Return Vojty BIDRMANA: Garcie se nedivím, debl by neměl být útěchou pro neúspěšné singlisty

Z podobných důvodů se koncem loňské sezony rozpadla i úspěšná česká dvojice H+H, která narazila na singlové ambice Hradecké a naopak plánovanou deblovou specializaci Hlaváčkové.

Rozhodnutí Garcii je pochopitelné. Třiadvacetiletá ranařka je ve třetí desítce singlového žebříčku a ví, že k dalšímu zlepšení potřebuje věnovat veškerou svou pozornost pouze jedné disciplíně.

Caroline Garciaová

Ale stojí za zamyšlení, zda by pro ni – nebo podobně smýšlející hráče a hráčky – nebylo deblové vytížení dlouhodobě lepší přípravou, než stereotypní dávky na tréninkových kurtech.

Garciaová Mladenovicová

Vždyť už Helena Suková, úspěšná česká singlistka i deblistka, vždycky radši nastoupila k deblovému zápasu, než aby musela trénovat.

Ve čtyřhrách pilovala náběhy k síti, voleje, reflexy, a všechno to pak uměla prodat i na singlovém dvorci. V obou disciplínách to dotáhla hodně daleko. Taky příklady Martiny Navrátilové, Margaret Court nebo Johna McEnroea jsou dostačující. Jenže taky poměrně archaické.

Přečtěte si taky: Return Vojty BIDRMANA: O tom jediném, co Del Potrovi schází k návratu mezi nejlepší

Jde skloubit singl a debl?

Nabízí se totiž argument, že dnešní tenis je fyzicky mnohem víc náročný, než byl v osmdesátých a devadesátých letech. Že by proto obě soutěže naráz na špičkové úrovni provozovat nešlo. Maximálně snad párkrát do roka, kdy elitní singlisté spojí síly a na grandslamovém turnaji se přihlásí i do debla, případně mixu.

V poslední době to neobyčejně úspěšně dokázaly skloubit sestry Serena a Venus Williams. Nebo Rafael Nadal, zlatý deblista z olympiády v Riu.

Dnešní doba si ale jinak profesionalizaci vyžaduje. Ano, Francouzi Mahut s Herbertem, Rusky Vesnina a Makarova, ale taky Lucie Šafářová nebo Jack Sock jsou konkurenceschopní jak ve dvouhře, tak i v deblu. Je ale zřejmé, že dlouhodobě udržení top formy v obou tenisových disciplínách je nemožné.

Přečtěte si taky: Return Vojty BIDRMANA: Marcos Baghdatis už výsledky nepotřebuje, našel domácí štěstí

Větší peníze i sláva

Jako by navíc Caroline Garcia svým rozhodnutím jasně odpověděla na otázku, jak je to s prestiží čtyřher v současném tenisovém světě. Je deblovou světovou trojkou, za poslední rok a čtvrt vyhrály spolu s Mladenovič čtyři tituly včetně grandslamového Roland Garros.

Garciaová Mladenovicová

Přesto nebo možná právě proto ale na čas se čtyřhrou končí. Vidina úspěchů v singlu převážila. Hraje se v nich o větší peníze i slávu.

A taky v deblu chceme sledovat jen ty nejlepší. Nikdo nemá zájem na tom, aby šlo o „Ligu odložených singlistů.“

Přiznám se, že ani já čtyřhru nedokážu postavit na stejnou úroveň, na které je singl. Vnímám ji jako halové mistrovství atletů, nebo plavecký šampionát v krátkém bazénu. I když nabídne úžasnou sportovní úroveň a zážitek, dvouhře se nevyrovná. Ovšem okořenit si čas od času život nějakým pohledným deblem rozhodně není na škodu.

Na stanici O2 TV Tenis můžete od středy sledovat přímé přenosy turnaje WTA v Indian Wells:

[blog_program_info id=“12481247″]

Foto: Facebook Caroline Garcia
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru