Krvavá středa! NHL si připomíná 20. výročí legendární bitky Detroitu s Coloradem!

Byl to večer, na který se nezapomíná. Detroitská Joe Louis Arena pojmenovaná po slavném boxerovi bouřila nadšením! Hokejisté Detroitu a Colorada dělali legendě z ringu 26. března 1997 vážně čest.

Detroit i Colorado patřily ke špičce, ale kromě hokejek tentokrát nechaly oba kluby prošpikované skvělými hráči promlouvat i pěsti.

Proč to všechno? V play-off 1996 na sebe Detroit a Colorado narazily ve finále Západní konference. V napínavém šestém zápase přišel incident, který zdravou rivalitu přeměnil v nenávist.

Claude Lemieux, výborný hokejista zvlášť pro zápasy play-off, který se nebál černé práce a sem tam si pomohl i trochu zákeřným zákrokem, si přímo před střídačkou Detroitu zezadu vyšlápl na Krise Drapera.

[fve]https://youtu.be/Gkmqx5md3UA[/fve]

Přečtěte si také:

VIDEO: Jágr v noci nedohrál! Jak ho sejmul Slovák Pánik? Ukončil mu předčasně sezonu?
Hrůza v NHL! Crosby usekl soupeři kus prstu! Ten ale ani nemrkl!
Dojatý Jágr! V Pittsburghu jej uctili parádním videem na kostce

Výsledek? Hrůzný. Přeražená čelist, vyražené zuby, zlomená lícní kost i nos. Draper několikrát omdlel bolestí. Když mu ale podali dostatek utišujících léků, chtěl jít zpátky na hřiště, vždyť Colorado vedlo 4:1! To vše ale trvalo jen do chvíle, než Draper v zrcadle uviděl spoušť, kterou má v obličeji.

„Kdo mi to udělal?“ ptal se doktora. „Lemieux,“ zněla odpověď.

Krvavá středa

Léto strávil Draper se zadrátovanou pusou. V ní ho pravidelně navštěvoval Darren McCarty, v té době „zlý muž“ Detroitu. „Stalo se to přímo přede mnou. Viděl jsem, jak Lemieux jede na Krise. Bylo to jako sledovat srážku dvou aut zpomaleně. Doslova jsem slyšel, jak mu praskají kosti v obličeji,“ popisoval po letech McCarty. „Když jsem Krise viděl tu noc v nemocnici, řekl jsem mu, že se o Lemieuxe postarám. Nevěděl jsem kdy, ale jak říkal můj strýc. Vědět, že zemřete je daleko horší, než smrt sama.“

První dva vzájemné zápasy v příští sezoně Claude Lemieux vynechal, třetí se hrál v Coloradu a pak už přišel 26. březen 1997.

„Byl to vlastně celkem klidný zápas, než se do sebe pustili Igor Larionov a Peter Forsberg. Dva z nejlepších a nejtechničtějších hráčů v lize se do sebe pustili u střídaček. Ale nebylo to nic, jen malá rozmíška. Rozhodčí je rozdělili a byl klid. Když najednou hala začala neuvěřitelně řvát. Podíval jsem se do středu hřiště a tam byl Mac,“ popisuje Draper ve svém příběhu na webu theplayerstribune.com.

Kris Draper

McCarty se vysmekl rozhodčímu a začal masakrovat Lemieuxe. Čas pomsty přišel! McCarty nenáviděného soupeře odtáhl před střídačku Red Wings a tam do něj zběsile bušil.

Ale bylo to větší, mnohem větší, než kdokoliv mohl předpokládat.

Když z branky zpozoroval McCartyho útok na spoluhráče legendární brankář Patrick Roy, vydal se mu na pomoc. Jeho srážka s Brandanem Shanahanem, po níž oba vyletěli do vzduchu, je epická!

[fve] https://youtu.be/6P4wg21mLf8[/fve]

Přečtěte si také:

Jak to dokázal? Nad tímhle gólem Crosbyho fanoušci kroutí hlavou!
Nekonečná cesta na střídačku pobavila fanoušky! Když se tohle stane hokejistovi, je bez šance
Úchvatné! Podívejte se na Ovečkinovy netradiční brusle! Proč je nechal pomalovat?

Následoval bezpočet soubojů. Brankářská bitka Mike Vernon versus Roy, Shanahan proti Adamu Footovi, Aaron Ward proti Brentu Severynovi, Vladimir Konstatinov proti Adamu Deadmarchovi a další a další.

Zápas skončil v normální hrací době 5:5 a lepší konec byste nevymysleli. V prodloužení rozhodl McCarty. Joe Louis Arena se otřásala v základech.

Ale konec celého příběhu to ještě není. V semifinále Stanley Cupu 1997 se oba týmy potkaly znovu, tentokrát se ale z postupu radoval Detroit. „Dostal jsem to, po čem jsem tak prahnul, když jsem byl v nemocnici. Když jsme si podávali ruce, každému z nich jsem se podíval do očí a věděl jsem, že my budeme hrát finále a oni ne!“ napsal Draper, který nakonec s Detroitem Stanley Cup po vítězství nad Philadelphií 4:0 na zápasy opravdu získal.

Kris Draper

Přenosy z NHL můžete sledovat pravidelně v O2 TV!

[blog_program_info id=“12916060″]

[blog_program_info id=“12941346″]

Foto: theodysseyonline.com, alchetron.com, wallpaperhdhi5.com (fik)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru