Příběhy české ligy VII: Trenéři na infarkt a fotbal nahoru-dolů. Milan Fukal posílá Spartu za titulem (1999/2000)

Bezkonkurenčně nejdramatičtější zápas v celé historii ePojisteni.cz ligy se odehrál 4. března 2000 na Spartě. Deník Sport o něm napsal: „Letenská pohádka vyústila v horor.“

K utkání 19. kola přijely ambiciózní Teplice, které rok předtím skončily druhé. Jasným favoritem přesto byla domácí Sparta. Ta na druhém místě stíhala do té doby neporaženou Slavii. Severočeši v sestavě s bývalou oporou Letenských Martinem Frýdkem byli až šestí.

Úvod utkání naznačoval, že pro Spartu to bude procházka růžovým sadem. Už v 9. minutě po dvou trefách Miroslava Baranka vedla 2:0. Svěřenci Ivana Haška, kteří měli na kontě pět výher v řadě, se tak mohli uklidnit a v pohodě dovést zápas do úspěšného konce.

Fousek minul o fous

Jenže až příliš usnuli na vavřínech a druhou půli zcela podcenili. Tepličtí je za to v závěrečné čtvrthodině potrestali dvěma slepenými góly. Nejprve v 76. minutě Pavel Verbíř snížil a o tři minuty později Pavel Holomek dokonce vyrovnal! V tu chvíli dostaly mistrovské ambice obhájce trofeje pořádnou trhlinu.

Kdyby Sparta ztratila další dva body, nabrala by na vedoucí Slavii už šestibodové manko a navíc měla horší vzájemnou bilanci. Před závěrečnou třetinou soutěže by se tak velký rival z Edenu dostal do značné psychologické výhody.

A s rudými koňmi z Letné mohlo být i hůř! V posledních minutách řádné hrací doby totiž Sparta vsadila všechno na jednu kartu a úplně zapomněla bránit. V 89. minutě tak Petr Fousek postupoval společně se Zdenkem Frťalou od vlastní šestnáctky sám na brankáře Jaromíra Blažka. Mohl přihrát dobře postavenému spoluhráči, ale volil kličku a napálil míč do břevna! 7019 diváků v ochozech trnulo, jak strhující duel dopadne.

Přečtěte si také:

Příběhy české ligy VI: Jak se Jablonec zachránil v posledním kole v přímém souboji s Plzní (1998/1999)
VIDEO: Mladíci z Monaka vyklepli z Ligy mistrů bohatý Manchester City! Do čtvrtfinále postoupilo i Atlético!
VIDEO: Simulant roku? Tahle etuda z bundesligy s odpíchnutým rittbergerem byla na Oscara!

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=51e4tIyk2mw[/fve]

Rozuzlení se dočkali prakticky hned z protiútoku. Nejprve domácí stoper Milan Fukal trefil tyč a vzápětí po rohovém kopu dotlačil míč do sítě – 3:2!!! Běžela druhá minuta nastavení.

Specialista na last minute

Oba trenéři, sparťanský Ivan Hašek a teplický Josef Pešice, byli na infarkt. Každý z jiného důvodu. „Napínavé okamžiky zvedaly diváky ze sedadel a nám trenérů tep až k extrémním hodnotám,“ přiznal Hašek. S kolegou Pešicem se shodl, že jedním z rozhodujících okamžiků byla Fouskova zahozená tisíciprocentní tutovka. „To se musí proměnit. Měl asi nahrát spoluhráči, jenže zvolil kličku. To se může stát. Z porážky ale nemíním vinit Fouska. Rozhodl začátek zápasu,“ připomněl Pešice dvě inkasované branky v úvodní desetiminutovce. „Při Fouskově šanci měl velkou zásluhu na udržení naděje brankář Blažek, který nezazmatkoval, zůstal stát a vytlačil hráče do úhlu, odkud už bylo složitější zamířit,“ chválil Hašek zimní posilu ze sousedních Bohemians.

Sparta Praha 1999-2000

Dalším hrdinou byl zadák Fukal, autor veledůležitých gólů v posledních minutách zápasů. Svůj střelecký apetit předvedl i v Lize mistrů, kde se v závěru blýskl vítěznou trefou proti Hertě Berlín a stejným způsobem zařídil remízu na půdě FC Porto. „Měli jsme obrovské štěstí. Kdyby Fousek šanci proměnil, bylo by to hotové,“ hodnotil Fukal duel s Teplicemi.

Vydřené vítězství nasměrovalo Spartu za další úspěšnou obhajobou. Do konce sezony už Haškův tým poztrácel jen dva body a klopýtající Slavii smetl jako vichřice. Každý fanoušek Letenských dnes vzpomíná hlavně na památnou kanonádu 5:1 v derby, po němž se slavil titul. Ovšem stačilo, aby 4. března 2000 na Letné těch zlomových 120 vteřin dopadlo obráceně, a mohlo být vše úplně jinak…

Nenechte si ujít dva přenosy z ePojisteni.cz ligy na O2 TV Sport!

[blog_program_info id=“12723361″]

[blog_program_info id=“12768017″]

Další dvě utkání můžete sledovat v O2 TV!

[blog_program_info id=“12720284″]

[blog_program_info id=“12696255″]

Foto: reprovideo, epojisteniliga.cz
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru