Příběhy české ligy V: Pavel Pěnička sestřelil hattrickem »své« Dynamo do druhé ligy (1997/1998)

Nejvyšší vítězství v historii ePojisteni.cz ligy zaznamenala Slavia v mistrovském ročníku 1995/1996 v duelu s nováčkem s Uherského Hradiště (9:1). Po dvou letech byl rekord vyrovnán. Postaral se o to Jablonec v utkání proti Českým Budějovicím. Životního okamžiku se dočkal sváteční střelec Pavel Pěnička – shodou okolností bývalý hráč Dynama. Pikantní bylo tohle střetnutí i pro kovaného Jihočecha Jiřího Kotrbu, v té době trenéra Jablonce.

Při pohledu na průběžnou tabulku po 16 kolech nic nenasvědčovalo rekordní kanonádě. Jablonec byl osmý s 21 body, České Budějovice měly na jedenácté příčce jen o dva body méně. Podzimní duel na Střeleckém ostrově skončil těsnou výhrou Severočechů 1:0.

Přečtěte si taky: Sparta dostala v Jablonci tři kusy! Je to už konec nadějí na titul?

Můj brácha má prima bráchu

Odveta, která se hrála 1. března 1998, však přinesla nevídanou střelnici – ostatně tak se tehdy jablonecký stadion také jmenoval. 3670 diváků se první branky dočkalo po 21 minutách – po centru Roberta Neumanna se hlavou trefil Pěnička. Jablonečtí ještě do přestávky přidali v rychlém sledu další dva góly zásluhou Jaromíra Navrátila a Radovana Hromádka. Po obránce už se jakákoli obranná koncepce hostujícího týmu zcela rozsypala a Jablonec si nadále vylepšoval skóre. Zaskvěl se hlavně Pěnička, jenž se trefil nejprve v 49. minutě a o 20 minut později zkompletoval hattrick. Další banány přibalili soupeři na cestu Milan Fukal a Hromádko, navíc Miloslav Penner zamířil do vlastní sítě. Konečný výsledek – 8:0! Nejvyšší rozdíl v zápasech Jablonce v české lize a zároveň nejdrtivější prohra v samostatné české historii Českých Budějovic.

Pavel Pěnička

Pěnička, do té doby spíš defenzivní hráč, jenž nastupoval v obraně či na pravé záloze, si užíval nejlepší individuální výkon ve své prvoligové kariéře. „Tři góly jsem v první lize ještě nedal, povedlo se mi to jen ve druhé lize proti Zlínu,“ říkal bratr někdejšího slávistického zadáka Martina Pěničky. Mimochodem, ten byl pro změnu u zmiňovaného historického zápisu »sešívaných« proti Uherskému Hradišti v říjnu 1995.

Sourozenci Pěničkovi nikdy neplatili za obávané kanonýry. Martin dal v 121 startech v české lize 13 branek, o něco produktivnější Pavel jich v 208 zápasech stihl 25. Nejvíce se mu vyvedla právě sezona 1997/1998 v dresu Jablonce. Celkem se trefil jedenáctkrát a na krále střelců Horsta Siegla ze Sparty ztratil pouhé dva přesné zásahy.

Přečtěte si taky: Příběhy české ligy IV: Unikátní story Vlastimila Petržely – titul i sestup v jedné sezoně (1996/1997)

Dobří holubi se vracejí

Svým jediným hattrickem přispěl Jablonci ke konečnému šestému místu. Povedený rok navíc vyšperkoval triumfem v domácím poháru. Zato České Budějovice se z výprasku na Střelnici už pořádně nevzpamatovaly. Ve zbývajících 13 kolech vyhrály jen třikrát a nakonec obsadily předposlední místo. Jejich bývalý hráč je tak vlastně poslal do druhé ligy…

I další Pěničkův osud však byl neméně zajímavý. Když Dynamo v roce 1999 postoupilo zpět mezi českou klubovou elitu, rozhodl se vrátit zpět do Českých Budějovic. Prožil tam další rok a půl a na podzim 2000 v černobílém dresu ve 33 letech také působení v ePojisteni.cz lize ukončil. Byl tak podepsán pod dalším pádem Jihočechů do druhé nejvyšší soutěže – i když odehrál jen polovinu sezony.

O víkendu můžete sledovat dva zápasy české fotbalové ligy na O2 TV Sport a O2 TV Fotbal:

[blog_program_info id=“12385750″]

[blog_program_info id=“12432287″]

Přečtěte si taky: Vyprodaný Eden hostí bitvu jara! Jak naladit souboj Slavia – Plzeň bezplatně na O2 TV Free?

Přečtěte si taky: Příběhy české ligy III: Slavia deklasuje Olomouc a nasazuje k mistrovskému trháku (1995/1996)

Foto: epojisteniliga.cz
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru