Bitevní pole Vlasty KAISERA: Jak je důležité míti Ramose! Nezaslouží si náhodou Zlatý míč?

Vybavuji si ještě zápasy FC Sevilla na začátku tohoto století. Na pravém beku nastupoval štíhlý, až hubený mladík s dlouhými vlasy jako špagáty. Jmenoval se Sergio Ramos.

Zpočátku se mi zdálo, že to nebude nic moc. Proč bych také od něj měl něco zvláštního očekávat? Ale stačilo pár jeho sprintů u postranní čáry, pár centrů, několik jistých obranných zákroků. A změnil jsem názor.

Ale přestup do Realu Madrid v roce 2005 ho mohl klidně i pohřbít. V tak mladém věku (19 let) se dostal z důvěrně známého prostředí do hlavního města a hned mezi ty největší hvězdy. Do velkoklubu, který je zvyklý si okamžitě kupovat náhradu za ty hráče, kteří se v královském prostředí dost rychle neadaptovali. To bylo riziko, které mladičký Andalusan nemusel unést.

Sergio Ramos mě donutil pozměnit názor podruhé. Přeorientoval se bez problémů na post stopera, ale útočnou dravost si přitom ponechal, stejně jako atletičnost a úžasnou předvídavost. Obrovsky zapracoval na taktice i na hře hlavou. Navíc se v náročném prostředí dokonale otrkal a vypěstoval si schopnost stát se lídrem.

Přečtěte si také:

VIDEO: Vardy dal sám sobě bombu do obličeje, ale Leicester senzačně postoupil do čtvrtfinále Ligy mistrů!
Úchvatná tiki-tika z Brazílie! Jak outsider ze 3. ligy nevídaně vycvičil giganta?
PALIČKOVY trenérské postřehy: Rada ve Spartě nemá dlouhodobou perspektivu

Sergio Ramos v dresu Sevilly. Foto: espnfc.com

Netypický Andalusan

Říká se, že v Andalusii, odkud pochází, má opravdu vše svůj čas a slovíčko „maňana“ – „zítra“ zde ovládá stoprocentně vše. Nevyhraju dneska, zvládnu to zítra. Nejsem hvězdou či vítězem dneska, tak budu zítra. A když ne? Co na tom sejde! Důležitá je pohoda, klídek, spokojenost s dary, které mi už život poskytl.

Sergio Ramos byl a je opravdu jiný. Miluje vítězství a odmítá na ně čekat. Myslel jsem, že jeho absolutním vrcholem bude finále Ligy mistrů 2014 v Lisabonu. Ve třetí minutě nastaveného času tam vyrovnal vedení Atlétika Madrid a v prodloužení pak už Real dominoval. „Décima“, desátá trofej v Lize mistrů, byla jeho.

Real Madrid - Villarreal: Sergio Ramos. Foto: Reuters

A pak mě Sergio Ramos překvapil potřetí. Nebyl to totiž jeho absolutní vrchol v dresu Bilého baletu – až roky 2016 a 2017 jsou jeho absolutně nejlepšími.

Zatím !!!

Pan záchranář

Po odchodu Ikera Casillase převzal kapitánskou pásku a s ní táhne Real k dalším vítězstvím. V roce 2016 se opět utkal ve finále Ligy mistrů s Atlétikem a opět skóroval. Tentokrát to byl už on, kdo ušatý pohár zvedl nad hlavu jako první.

Přečtěte si také:

VIDEO: Prasák Rojo z Manchesteru schválně šlápnul na Hazarda! Mourinho a Conte se málem poprali!
Petr Rada se ujal vlády na Spartě! Český fotbalový internet pláče! Smíchy i zlostí!
VIDEO: Jidáš je pořád jednička! Jak bravurně Mourinho setřel pokřikující fanoušky Chelsea?!

Sergio Ramos s pohárem pro vítěze Ligy mistrů. Foto: squawka.com

V Superpoháru následně narazil na „svou“ Sevillu, ale nelítostně jí v nastaveném čase sebral plány na vítězství. Šlo se do prodloužení a v něm Real získal další trofej.

V prosincovém „El Clásicu“ na barcelonském Camp Nou dokázal Sergio Ramos vyrovnat v 90. minutě a prodloužit sérii neporazitelnosti Realu na 33 zápasů. O pouhý týden později opět udeřil v poslední minutě – dal vítězný gól proti Deportivo La Coruňa.

V odvetě osmifinále Ligy mistrů v Neapoli to byl na začátku druhé půle kapitán Sergio Ramos, kdo dvěma zásahy hlavou srazil odpor domácích (i když druhá branka byla připsána tečujícímu Mertensovi jako vlastní).

Sergio Ramos (Real Madrid). Foto: Reuters

Přečtěte si také:

Dobrá r(R)ada nad zlato! Viděl „Laviii“ do budoucnosti, když našel trenéra pro Spartu u slávisty?
Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Může být vyhazov Požára s Holoubkem pro Spartu správným krokem? Ano, může!
Rebel „Lavi“ řádil v TIKI-TAKA! Vízek mu prorokuje soud, Škodovi bude platit alimenty!

A zatím poslední důkaz Ramosovi nezastupitelnosti – ve víkendovém duelu s Betisem to bylo dlouho 1:1. Až do poslední desetiminutovky, kdy „El Capitán“ opět udeřil a rozhodl.

V tomto ročníku španělské ligy to byl již jeho sedmý gól, všechny dal hlavou. A s výjimkou jednoho byly všechny „bodové“, to znamená, že díky nim Real bodoval. Bez gólů svého kapitána by tedy aktuálně nebyl na čele tabulky, ale až třetí, s devítibodovou ztrátou na Barcelonu a se čtyřbodovou na Sevillu, před Atlétikem by měl jen jednobodový náskok.

Kolikrát ještě Sergio Ramos překoná hranice svých vlastních možností? Kolikrát mě (a jistě nejen mě) ještě překvapí? A nebylo by na čase, aby zase jednou v anketě Zlatý míč došlo na hráče defenzívy? I když s tak silnými a účinnými ofenzivními sklony?

Nenechte si ujít zbývající dvě osmifinále Ligy mistrů. V přímých přenosech je sledujte na O2 TV Sport a O2 TV Fotbal.

[blog_program_info id=“12675796″]

[blog_program_info id=“12675470″]

Foto: Reuters, squawka.com, espnfc.com
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru