Return Vojty BIDRMANA: Další nesmyslný nápad šéfa WTA. Koučing při zápasech ničemu nepomůže

Pokaždé, když přijde ředitel WTA Steve Simon s novým nápadem, mi zatrne.

Od svého nástupu do funkce na podzim 2015 totiž střídá jeden bláznivější návrh za druhým. Nejdřív oznámil, jak by díky supertiebreaku namísto třetího setu a zrušení výhod zkrátil zápasy. Pak podpořil bezbřehé udělování divokých karet prokazatelně dopující Rusce Marii Šarapové.

A teď přišel s tím, že by trenérům povolil neomezené koučování hráček během zápasu. Prý kvůli zvýšení atraktivity.

Tenis je ale individuální sport a vždycky jím zůstane. Pravé šampióny nedělá jen kvalitní forehand a proměňování brejkbolů, ale taky strategické myšlení a schopnost reagovat na vývoj zápasu.

Na okruhu ATP a na grandslamech to tak díkybohu platí odjakživa. Ženská túra má ovšem od roku 2009 povolený částečný koučing při zápasech.

Každá hráčka si může jednou za set – a to pouze během oficiální přestávky – pozvat na kurt svého trenéra, který má minutu a půl na to, aby jí poradil, případně ji povzbudil a namotivoval.

Někdy může kouč tenistku i rozesmát. Tak jako Rob Steckley Lucii Šafářovou:

[fve]https://youtu.be/ah1KJ32u7dY[/fve]

[fve]https://youtu.be/KkDWTU66hjk[/fve]

Přečtěte si také:

FOTO: Neuvěřitelné! Za Federerem přišla žádat o fotku fanynka „dole bez“! Jak se zachoval gentleman Roger?
Štěpánek musel na operaci se zády. Hrozí mu konec kariéry?
VIDEO: Ještěr přerušil tenisový zápas Veselého! Běhal po kurtu a děsil fanoušky

Upřímně, to už podle mě stačí. Tenis není basketbal ani hokej. Kurt je arénou, kam vstupují dva (případně čtyři) gladiátoři a zápolí na život a na smrt. Bez nápovědy, bez rad z vnějšího světa, trenéra nevyjímaje.

Šéfovi ženské asociace Stevu Simonovi ale zjevně ta obrovská berlička na turnajích WTA nestačí. Uvedl, že by už v brzké budoucnosti mohli trenéři radit svým hráčkám kdykoli během zápasu, a to dokonce přímo ze svých sedaček v hledišti. Jak přesně by to fungovalo, už neřekl.

Mě ale opravdu nezajímá, jak vidí zápas trenér. Chci sledovat, jak se s nepříjemnou situací na kurtu popasuje sama tenistka. Co změní, které údery začne hrát jinak. Jestli je dost psychicky odolná na to, aby utkání otočila a vyhrála. Tohle je perspektiva, která odděluje průměrné hráčky od těch špičkových. Současné schéma jedné trenérovy návštěvy za set vrchovatě dostačuje.

Angelique Kerber a její kouč přímo na kurtu. Foto: heavy.com

Proč se vlastně neustále volá po „zatraktivnění“ současného tenisu?

Jestli někomu přijde neatraktivní teď, nebude pro něj o nic zajímavější ani v budoucnu. Ale přijít o tradici a nabízet nesmyslné inovace za každou cenu? To nechce nikdo, kdo má bílý sport opravdu rád.

Už teď mám strach, s jakou hloupostí přijde Steve Simon příště.

Sledujte přímé přenosy z turnaje WTA v Miami na O2 TV Tenis!

Foto: heavy.com, o2tvsport.cz
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru