Fotbalový RADAR: Lepší dopředu ohlášený trenérský konec à la Enrique, než nejistota plná spekulací ve Spartě a Plzni

Vydržet pak 20 let na jedné adrese jako Arséne Wenger je skoro nemožné. Ovšem nedá se říci, že by zrovna jeho klubu šla tahle dlouhověkost k duhu.

V posledních dnech se ale o mužích z laviček mluví skoro víc než o Ronaldovi, Messim či Ibrahimovičovi dohromady.

Hlavně středa přinesla celou řadu zajímavých zpráv.

Luis Enrique oznámil, že po sezoně skončí ve funkci kouče Barcelony. Potřebuje si prý odpočinout.

Luis Enrique

Nedivím se mu. I jeho slavný předchůdce Pep Guardiola odcházel z Camp Nou natolik fyzicky a emociálně vyždímaný, že si musel vzít roční neplacené volno.

Ačkoli měl se zlatou generací fantastické výsledky a sklízel uznání za nadčasovou hru, i jemu občas hvězdy přerostly přes hlavu. S jejich zbytnělým egem si poradil jen do určité míry. Když se kupříkladu takový Lionel Messi v šatně postavil a ostentativně si přihnul z láhve zakazované koly, těžko s tím milovaný Pep mohl něco dělat.

Že by za tohle porušení kodexu posadil jednoho z nejlepších fotbalistů všech dob na lavičku nebo dokonce na tribunu? Asi těžko.

Lionel Messi

Messim, Suárezem a Neymarem prostě každý trenér Barcy potřebuje nějak vyjít. Když to nedokáže, vymkne se mu situace z rukou a musí jít o dům dál. Jinak pozná, že zvláště tahle trojice si taktiku a způsob hry stejně nakonec bude určovat sama.

Přečtěte si taky: Fotbalový RADAR: Özil si klade tvrdé podmínky, jenže jinak pro své pokračování v Arsenalu nedělá nic

Barca umí zázraky

Předčasným oznámením letního odchodu v podstatě Enrique nic neriskuje. Naopak – jeho tým to může nakopnout.

luis enrique barcelona

Hráči teď vidí, že pokud ho chtěli třeba debaklem v Paříži vystrnadit, dosáhli svého. Změny se jich nemusejí nutně dotknout, a i kdyby jim to hrozilo, do konce sezony zbývají ještě tři měsíce. To je spousta času na to, aby Enriqueho následovníka přesvědčili o svých kvalitách.

Tipuji, že Barca nakonec získá titul. Už teď je po kanonádě s Gijónem první. Real má sice zápas k dobru, jenže Katalánci drží všechny trumfy rukách. Pokud zvládnou všechny zbývající zápasy včetně El Clásika, první příčku jim nikdo nevezme.

Přečtěte si taky: Real se zlobil na rozhodčí! Bale dostal za svůj zkrat červenou. Ramos zavinil penaltu

A jestli jim vyjde vstup do osmifinálové odvety s Paris Saint-Germain, nic není ztraceno ani na evropské frontě. Pravda, čtyřgólové manko z úvodního duelu sice vypadá nepřekonatelně, ale co když třeba do 20. minuty povedou domácí o dvě branky? Pak se může stát všechno. Když má Barca svůj den, dovede zničit každého soupeře.

[blog_program_info id=“12481228″]

Občas slýchám, že předem ohlášený odchod trenéra mívá na tým spíš negativní dopad. Hráčům prý dojde motivace. Často zmiňovaným příkladem je loňská rošáda v Manchesteru City.

Manuel Pellegrini už na přelomu ledna a února potvrdil, že ho v létě vystřídá Guardiola.

Pep Guardiola

Následné výsledkové trápení v lize, kde Citizens ještě málem ztratili účast v Champions League, je přičítáno právě tomuto kroku.

Na druhou stranu – s Pellegrinim od té chvíle Manchester City vyhrál Ligový pohár a poprvé v dějinách postoupil do semifinále Ligy mistrů. Takže asi zase tak demotivovaný nebyl a příčiny ligového výpadku je potřeba hledat někde jinde.

Úkol? Rychle zadusit požár!

Rozhodně je takováto definitiva pro všechny lepší, než spekulace a nejistota, které teď obestírají dva z nejúspěšnějších českých klubů posledních let Spartu a Plzeň.

Ani v jednom z nich nejsou asi úplně spokojeni s vstupem do jarní sezony a Letnou i Doosan Arenu náhle obchází strašidlo Pavla Vrby.

Pavel Vrba

Podle informací iSport.cz i Aktuálně.cz už Sparta s bývalým koučem národního týmu jednala a na západě Čech by se návratu strůjce největších úspěchů možná také nebránili.

Přečtěte si taky: Velký návrat do ligy? VRBA se sešel se sparťanem Křetínským, zájem má i Paclík z Plzně!

To ale atmosféru v mužstvu rozhodně nezlepší, spíše naopak.

Jak se asi teď pracuje Tomáši Požárovi a jeho štábu, respektive Romanu Pivarníkovi, když si tohle přečtou? A jak na to zareagují samotní hráči?

Odpovědi na tyto otázky se dozvíme možná už o víkendu, který bude pro další vývoj ePojisteni.cz ligy zřejmě klíčový.

[blog_program_info id=“12409569″]

Jestliže Plzeň padne v Edenu, a soudě podle jejího (ne)výkonu ve Zlíně, klidně se to může stát, Slavia půjde do trháku. Pomohlo by jí i to, kdyby sparťané nezvládli malé pražské derby s Duklou.

Ani to zajisté není žádné sci-fi. Vždyť Letenští se natrápili i s neplodnou Bohemkou.

Ovšem právě proto by teď místo mlčení či mnohoznačných prohlášení klubových šéfů měly oba české velkokluby uklidnit situaci a vyjádřit stávajícím realizačním týmům jasnou důvěru.

Jak uvnitř, tak i navenek. V opačném případě mohou umést Slavii cestu k titulu.

Přečtěte si taky: Vyprodaný Eden hostí bitvu jara! Jak naladit souboj Slavia – Plzeň bezplatně na O2 TV Free?

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru