Příběhy české ligy III: Slavia deklasuje Olomouc a nasazuje k mistrovskému trháku (1995/1996)

Boj o ligové prvenství se na jaře 1996 vyvíjel kromobyčejně zajímavě. Postupem času bylo zřejmé, že obhájce trofeje ze Sparty z něj vinou finančních problémů odpadne. Další uchazeči jako Drnovice, Jablonec či Liberec neměli potřebnou vyrovnanou výkonnost. Posílené Slavii tak zbyl nakonec jediný vážný konkurent: olomoucká Sigma. Tým Karla Brücknera dokonce v prvním vzájemném zápase na Hané porazil „sešívané“ po skvělém výkonu 2:1. Mohl si tak dělat čáku na první titul v dějinách klubu.

K rozhodujícímu střetnutí mělo dojít v 16. kole. Zápas byl odložen na úterý 27. února 1996. Blížilo se úvodní čtvrtfinále Poháru UEFA Slavia – AS Řím a svěřenci Františka Cipra tak měli pořádně našlapaný program. Klíčový duel však museli zvládnout, aby se udrželi v čele tabulky. Otázka dne zněla: Dokáže to Slavia? Anebo, tak jako už několikrát, klopýtne těsně pod vrcholem?

Přečtěte si také: Příběhy české ligy II: Obajdin dal čtyři góly a kouč Hřebík žertoval: Neničte fotbal! (1994/1995)

Slavia

Jarní část fotbalové ePojisteni.cz ligy startuje v sobotu 18. února. Dva zápasy z každého kola uvidíte na O2 TV Sport a O2 TV Fotbal!

[blog_program_info id=“12053453″]

[blog_program_info id=“12075802″]

V mrazu zahřál Poborský

Hrálo se v mrazivém počasí a na těžkém terénu. Veškeré pochybnosti však domácí rozmetali už po čtyřech minutách. Karel Poborský rozehrál rohový kop a Radek Bejbl otevřel skóre – 1:0 pro Slavii. Ta předváděla výtečný fotbal a více než osm tisíc diváků se dobře bavilo. Nejistý brankář Sigmy Martin Vaniak kapituloval po necelé půlhodině hry podruhé a znovu to bylo po Poborského rohu. Tentokrát dorážel Martin Pěnička. Do přestávky zvýšil Robert Vágner na 3:0 a bylo v podstatě rozhodnuto. Po změně stran přidali slávisté už jen jednu branku: v 61. minutě muž zápasu Poborský vybídl ke skórování Vladimíra Šmicera a ten upravil na konečných 4:0.

Přečtěte si také: Příběhy české ligy I: Horst Siegl a nejrychlejší hattrick v historii (1993/1994)

Karel Poborský

Slavia tak parádně odstartovala do jarní části a upevnila si vedoucí pozici v tabulce. Zároveň měla s Olomoucí lepší vzájemnou bilanci, což by při bodové rovnosti rozhodovalo v její prospěch. Kouče Cipra však nejvíce potěšil herní projev – rychlý a důrazný fotbal a neustálá převaha. Sigma se za 90 minut dostala do jediné vážnější příležitosti. „Z jednoho zápasu nemohu dělat závěry, ale mám radost, že konečně hrajeme něco jiného, než Slavia celá léta hrála. Doufám, že nám to vydrží,“ modlil se kouč „červenobílých“.

Vybuchují jen velké týmy

Nakonec mu přání vyšlo. Zlomový okamžik sezony naznačil, že tohle je jiná Slavia. Tým, který neselže. Psychicky odolný, bez sebemenších slabin, s obrovskou touhou po vítězství. Ve zbývajícím průběhu jarní části se to jen potvrdilo. „Sešívaní“ díky vysoké výhře ve vzájemném měření sil nasadili k trháku a v konečném účtování předstihli Olomouc o plných devět bodů. Získali tak první titul od roku 1947. Navíc to dotáhli až do semifinále Poháru UEFA, kde vypadli s Girondins Bordeaux dirigovaným famózním Zinedinem Zidanem.

Přečtěte si také: Ujfaluši a Šmicer se objeví v nové show TIKI-TAKA na O2 TV Sport! Přibudou i další soutěže!

[blog_program_info id=“12099222″]

[fve]https://youtu.be/-m5ZjBMY2J0[/fve]

Také Sigma však mohla být spokojena. Titul vicemistra je dodnes největším ligovým úspěchem hanáckého klubu. Brückner mohl své svěřence právem považovat za žijící legendy. Snad i proto na tiskové konferenci po výprasku 0:4 se svým typickým nadhledem filozofoval: „Jen velké mužstvo může vybouchnout, slabé totiž prohrává pořád.“

 Foto: slavia.cz, EMPICS
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru