Bitevní pole Vlasty KAISERA: Spalletti u Tottiho uplatňoval útlumový program. Škoda!

Opravdu zasloužilým veteránem je Francesco Totti, kterému je již 40 let. Na rozdíl od Ibrahimoviče ale již pravidelně nenastupuje, po většinu sezony disciplinovaně vysedává mezi náhradníky (často o více než dvacet let mladšími) a čeká na posledních 10 až 15 minut, zda ho trenér Luciano Spalletti vůbec pustí do hry.

Francesco Totti

To se ale v této sezoně už moc často nestávalo. Je jasné, že ve čtyřiceti letech nebude Francesco Totti bijcem na hrotu útoku, který bude makat od první minuty do poslední. Nebude už ani továrnou na góly. Ale inteligentní trenér by měl využít Tottiho potenciál jinak. Pokud ovšem není vedle své inteligence zároveň také malicherný a žárlivý na hráčovu popularitu…

Nemohu si pomoct, nejsem staromilec, ale Totti v klíčových momentech sezony svému AS Řím rozhodně chyběl. Prokázalo se to ve všech klíčových duelech, ve kterých si tento klub prohrál sezonu.

Francesco Totti

Ztráta Ligy mistrů: AS Řím vypadl v play-off s Portem po výsledcích 1:1 a 0:3 a nepostoupil do skupinové fáze. Přestože jiná hráčská legenda Iker Casillas se těšila na setkání s Tottim, římský útočník zůstal po obě utkání jen na lavičce.

Ztráta italského scudetta: Giallorossi v lize na domácí půdě většinou vyhrávali. Na začátku března však podlehli Neapoli a ztratili bezprostřední kontakt s vedoucím Juventusem. Navíc Neapol začíná dotírat na jejich druhou příčku (přímou postupovou do Champions League). Celý klíčový zápas s Neapolí proseděl Francesco Totti na lavičce.

Ztráta Evropské ligy: AS mohl mít reálné naděje na úspěch v evropské pohárové soutěži číslo dva, ale i když vedl v prvním zápase v Lyonu 2:1, nakonec prohrál 2:4 a tuto ztrátu už v domácí odvetě nedohnal. Francesco Totti byl v Lyonu celý zápas držen jen na lavičce.

Ztráta Italského poháru: Romanisti prohráli první semifinálový duel s Laziem 0:2 a i když ho v odvetě 3:2 porazili, jsou vyřazeni. Francesco Totti nastoupil jen v samotných závěrech obou utkání. V prvním semifinále na vpravdě „důchodcovské“ čtyři minutky, ve druhém na posledních devět minut.

[blog_program_info id=“13160332″]

Přečtěte si taky: Mertens pokořil Juventus po 8 vteřinách! Měl ale pomocníka a Buffon se chytal za hlavu!

A to je právě to – nešlo si nevšimnout, jak se hra AS po jeho příchodu změnila. Totti v roli rozehravače okamžitě změnil zažitá schémata typu „vysoké centry na Džeka, on už si nějak poradí“. V utkáních se slabšími protivníky to většinou platilo, ale v opravdu náročných zápasech bylo zapotřebí velké zkušenosti a geniality. A kdo jiný by v tomto směru měl přispět, když ne „Re di Roma“?

Totti (AS Řím)

Totti si už dávno nehraje na lídra, který drží míč jen pro sebe. Naopak, má schopnost ho okamžitě, většinou z první, posílat vpřed, uplatňuje skvělý postřeh a nenapodobitelné vidění herní situace. Jeho tým tak má náhle mnohem víc možností na výběr, dostává protivníka do nečekaných situací. A jeho přínos pro tým ve vyjádření čísel? V Serii A zatím dostal šanci jen jedinkrát v základní sestavě, 11x přišel z lavičky. Suma sumárum na 296 minut. V nich však dal dva góly a na tři nahrál.

Evropské lize byl „předváděn“ častěji. Čtyřikrát nastoupil v základu, 2x přišel jako hráč z lavičky. V těchto šesti zápasech přispěl čtyřmi gólovými asistencemi. Jestli se to někomu zdá málo… V Italském poháru pak zářil (mimo jiné i krásnými přihrávkami patičkou) proti Ceseně, tento duel  v samotném závěru i rozhodl.

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=zxE4oz5e724[/fve]

Vždy platilo, že Francesco Totti nebyl pro tým zátěží, nepřicházel na hřiště jen na vyklusání či na předvedení se. Hru oživil a záloze složené především z pracantů a dělníků (Nainggolan, Strootman, De Rossi) dodal to, co jí chybělo – myšlenku, originální nápady, různorodá řešení. Luciano Spalletti mohl Tottiho využívat na hrací ploše jako mozek. Namísto toho však v případě římské legendy zvolil „útlumový program“.

Jeho škoda… A co hůř – škoda pro AS Řím a jeho fanoušky. A škoda pro všechny fotbalové fanoušky!

[blog_program_info id=“13160332″]

Přečtěte si taky: Dvoje housle! Patrik Schick vycvičil Brazilce Mirandu jak žáčka

Víkendové přenosy ze Serie A:

Juventus – Chievo (sobota 20:45, Sport 2)

Sampdoria – Fiorentina (neděle 12:30, Sport 1)

AC Milán – Palermo (neděle 15:00, Sport 1)

Crotone – Inter (neděle 17:00, Sport 1, záznam)

Boloňa – AS Řím (neděle 18:45, Sport 1, záznam)

Lazio – Neapol (neděle 20:45, Sport 1)

[blog_program_info id=“13260845″]

Přečtěte si taky: Neskutečný Jankto! Načapal Harta a parádní trefou odrovnal komentátora

Foto: Reuters, repro O2 TV Fotbal
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru