Return Vojty BIDRMANA: O tom jediném, co Del Potrovi schází k návratu mezi nejlepší

První turnaj po tříměsíční pauze dopadl nad očekávání dobře – populární DelPo vyhrál tři zápasy a zastavil se až v semifinále na Miloši Raoničovi.

Sledujte finále turnaje v Delray Beach Raonic vs. Sock živě na O2 TV Tenis!

[blog_program_info id=“12242721″]

Příběh jeho kariéry zná každý. V roce 2008 vyhrál čtyři turnaje v řadě za sebou, jako kometa vlétl do světové dvacítky a o rok později už v New Yorku slavil první grandslamový titul.

Svět opěvoval jeho jedinečný útočný styl a dechberoucí servis a forehand. Jenže pak se poprvé ozvalo zápěstí, to pravé, a Juan Martín Del Potro byl 8 měsíců bez tenisu.

První comeback zvládl bravurně. Byl tím jediným, kdo dokázal narušit „Velkou čtyřku“ (Stan Wawrinka se k němu přidal až později) a dál sbíral cenné tituly. Jenže aby toho nebylo málo, čahoun z Tandilu začal bojovat i s chronickou bolestí levého zápěstí.

V letech 2014 a 2015 musel na další tři operace, kompletně změnil techniku backhandu a znovu se začal drápat zpátky na vrchol.

juan martin del potro

Snový návrat

V loňské sezóně Del Potro získal olympijské stříbro, Argentinu dotáhl přes Murrayho Británii a Čiličovo Chorvatsko k triumfu v Davis Cupu, ve Stockholmu přidal skoro po třech letech turnajový titul.

Přesto nebyl v předsezónní přípravě spokojený se svou kondicí, a tak se rozhodl vynechat Australian Open a do nového ročníku naskočil až teď na Floridě.

Ve čtyřech zápasech na kurtech v Delray Beach Del Potro ukázal staré zbraně i nové taktické prvky. Z backhandu už nikdy nebude tak nebezpečný, jako na US Open 2009. Ale naučil se hrát efektivní čopy, soupeři jeho bekhendovou stranu podle očekávání zasypávají v každé výměně, ale Argentinec s tím dokáže kloudně bojovat.

[blog_program_info id=“12242713″]

Juan Martín Del Potro

Tenis ho zase baví

A co víc, tenis ho znovu baví i naplňuje. Je to vidět na jeho emocích – proti Džumhurovi si ve třetím setu pěkně od plic zanadával, zároveň ale v utkání s Querreym naoko pokáral čárového rozhodčího za nepatrnou chybu. Tyto momenty, které na tréninku nijak nenasimulujete, dokazují Del Potrovu obrovskou chuť na další comeback. A diváci ho za to milují.

Energie, kterou svému oblíbenci z ochozů posílají, je cítit na dálku. Na turnajích DelPo nemusí být mezi nasazenými a přesto se cítí jako rocková hvězda. Všechny své zápasy hraje zásadně na největším dvorci, jeho autogramiády jsou těmi nejnavštěvovanějšími a celosvětová přízeň fanoušků za těch mnoho let plných zdravotních problémů vůbec neopadla, naopak.

Přečtěte si také:

VIDEO: I Federer je jenom člověk: Božský Roger v Praze málem spadl do Vltavy
Sexy tenistka sundala plavky a nechala se nafotit. Genie Bouchardová se pořádně odvázala!
Karolína Plíšková si podmanila deštivé a chladné DAUHÁ. Další štace: DUBAJ!

Juan Martín Del Potro

Poslední dílek do mozaiky? Kouč

Přesto si myslím, že aby se Del Potro vrátil na úplný vrchol, jednu věc bude muset rychle změnit. Konečně kápnout na toho správného trenéra, který bude mít dost času a elánu, aby s ním pracoval na každodenní bázi.

Po rozchodu s dlouholetým koučem Davínem Argentinec experimentoval, krátkodobá výpomoc Venezuelana Vallverdua se ale s úspěchem nesetkala.

Tento týden a taky na obou březnových tisícovkách v Severní Americe bude mít hlavní slovo v Del Potrově trenérském týmu argentinský daviscupový kapitán Daniel Orsanic. Je to ale jen dočasná výpomoc, psychická vzpruha. A to je málo. O Davínovi DelPo kdysi prohlásil: „Změnil nejen mou hru, ale i mou osobnost. Když ho při zápase vidím v hledišti, jsem sebevědomý a uvolněný.“

Je na čase najít někoho dalšího, komu bude Del Potro stoprocentně důvěřovat. Kdo ho v těžkých zápasových momentech povzbudí a uklidní. Kdo bude ochotný přestěhovat se do Argentiny a cestovat s Del Potrem 11 měsíců v roce.

Kvalitní trenér je podle mě vedle stabilního zdraví tou poslední ingrediencí, která Del Potrovi schází k definitivnímu návratu mezi tenisovou smetánku.

Od pondělí můžete na O2 TV Tenis sledovat přímé přenosy z turnajů WTA v Kuala Lumpuru a Acapulcu.

[blog_program_info id=“12266250″]

[blog_program_info id=“12266258″]

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru