Příběhy české ligy IV: Unikátní story Vlastimila Petržely – titul i sestup v jedné sezoně (1996/1997)

Trenérovi Vlastimilu Petrželovi se povedl unikátní kousek – během jedné sezony se radoval z titulu a zároveň zažil sestup. Jak je to možné?

Uznávaný odborník zahájil ročník 1996/1997 na lavičce pražské Sparty. Noví majitelé z Košic se přes léto věnovali hlavně splácení stratosférických dluhů po bývalém prezidentovi Petru Machovi a na předpokládané velké nákupy už jim jaksi nezbyl čas. Největší posilou tak byl navrátilec Horst Siegl, jemuž vypršelo hostování v německém Kaiserslauternu.

I z toho důvodu vstup do soutěže jednomu z největších favoritů vůbec nevyšel. Sparta odstartovala prohrou před 28 320 diváky v Brně. Následně si připsala remízy s Drnovicemi a v Plzni. Pokaždé přitom prohospodařila slibný náskok. Ve 4. kole se Letenští měli konečně chytit v pražském derby s Bohemians.

‘Cause this is thriller, thriller night…

Byl první zářijový den a na sousední Letenské pláni finišovaly přípravy na napjatě očekávaný koncert hvězdy popmusic Michaela Jacksona. Opravdový Thriller se však mezitím odehrával na trávníku Generali Areny. Domácí vedli po trefách Vratislava Lokvence a Siegla ve 42. minutě 2:0 a většina z osmi tisíc fanoušků se už tetelila v naději na premiérové vítězství v sezoně.

Horst Siegl

Jenže ve druhém poločase nastal totální kolaps sparťanské defenzivy. Klokani vsítili za necelých 40 minut čtyři branky a zcela otočili průběh zápasu! Dvakrát se prosadil Tomáš Kuchař, po jednou gólu připojili Jiří Novák a Radek Krejčík. V závěru, kdy už se tribuny vylidňovaly, ještě zkorigoval prohru Lokvenc.

Sparta podlehla Bohemians 3:4 a nadále jí hrozil sestup.

Bylo nabíledni, že Petrželova pozice je už v podstatě neudržitelná. A skutečně: záhy jej nahradil Jozef Chovanec. Žádné okamžité zlepšení však tento impuls nepřinesl. Spíše naopak. Když Letenští v 7. kole prohráli v Jablonci, zůstali jediným týmem bez výhry a klesli na dno tabulky. Teprve pak se chytili a postupně směřovali do klidnějších vod.

Vlastimil Petržela

Petržela dlouho bez práce nezůstal. Po 11. kole kývl ironií osudu právě na nabídku Bohemians, kteří mu v předchozím angažmá vlastně srazili vaz. Pohříchu však od slavného triumfu na Letné nasbírali méně bodů než Sparta a vystřídali ji na poslední příčce ligového pelotonu.

Proto dostal padáka kouč Josef Hloušek, následně na lavičce Klokanů zaskakoval Miloš Beznoska, Antonín Panenka a Vladimír Borovička.

Začátkem listopadu se ujal vlády Petržela, jemuž však při debutu štěstí nepřálo. Bohemians sice v Ďolíčku vedli nad Jabloncem, jenže pak byl brankář hostů Zdeněk Jánoš zasažen dělbuchem a utkání bylo předčasně ukončeno. Disciplinární komise nařídila hrát opakovaný duel mimo Prahu. Klokani zvolili Děčín, kde už na Jablonec nestačili a prohráli 0:1.

Přečtěte si taky: Příběhy české ligy III: Slavia deklasuje Olomouc a nasazuje k mistrovskému trháku (1995/1996)

Kouzlo Ďolíčku přestalo fungovat

První výhry v novém působišti se tak Petržela dočkal až ve čtvrtém zápase na Žižkově. Brzy se však ukázalo, že přebudovávaný tým na záchranu stejně stačit nebude. Nakonec pod Petrželovým vedením vybojoval v 19 kolech pouhých 11 bodů a skončil beznadějně poslední.

Definitivně se jeho osud zpečetil dvě kola před koncem po smolné domácí prohře 1:2 s Hradcem Králové. Klokani i po vyloučení Marka Nikla hráli skvěle, jenže Roman Hanus neproměnil pokutový kop a bylo po nadějích. „Hanusova penalta zabouchla rakev,“ napsal deník Sport.

Petrželovi se však po nervydrásajícím dramatu spíše ulevilo. S pádem do druhé ligy už byl dávno smířený a podvědomě se spíš připravoval na následnou konsolidaci. „Sestup jsme brali jako realitu. Kdybychom ovšem v předchozích zápasech hráli tak, jako proti Hradci po změně stran, neměli bychom s udržením možná starosti,“ řekl kouč »zelenobílých«.

Jablonec - Bohemians

Hlavní příčinou neúspěchu byla katastrofální domácí bilance. Bohemians za celou sezonu před vlastním publikem nevyhráli ani jeden zápas!

Slabou útěchou pro Petrželu mohl být fakt, že týden poté se na Spartě slavil titul, na němž se alespoň částečně rovněž podílel.

Letenští totiž pod Chovancovou taktovkou rozjeli nevídanou jízdu, a když ve 29. kole přemohli Olomouc, mohli křepčit v mistrovských čepičkách. „Ty jsem objednával už tehdy, kdy jsme po porážce s Jabloncem byli poslední,“ prozradil klubový prezident Milan Valašík, jenž mužstvu navzdory počátečním nezdarům stále věřil.

Přečtěte si taky: Příběhy české ligy II: Obajdin dal čtyři góly a kouč Hřebík žertoval: Neničte fotbal! (1994/1995)

O víkendu můžete sledovat dva zápasy české fotbalové ligy na O2 TV Sport a O2 TV Fotbal:

[blog_program_info id=“12218955″]

[blog_program_info id=“12242674″]

Foto: epojisteniliga.cz
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru