Bitevní pole Vlasty KAISERA: San Marino není Monako

V tomto směru jsou si tedy podobné, ve fotbale je ale mezi těmito dvěma miniaturními státečky velký rozdíl. Monacké knížectví se nestalo členem UEFA ani FIFA a jeho reprezentace tedy nemůže hrát kvalifikační zápasy na mistrovství Evropy a mistrovství světa.

Zato mají ale v Monaku velmi kvalitní a bohatý klub, který reprezentuje toto knížectví na nejvyšší možné úrovni. AS Monaco hraje francouzskou nejvyšší soutěž, sedmkrát ji vyhrálo, pětkrát pak Francouzský pohár.

Radost fotbalistů Monaka z postupu. Foto: Reuters

Jen si představme, že by klub ze San Marina získal podobné úspěchy na půdě italského calcia!

Kromě toho se ale červeno-bílí z Monaka velmi zviditelňují i na mezinárodní klubové scéně. Hráli finále Ligy mistrů i Poháru vítězů pohárů, v Lize mistrů pronikli ještě dvakrát do semifinále a aktuálně jsou nyní po fantastických zápasech s Manchesterem City ve čtvrtfinále.

Radamel Falcao

Soupeř Česka v kvalifikaci

O něčem takovém se skutečně může fotbalovému klubu San Marino Calcio nechat jenom zdát – v této sezoně hraje až ve čtvrté italské lize. Zato však San Marino má oficiální reprezentační tým, který je od roku 1990 zapsán do soutěží UEFA a FIFA.

A nyní se utká v kvalifikaci na mistrovství světa s výběrem České republiky.

[blog_program_info id=“12912947″]

Přečtěte si taky: 15 let čekání a pak neskutečná euforie! San Marino dalo GÓL! Norové nechápali

Je fakt, že tato zemička má obdivuhodnou kuráž. Je totiž jednoznačně za otloukánka, v kvalifikaci na MS má zatím zápasovou bilanci 0 vítězství, 2 remízy (1993 s Tureckem a 2001 s Lotyšskem) a 57 proher, skóre 10:271. A v kvalifikaci na EURO? 0 výher, 1 remíza, 65 proher, skóre 7:290.

Registrována je zatím jediná výhra v oficiálním zápase, a to 1:0 v přáteláku s Lichtenštejnskem v roce 2004…

Poslední zápas, v němž San Marino neprohrálo, se odehrál 15. 11. 2014, šlo o remízu 0:0 s Estonskem. V základní sestavě byl v té době jediný fotbalista s profesionální smlouvou, záložník Mirko Palazzi. Ostatní byli čistokrevní amatéři nebo poloprofesionálové. Tři hráči byli zaměstnanci různých firem (nábytkářské, osvětlovací a zpracovávající olivový olej), dále bychom zde našli dva účetní, dva studenty, zahrál si barman i vlastník baru (zda z jednoho podniku, to už zprávy neuvádějí…) a bankovní úředník.

Norsko - San Marino: Markus Henriksen, Pier Filippo Mazza

O mnoho jiná není situace ani v současném výběru San Marina. Jediný hráč, který má profesionální smlouvu (s druholigovou Novarou), je rezervní gólman Elia Benedettini.

Jinak se vesměs jedná o hráče klubů veleskromné sanmarinské ligy, nejvíce zastoupenými kluby jsou Libertas, Folgore/Falciano, Tre Penne a La Fiorita.

A že tito hráči výběru trenéra Pierangela Manzaroliho trénují a hrají fotbal jen ve svém volném čase a jinak se věnují jiným bohulibým činnostem, je nad slunce jasné…

Přečtěte si taky: San Marino vrací úder! Fotbalový trpaslík to v dopise natřel mistrům světa z Německa

[blog_program_info id=“12912947″]

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru