Fotbalový RADAR: Nový formát je cesta správným směrem, ale nejdůležitější krok k zatraktivnění ligy musejí učinit kluby

Šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda krůček za krůčkem tlačí ke zdárnému konci projekt nového formátu naší nejvyšší soutěže. Ve čtvrtek prezentoval novinářům poslední novinky a odhalil i zdroj inspirace v ostatních evropských zemích. Především těch srovnatelných, neboť skutečně nemá smysl kopírovat AngliiNěmeckem, neboli úplně odlišné trhy s daleko lepšími ekonomickými podmínkami.

Na konkrétních příkladech z Belgie, Bulharska, Srbska, Nizozemska, Rumunska a dalších 14 států bylo vidět, že ligu chtějí oživit téměř v polovině starého kontinentu a mnohde tak již učinili.

Přečtěte si také:

SESTŘIHY: Barcelona se zapsala do historie Ligy mistrů! Aubameyang za Dortmund nasázel hattrick
Superobrat, nebo megapodvod Barcelony? Jak Suárez simuloval a Neymar měl jít do sprch?
PALIČKOVY trenérské postřehy: Proč padá na jaře méně gólů a je nižší kvalita fotbalu?

Já tyto myšlenky vítám. Detaily je třeba samozřejmě prodiskutovat s kluby a doladit, ale Svoboda rozhodně uvažuje správným směrem. Jednak chce fanouškům nabídnout zajímavější podívanou a ruku v ruce s tím za ni inkasovat víc peněz.

To druhé bude hodně záležet i na nás, televizních společnostech. Kdybych měl připojit svůj soukromý názor komentátora, opravdu budu raději klidně čtyřikrát za sezonu zprostředkovávat divákům duel Slavia – Plzeň před vyprodaným stadionem a s nábojem boje o titul, než zápas dvou týmů středu tabulky, jimž o nic nejde.

Ale něco za něco. To, že na sebe častěji budou narážet nejsledovanější a nejbohatší týmy, ještě nevyřeší všechny problémy mávnutím kouzelného proutku. Je to pouze jeden z mnoha klíčových kroků.

Josef Hušbauer, Roman Hubník

Změňte způsob myšlení!

Aby se skutečně zvýšila atraktivita ePojisteni.cz ligy, je potřeba udělat daleko víc. Tedy udělat z ní po všech stránkách transparentní soutěž s videorozhodčími, bez nedůvěryhodných osob se škraloupem z minulosti a snažit se maximálně vyjít lidem, kteří na fotbal chodí a platí za něj.

Nejdůležitější tedy je, jak se k celé záležitosti postaví kluby. V minulých letech se blýskalo na lepší časy – hrál se útočný fotbal a padalo hodně branek. Od tohoto trendu letos řada týmů ustoupila, a o i těch nejambicióznějších.

Českou ePojisteni.cz ligu můžete pravidelně sledovat v přímých přenosech na O2 TV Sport a O2 TV Fotbal!

[blog_program_info id=“12556569″]

[blog_program_info id=“12580253″]

Hlavně v Plzni a na Spartě (ale nejen tam) se musejí zamyslet, zda si na sebe neustálými změnami trenérů nepletou bič, který by spíš měl svištět nad hlavami štědře placených hráčů.

Zda vyvíjejí dostatečný tlak na to, aby se hrál dobrý fotbal, na který příznivci přijdou, anebo jestli je vše podřízeno výsledku.

Zda dělají maximum, aby otevřeli svůj klub široké veřejnosti a měli zaručenou dostatečnou publicitu.

Zda jsou solidární s menšími kluby, které obracejí každou korunu, nebo jestli jim na dobré spolupráci s televizemi zase tolik nezáleží, protože v jejich astronomických rozpočtech jsou částky za práva kapkou v moři.

Vjačeslav Karavajev (Sparta)

Jak už jsem naznačil, netýká se to jen klubů z české špičky. U nich ale vše začíná a končí, neboť mají největší vliv.

Takže přijít s novým formátem – dobrá! Ale jen jako odrazový můstek.

Jestli chtějí kluby natahovat ruku po větší částce peněz, musejí za to také ještě něco nabídnout. Pro začátek by stačila změna způsobu myšlení.

Na O2 TV Sport můžete každé sledovat také unikátní fotbalovou talkshow TIKI-TAKA!

[blog_program_info id=“12675772″]

Co navrhuje LFA:

  • Rozdělení soutěže po 30 kolech na skupinu o titul (6 týmů), o evropské poháry (4 týmy) a o záchranu (6 týmů).
  • Ve skupině o evropské poháry „malé play off“: Nejprve sedmý tým proti desátému, a osmý proti devátému. Vítězové pak o možnost zahrát si baráž se 4. nebo 5. týmem skupiny o titul. Vítěz baráže postoupí do předkola Evropské ligy.
  • Přímý sestup posledního mužstva. Čtrnáctý a patnáctý by hrály baráž s druhým a třetím týmem 2. ligy.
  • Dřívější začátek ligy v létě (14. 7., nebo 21. 7., podle účasti ČR na MS 2018), trvání podzimní části do poloviny prosince (19 kol). Start jarní části 9. února.
  • Pro zavedení změn v ročníku 2018/19 kluby musejí schválit návrhy do 30. června.

Přečtěte si také:

Příběhy české ligy VI: Jak se Jablonec zachránil v posledním kole v přímém souboji s Plzní (1998/1999)
Studená sprcha v Edenu! Pro plzeňského Hejdu to nebyla jen fráze
Kadlecova noční můra: Netrefil prázdnou branku, pískali na něj sparťanští fans!
Foto: Facebook
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru