Příběhy české ligy VI: Jak se Jablonec zachránil v posledním kole v přímém souboji s Plzní (1998/1999)

Šestý ročník samostatné české nejvyšší soutěže přinesl nevídaný propad Jablonce. Celek, který rok předtím obsadil pěkné šesté místo a díky triumfu v domácím poháru dokonce nakoukl do Evropy, najednou začal nečekaně strádat. Parta kolem zkušených matadorů Zdeňka Jánoše a Radima Nečase sice v úvodu soutěže vyhrála podještědské derby s Libercem, jenže to bylo pohříchu její jediné vítězství v prvních sedmi kolech.

Vyhazovem to odnesl kouč Jiří Kotrba, jehož vystřídal Jaroslav Dočkal. Ani ten však nedokázal vytáhnout rozklížené mužstvo z bažiny a zaplatil za to stejnou daň jako jeho předchůdce. Ve funkci vydržel jen do konce podzimu.

Přečtěte si taky: Příběhy české ligy V: Pavel Pěnička sestřelil hattrickem »své« Dynamo do druhé ligy (1997/1998)

Zlomený Šíp

V zimní přestávce oslovilo jablonecké vedení exreprezentanta Júlia Bielika, jenž přišel z Viktorie Žižkov. Stál před ním nelehký úkol: uhrát alespoň 20 bodů potřebných k záchraně, přičemž po polovině soutěže jich měl čtrnáctý Jablonec na svém kontě pouhých třináct.

Před závěrečným kolem byla mise téměř splněna. Poslední dějství ovšem mělo přinést jednu z nejzamotanějších bitev o udržení v celých dějinách ePojisteni.cz ligy. V ohrožení byla hned čtyři mužstva! Dvanáctá Příbram měla 33 bodů, třináctý Jablonec 32, čtrnáctá Plzeň rovněž 32 a patnáctá Opava 31. Jeden z tohoto kvarteta měl doprovodit Karvinou do druhé ligy.

Dramatičnost 30. kola ještě znásobil fakt, že Plzeň s Jabloncem se setkaly v přímém souboji na západě Čech. Bylo tedy jasné, že kdo porazí svého konkurenta ve vzájemném duelu, ten je v suchu.

[fve]https://youtu.be/BLgkt1m2QhY[/fve]

V neděli 30. května 1999 se ve Štruncových sadech sešlo 7702 diváků. Domácí tým vedený koučem Milanem Šípem je v první půli moc nepotěšil.

Po gólech Jiřího Vávry a Nečase prohrával 0:2. Po změně stran svitla Viktorii naděje – pokutový kop! Jenže Petr Hlavsa gólmana Jánoše nepřekonal. Za chvíli zvýšil Nečas na 3:0 pro Jablonec a bylo prakticky rozhodnuto.

Plzeň sice v závěru zmírnila porážku brankami Hlavsy a Miloše Slabého, ale po výsledku 2:3 byla závislá na tom, jak si povede Opava ve slezském derby s Ostravou.

Po závěrečném hvizdu přišla do Plzně smutná zpráva: Opava remizovala s Baníkem 0:0 a při rovnosti bodů a stejné vzájemné bilanci odsoudila Viktorii k sestupu díky lepšímu skóre! Přes debakl 0:4 v Liberci se zachránila také Příbram.

Přečtěte si taky: Příběhy české ligy IV: Unikátní story Vlastimila Petržely – titul i sestup v jedné sezoně (1996/1997)

Pelta skončil s rozmazlováním

„Zlom v utkání nastal, když jsme nedali penaltu a Jablonec ano,“ hlesl po utkání s Jabloncem zdrcený plzeňský kouč Šíp.

Jeho protějšek Bielik se naopak mohl radovat: „Před zápasem jsem říkal, že důležitý bude první gól a od něj se pak odvíjela naše hra. Podržel nás brankář Jánoš, jenž chytil penaltu.“

To jablonecký šéf Miroslav Pelta navzdory radosti ze zachování prvoligové příslušnosti podrobil sezonu hlubší analýze a vůbec si přitom nebral servítky: „Když se klub se sedmdesátimilionovým rozpočtem zachrání až v posledním kole, tak musí jít veškerý sentiment stranou. Tato sezona pro nás byla obrovsky neúspěšná a teď je třeba nekompromisně pojmenovat viníky. Když chce někdo velké peníze, tak tomu také musejí odpovídat výkony. Vím, že i já jsem si hráče rozmazlil, ale teď přitvrdím. Čas milodarů v českém fotbale skončil, a to musejí vzít na vědomí i fotbalisté.“

Jeho zaměstnanci si však kritická slova k srdci příliš nevzali. Za další rok se situace opakovala jako přes kopírák. Jablonec byl ještě šest kol před koncem na dně tabulky a ze sestupového propadliště unikl znovu až v posledním kole, kdy v přímé konfrontaci zdolal Opavu 4:0. Ale o tom zase někdy příště.

Přečtěte si taky: Příběhy české ligy III: Slavia deklasuje Olomouc a nasazuje k mistrovskému trháku (1995/1996)

O víkendu můžete na O2 TV Sport, O2 TV Free a O2 TV Fotbal sledovat nejzajímavější zápasy ligového kola:

[blog_program_info id=“12603716″]

[blog_program_info id=“12603729″]

Foto: www.epojisteniliga.cz
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru