Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Měli by „trestanci“ trénovat mládež?

Co mají společného fotbalisté Lukáš Vácha, David Limberský a Egon Vůch? Všichni tři museli v této sezóně z nařízení klubu či disciplinární komise absolvovat za nevhodné chování trest v podobě fotbalově prospěšných prací. Jinými slovy museli navštívit tréninky mládeže a aktivně se zapojit do vedení tréninkové jednotky. Zatímco pro samotné hříšníky to může být v jistém smyslu poučné, z pohledu mladíků hledajících fotbalové vzory je to zvrácenost.

Už jen slovo trest ve spojení se zapojením fotbalového profesionála do tréninkového procesu mládeže svého klubu mi přijde dost nevhodné. Především s ohledem na všechny ty mládežnické trenéry, kteří často považují za čest, že mohou mladíky v jednotlivých klubech trénovat. A často dělají pro jejich výchovu daleko víc, než podle smlouvy musí.

Profesionální fotbalisté jsou „trestáni“ tím, že mají své fotbalové zkušenosti předávat nastupující generaci hráčů.

David Limberský

Přečtěte si také:

Ubohost! Co si ROSICKÝ musel po dalším zranění a operaci o sobě přečíst na síti?
VIDEO: Rosickému definitivně skončila sezona! Bude ještě hrát za Spartu? Co řekl o konci kariéry?
VIDEO: Rozhodčí simuloval a pak za to hráče vyloučil! Komedie z Brazílie, jakou svět neviděl!

Přitom propojení A-týmu a mládežnické akademie by mělo být naprostou samozřejmostí. Podporuje se tím klubismus i správné návyky budoucích profesionálů. Všude se hovoří o komplexní výchově hráče.

Jak skvěle by například fungovalo, kdyby hráč A-týmu, který se během ligového utkání zachová v duchu fair play, o tom následně promluvil s mladíky z vlastní klubové akademie. To samé platí o příkladech poctivé práce a přístupu k tréninku.

lukas vacha

Přečtěte si také:

VIDEO: Co má Jamie Vardy za problém? Útočník Anglie si zase přímo na hřišti ubližoval!
VIDEO: Největší klaun kvalifikačního víkendu? Výkon běloruského brankáře vás musí rozesmát
VIDEO: Bláznivá čínská liga! Za TOHLE dostal reprezentant ŠEST měsíců stopku!

Excesy v chování fotbalových profesionálů často vyplývají z faktu, že se okolo některých hráčů v české lize v jednotlivých klubech chodí po špičkách. Tím se z nich de facto dělají daleko větší hvězdy, než kterými ve skutečnosti jsou. Pak se asi nelze divit jejich mylným představám, že po zpackaném prohraném utkání stačí do kotle naštvaných fanoušků vhodit dres a všechno se tímhle gestem uklidní.

Trest fotbalově prospěšných prací je podle mě degradací snahy všech, kteří vychovávají novou fotbalovou generaci a jako rodič bych svoji ratolest na trénink vedený takovým „trestancem“ z principu vůbec nepustil.

[blog_poll_start][poll id=“578″][blog_poll_end]

Sledujte derby „S“ na O2 TV Sport, O2 TV Fotbal a O2 TV Free!

V neděli 2. dubna odstartuje speciální studio k derby už ve 13 hodin. Ve speciálním programu se vrátíme k posledním dvěma derby Sparty se Slavií. Vrcholem pak bude přímý přenos utkání Slavia – Sparta z pražského Edenu, které začne v 17.30. Těšit se můžete na tradiční výběr kamer i speciální fanouškovský komentář.

[blog_program_info id=“13084152″]

[blog_program_info id=“13084156″]

Kromě O2 TV Sport a O2 TV Fotbal můžete derby pražských S vidět také na O2 TV Free, kde vysílání stojí pouhou 1 Kč.

Jak naladit O2 TV Free zjistíte ZDE!

[blog_poll_start][poll id=“576″][blog_poll_end]

Foto: tn.cz, reprovideo
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru