Bitevní pole Vlasty KAISERA: A znovu Zemanlandia!

Na Tomáše Skuhravého nezapomínají fanoušci klubu Janova.

Další Tomáše, Řepku a Ujfalušiho, vyloví z paměti fanoušci Fiorentiny, ale spíš už jen ti skalní…

Marek Jankulovski prošel třemi adresami (Neapol, Udinese, AC Milán), aby na té poslední získal trofej pro vítěze Ligy mistrů.

Legendární kouč

Legendou je však v Itálii bezesporu Zdeněk Zeman, a to už dlouhá léta. Když se minulý víkend opět posadil na lavičku prvoligového týmu, vyvolalo to v Itálii bouři zájmu.

A jak také jinak – Pescara, která do té doby vyhrála jen jediné utkání (a to ještě od zeleného stolu za neoprávněné nasazení hráče soupeře) náhle triumfovala a deklasovala Janov v poměru 5:0!

A italský tisk explodoval: Pod Zemanem nebude fotbal nikdy banální věcí! Vítejte zpět, pane Zemane! Navrací se Zemanlandia!

To jsou ukázky jen některých titulků.

Zdeněk Zeman je rodákem z Prahy, v květnu mu bude už sedmdesát let. V Itálii se natrvalo usadil po roce 1968 a stal se respektovanou osobností mezi trenéry, na špičkové úrovni zde vedl třináct různých klubů.

Některé patřily a patří mezi elitu (Lazio, AS Řím, Neapol), někde měl jen epizodní roli, ale s výraznými atributy typickými pro jeho osobnost i herní styl (Licata, Parma, Messina, Salernitana, Avellino, Brescia, Cagliari).

A pak jsou tu kluby, které si s ním spojují největší chvíle své historie.

Foggia, kterou Zeman přivedl v roce 1991 do první ligy, kde pak měla druhý nejvyšší počet nastřílených branek, hned za mistrovským AC Milán.

Lecce, s nímž v sezóně 2004-05 zopakoval podobný úspěch – jen mistrovský Juventus dal více branek než tento provinční tým z chudého jihu Itálie. Lecce sice daleko nejvíc branek dostalo, ale svým otevřeným fotbalem bavilo naplno.

Pescara, se kterou Zeman v roce 2012 vyhrál druhou ligu, a to se skóre 90:55.

Zdeněk Zeman

Po postupu ale odešel podruhé ve své kariéře k AS Řím. Uvítán byl s fanfárami, propuštěn byl ještě v téže sezoně pro neuspokojivé výsledky a po domácí prohře 2:4 s Cagliari

Pescara se bez Zemana okamžitě vrátila do druhé ligy a i když se pro tuto sezonu vrátila, byla za jednoznačného otloukánka.

Jak jsem psal v úvodu: jedna jediná výhra, a to ještě kontumační. Jakmile ale přišla „česká sfinga“ (přezdívka odvozená od nepohnutého výrazu v Zemanově tváři), přišel útočný koncert a výhra 5:0 nad Janovem.

Zemanlandia – tak jsou označovány kluby (většinou malé a chudé), které Zemanův přístup k fotbalu (rozestavení 4-3-3, důraz na ofenzívu, rychlost a přímočarost, velký prostor pro mladé talenty) dokázal alespoň na krátký čas povznést vysoko nad průměr.

Zároveň se však jedná o kluby, které nezískají (až na vítězství v druhé lize) žádnou velkou trofej. Tu mohl Zdeněk Zeman poprvé slavit až v květnu 2016 ve švýcarském Luganu, ale i zde mu utekla mezi prsty – prohrál ve finále s FC Curych

I tato skutečnost k pověsti Zdeňka Zemana, o jehož službách svého času uvažovala také česká národní reprezentace, Sparta nebo Slavia, neodmyslitelně patří.

Zdeněk Zeman

Stejně jako zapálená cigareta.

Když se ho ptali, zda by v případě záchrany Pescary přestal kouřit, odpověděl typicky po svém, tedy upřímně a stručně: „No.“  Překládat netřeba…!

Přečtěte si taky: Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Kauza Konaté aneb Zboží versus rudé srdce

Foto: vocidisport.it, delinquentidelpallone.it
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru