Premier League Jiřího HOŠKA: Premier League. Plno peněz, málo pokory…

V debatách po pár minutách opouštím neudržitelnou myšlenku, že by si tahle soutěž svázala ruce třeba platovými stropy po vzoru severoamerických sportů, pokud by tak současně neučinila jejich evropská konkurence.

Dovolte mi ale tenhle článek přesto věnovat kritice, podle mě perverzní finanční spirály, kdy fotbalisté, z nichž někteří sotva umějí číst a psát, pobírají týdně sumy, na které i v Česku lidé dřou v potu tváře vlastně celý život.

[blog_program_info id=“12971535″]

Wayne Rooney s duhovou páskou, kampaň na podporu homosexuálů

Přečtěte si také:

Čtyři na nikoho, ale gól to není! Nepochopíte, jak čaroval brankář v Argentině!
Tvoje máma je p***! MESSIHO usvědčilo video! Kvůli urážkám si nezahraje 4 zápasy!
Ubohost! Co si ROSICKÝ musel po dalším zranění a operaci o sobě přečíst na síti?

Nevím, jestli se dostatečně zdůrazňuje, že zatímco hráči a trenéři by bankovkami mohli tapetovat, s ostatními zaměstnanci klubu (často velmi důležitými) to z hlediska odměňování až tak slavné není. A co teprve stewardi na stadionu nebo hostesky! Ti jsou rádi, když přinesou domů „living wage,“ tedy důstojnou mzdu. Některé týmy Premier League dlouho nevyplácely ani tu…

Trenér Arsenalu Wenger kdysi zaskočil fanoušky tvrzením, že mu víc záleží na příjmech 600 zaměstnanců klubu, než na příchodu nových posil.

Dočkal se ironické odpovědi v podobě rezignace jednoho z prodavačů v klubovém megastoru, který pobíral ostudných 7,20 liber/hodinu (což dělá 270 liber týdně a 14040 liber ročně – desetkrát míň, než kolik bere Theo Walcott týdně!). Dotyčný prodavač nechtěl být milovanému klubu nadále přítěží, a tak si sebral saky paky, aby Gunners mohli investovat do nových posil.

[blog_program_info id=“12971533″]

Arsene Wenger Arsenal

Přečtěte si také:

Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Měli by „trestanci“ trénovat mládež?
Rozhodčí simuloval a pak za to hráče vyloučil! Komedie z Brazílie, jakou svět neviděl!
Co má Jamie Vardy za problém? Útočník Anglie si zase přímo na hřišti ubližoval!

Když už jsme u posil, všimli jste si, jak se řada anglických týmů ke svým novým, drahým hráčů chová?

I hračka, kterou rozmazlený spratek hodí po dvou týdnech do kouta, má možná větší úctu než fotbalista, který za pár měsíců sklouzne z euforie lukrativního přestupu do naprosté frustrace, když často není k zápasu ani nominován. Možná je v takovém případě lepší jít rovnou někam na hostování a pravidelně nastupovat.

Jestli nepletu, tak loni touto dobou měla Chelsea na hostování 43 hráčů, kteří jí formálně patřili. To máme 4 kompletní jedenáctky. Mnoho hráčů vlastně nedostane nikdy šanci přesvědčit o svých kvalitách. José Mourinho takhle ničil kariéru Kevina de Bruyneho, který se naštěstí vzepřel nepřízni portugalského tělocvikáře, a oklikou přes bundesligu se do Anglie vrátil.

[blog_program_info id=“12971525″]

Kevin De Bruyne

Přečtěte si také:

Největší klaun kvalifikačního víkendu? Výkon běloruského brankáře vás musí rozesmát
Bláznivá čínská liga! Za TOHLE dostal reprezentant ŠEST měsíců stopku!
Internet šílí smíchy! Jak Mertens zkoušel nevídaně vyprovokovat Řeka!?

Většina aspoň trochu přemýšlivých fanoušků si je tohoto „systému“ vědoma. Stejně ale vedení svých klubů ponoukají k tomu, aby se masivně investovalo do nákupu nového „masa.“ Co na tom, že vlastní akademie produkuje supertalenty, jak na běžícím pásu…

I chování a povinnosti nehorázně přeplácených hráčů mi coby fanouškovi a novináři hýbou žlučí. Co má takový jedinec za povinnost? Trénovat, cestovat, hrát, usmát se do kamery, natočit občas reklamu a rozdat pár podpisů.

Může mě vzít čert, když 10 z 11 hráčů základní sestavy zavrtí hlavou, případně se tváří, že neslyší, na žádost o krátký rozhovor, kterou na ně nesměle zavolá zimou prokřehlý žurnalista, který na primadony tři čtvrtě hodiny za nějakou nedůstojnou ohrádkou čeká.

 

Potěšitelná je v Anglii aspoň nadstandardní angažovanost klubů a hráčů v různých charitativních projektech. Člověka vyloženě zahřeje, když vidí, že fotbalisté jdou občas za rámec toho, co se od nich očekává. Nevídané je třeba pouto, které vzniklo mezi někdejší ikonou Tottenhamu Jermainem Defoem a pětiletým chlapečkem Bradleym Lowerym, který umírá na rakovinu.

[blog_program_info id=“13132704″]

Jermaine Defoe a Bradley Lowery. Foto: Reuters

Když malému fanouškovi Sunderlandu bylo zle, Defoe s ním bez ptaní strávil noc v objetí na nemocničním lůžku.

Pojďme fotbalistům jejich příjmy nezávidět, ale připomínejme jim průběžně, v jakém světě žijí, a že se od nich čeká víc, než jen kopání do meruny…

Autor je zpravodajem Českého rozhlasu ve Spojeném království.

Foto: Reuters
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru