Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Měl by Wenger odejít z Arsenalu? A co bude pak?

V létě mu vyprší kontrakt, a i když dostal nabídku na její prodloužení, s podpisem zatím váhá.

Dřív nebo později ale Arséne Wenger na lavičce Arsenalu opravdu skončí a klub na to musí být připraven. Kanonýři by se určitě rádi vyhnuli potížím, které nedávno potkaly Manchester United po odchodu Alexe Fergusona. Jejich situace je přitom ještě choulostivější.

Arsenal dlouhá léta buduje mezinárodní tým. A pokud se o špičkových anglických týmech říká, že dávno ztratily pevnou osu založenou na domácích hráčích (z toho převážně odchovancích), u Arsenalu to platí dvojnásob.

[blog_program_info id=“12053418″]

Arséne Wenger, manažer Arsenalu

Přitom v případě tak velké změny, jakou by přinesl Wengerův odchod, by tým nutně potřeboval takovou pevnou kostru, o kterou by se v nadcházejících turbulentních časech mohl opřít. Pokud hráči jako Alexis Sánchez a spol. uvidí, že jejich tým zapadá do ligového průměru a že se jim vzdaluje Liga mistrů, podle mého názoru prostě odejdou.

Wenger vtisknul hře Arsenalu svůj osobitý charakter, dlouhá léta do něj dokupoval vhodné typy hráčů. Nyní jde o to, aby v případě jeho odchodu byla zachována kontinuita, zároveň ale musí být budoucí manažer natolik silnou osobností, aby tým dokázal posunout dál. A takových kandidátů opravdu po světě moc nechodí.

Přečtěte si také: Konec jedné éry? Arsenal už prý ví, kdo v létě nahradí Wengera! Převezme otěže Ital?

Arséne Wenger, manažer Arsenalu

V případě méně hvězdného manažera se mu musí udělat o to lepší podmínky. Musí si nadiktovat posily (to ale bude stát peníze), protože každý nový trenér nebo manažer potřebuje mít pod sebou hráče, kteří právě jemu vděčí za šanci v týmu.

Tím se ale může narušit hierarchie uvnitř týmu a to může vést v tom nejhorším případě až k anarchii. Přitom to nejhorší co se v tomhle ohledu může stát, jsou opakované výměny trenérského vedení. Pokud se v krátké době vystřídá na lavičce víc manažerů, může to tým úplně rozštěpit na jednotlivé skupinky a tohle dávat dohromady by bylo opravdu velmi náročné.

Zápasy Arsenalu a magazíny z klubového zákulisí můžete pravidelně sledovat na O2 TV Fotbal!

[blog_program_info id=“12053221″]

[blog_program_info id=“12053237″]

Wenger je dlouhá léta aktivní i při doplňování mládežnické akademie. Řada talentovaných hráčů dala Arsenalu přednost i díky tomuto manažerovi. Pokud Wenger odejde, můžou se začít poohlížet jinde i tito hráči, kteří se budou možná cítit ohrožení.

Wenger jednou bude muset odejít a řada fanoušků Arsenalu jeho odchod pořádně oslaví. Nicméně období, které bude následovat, rozhodně nebude pro Kanonýry jednoduché a na další trofeje si podle mého názoru i tak budou muset v lepším případě pár let počkat.

Foto: Reuters
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru