Fotbalový RADAR: Moje NEJ… z historie derby pražských »S«

Zápas Slavia – Sparta je pro mě vždycky vrcholem ligové sezony. A nejinak tomu bude i tentokrát, třebaže jsou Letenští z formy a každý čeká, že si odvezou z Edenu příděl.

Milan Škoda. Foto: slavia.cz

Čeká nás rozhodně zajímavá podívaná a já se těším na to, že u toho budu moci být jako komentátor. Věřím, že se o nedělním utkání opět bude mluvit v superlativech.

David Lafata během utkání 18. kola ePojištění.cz ligy, FK Jablonec - AC Sparta Praha (3:1), hrané 26. února 2017 na stadionu Střelnice v Jablonci nad Nisou. Foto: sparta.cz

[blog_program_info id=“13083610″]

Přečtěte si taky: Derby „S“ okomentuje na O2 TV Fotbal Lavi! Kde všude se dá velký zápas sledovat?

První derby, které jsem viděl? Tak to muselo být v sezoně 1983/1984, kdy jsem začal pravidelně sledovat fotbal. Pamatuju si na Miloslava Denka, tehdy velký postrach »sešívaných«. Nebyl sice velkou hvězdou, ale skoro každé derby v té době rozhodl.

V paměti mi utkvěly také zápasy obou rivalů na Zimním turnaji Tatry Smíchov. Hrálo se na škvárovém hřišti u železničního mostu a často se to tam strašně zmydlilo. Televize vysílala z turnaje přímé přenosy, takže to viděla celá republika.

Classic na Letné

Na vlastní oči jsem poprvé viděl derby na jaře 1991 na Letné. Sparta vyhrála 3:1, jeden gól dával Martin Frýdek, jehož tehdy ještě moc lidí neznalo. Už ale bylo znát, jaký je to talent.

Nejlepší derby v mém životě se odehrálo na jaře 2001 na Letné. Skončilo to 4:4, Pavel Kuka dal hattrick a Tomáš Kuchař vyrovnával v poslední minutě. V Anglii takovým zápasům říkají »classic«.

[fve]https://youtu.be/cF8U_0KSBJ0[/fve]

Hned v závěsu je ale duel z podzimu 1990. Hrálo se v Edenu a výsledek zněl 3:3. Američan Steve Trittschuh, účastník MS v Itálii, dal krásnou branku bombou z dálky. Jenže domácí se nevzdali a v závěru srovnali díky současnému trenérovi Jaroslavu Šilhavému. Tomu se mimochodem v těchto vypjatých zápasech celkem střelecky dařilo.

Pokud jde o nejlepší týmový výkon, navždy mi v hlavě utkvěla vzpomínka na jaro 1993. Slávisté měli tehdy fantastické mužstvo, možná lepší než v leckterých mistrovských sezonách. Trenér Jozef Jarabinský je navíc výborně fyzicky připravil. Přišli mi rychlejší, dynamičtější a svěžejší než domácí.

První gól padl po chybě gólmana Petra Kouby, ale druhý z kopačky Radka Bejbla, to byla lahůdka, která mě dodnes udivuje precizností provedení. Pro mě je to nejhezčí týmový gól v derby (ve videu v čase cca 0:30).

[fve]https://youtu.be/19FGQXBQLR0[/fve]

Slavia zvládla zápas daleko lépe i po taktické stránce. Proč mužstvo s Patrikem Bergerem, Pavlem Kukou a Vladimírem Šmicerem nevyhrálo titul, je pro mě dodnes záhadou. Nemělo zkrátka prohrát v Prešově, no…

Přečtěte si taky: Derby pražských S je zpět! Vyberte ten nejpamátnější zápas tisíciletí!

Přelomená Labantova kariéra

Nejsmutněji mi po derby bylo v listopadu 1999, kdy Vladimír Labant po srážce se spoluhráčem Petrem Gabrielem utrpěl zlomeninu nohy. Tehdy měl krásně našlápnuto ke skvělé kariéře. Trvalo mu rok, než se vrátil a dlouho to nebylo ono. Pak měl ještě vynikající podzim 2001 pod Jaroslavem Hřebíkem, ale kdo ví, mohl se dostal možná i dál než na pár zápasů do West Hamu… To jsou holt osudy!

O moc lepší pocity jsem neměl ani v Edenu na podzim 1995, kdy rozhodčí Pavlín Jirků neodpískal tři jasné penalty pro Slavii. Sice jí cestu za titulem stejně nepřekazil, ale takový zářez se opravdu hned tak nevidí. Když po zápase opouštěl hřiště, utrousil jenom: „Jak to jednou řekl bývalý předseda komise rozhodčích Jiří Stiegler: Zhasnout světla a odjet domů.“

Pavlína jsem měl rád, byla s ním ohromná legrace. Ale tohle se mu tedy hrubě nepovedlo. Však také vyfasoval exemplární trest na šest zápasů.

Ale pojďme k veselejším věcem. Několikrát jsem se při derby musel zasmát. Třeba když spousta lidí posílala věčně zraněného Vladimíra Šmicera do starého železa a on pak na podzim 2008 vytřel všem zrak. Dal dva góly, nasměroval Slavii za titulem a ještě vlastně zařídil vyhazov sparťanského kouče Vítězslava Lavičky.

Vladimír Šmicer Slavia

Hodně mě taky pobavil Holanďan Alex Pastoor, který v derby před třemi lety z lavičky ukazoval svým hráčům papír s číslem 23. Což bylo číslo Ladislava Krejčího. Ani tenhle taktický pokyn nepomohl a levé křídlo Letenských si s nebohými soupeři dělalo, co se mu zamanulo. Byla z toho výhra Sparty 3:0, červenobílí tehdy málem spadli.

Nu a na závěr mého malého vzpomínání jsem si nechal svou ideální jedenáctku v derby. Tak tady je: BlažekSuchopárek, Chovanec, Jiří NovotnýPoborský, Rosický, Jan Berger, NedvědKuka, Siegl, Šmicer.

To by byl asi neporazitelný mančaft, co?

[fve]https://youtu.be/KRQID6s5Vyo[/fve]

[blog_program_info id=“13083610″]

Foto: slavia.cz, sparta.cz, epojisteniliga.cz
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru