospělými.

Díky téhle strategii teď je teď knížecí klub na špičce a po jeho hráčích se mlsně poohlížejí přední evropské kluby.

Sledujte Monako ve čtvrtfinále Ligy mistrů na O2 TV Sport!

[blog_program_info id=“13405175″]

V O2 TV můžete vidět i ostatní zápasy čtvrtfinále Ligy mistrů!

[blog_program_info id=“13304245″]

[blog_program_info id=“13405185″]

[blog_program_info id=“13404638″]

Foto: Reuters
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru