Příběhy české ligy II: Obajdin dal čtyři góly a kouč Hřebík žertoval: Neničte fotbal! (1994/1995)

Náročný trenér Vlastimil Petržela ve skromných podmínkách potvrzoval, že důraz na poctivou práci, vynikající fyzickou kondici a moderní způsob hry může i bez hvězdných posil přinést ovoce. Nakonec vytáhl Liberec na skvělou čtvrtou příčku, hned za mistrovskou Spartu, druhou Slavii a třetí Brno. Průběžně byl jeho celek dokonce i třetí!

Tak vysoko ho poprvé katapultovalo vysoké vítězství v Benešově. Kanonáda 5:0 zároveň vynesla na výsluní slávy třiadvacetiletého útočníka, jehož kdysi Sparta odložila jako nepotřebného – Josefa Obajdina.

Josef Obajdin

Už v první sezoně mezi českou elitou nasázel solidních 11 branek a v tabulce střelců mu patřilo pěkné třetí místo. To, co předvedl 16. října 1994 na stadionu U Konopiště, však do té doby nemělo obdoby: během 67 minut dal čtyři góly!

Zhroucený švarcsystém

Domácí Švarc Benešov byl přitom do té doby příjemným oživením nejvyšší soutěže. Po devíti kolech měl deset bodů a plul v klidných vodách. Kouč Jaroslav Hřebík sklízel uznání ze všech stran a mohl se pochlubit mimo jiné tím, že jeho hoši vyhráli na půdě bohatých Drnovic. V duelu s Libercem se však jejich sezona zlomila k horšímu. Propadli hlavně takticky. Vyráběli naivní chyby a mohli prohrát i vyšším rozdílem.

Obajdin nahlodal soupeře v 17. minutě, kdy tečoval střelu Josefa Jinocha. Spolupráce těchto dvou hráčů byla skoro až telepatická, a tak si ji ještě několikrát úspěšně zopakovali. Ve 46. minutě vysunul Jinoch Obajdina do brejku a bylo to 0:2.

Rychlé protiútoky byly silnou zbraní Liberce a bezradná benešovská obrana na ně nenacházela účinnou odpověď. Navíc domácí hráli více než hodinu v deseti po vyloučení Slavomíra Hodúla.

[fve]https://youtu.be/rAORqMncHrc[/fve]

V 53. minutě rozjeli JinochObajdinem předchozí brejkovou akci jako přes kopírák a liberecký kanonýr slavil hattrick. Stále však ještě neměl dost. Šest minut před koncem si tak vychutnal brankáře Miroslava Berana ještě jednou a završil své galapředstavení čtvrtým zářezem na pažbu. Mezitím ještě odevzdaného soupeře dorazil sám Jinoch, druhý hrdina nedělního odpoledne.

Přečtěte si taky: Příběhy české ligy I: Horst Siegl a nejrychlejší hattrick v historii (1993/1994)

Kouzlo je v chytrosti

Ovace však po zásluze sklízel hlavně Obajdin, první hráč, který se v lize trefil čtyřikrát v jednom utkání.

Po něm to už dokázal jen slávista Robert Vágner, Vratislav Lokvenc ze Sparty, ostravský David Střihavka, Zbyněk Pospěch z Dukly a další sparťan David Lafata, jenž skóroval dokonce pětkrát.

Fantastický Obajdinův výkon ocenil deník Sport absolutní známkou 10. „Dostával jsem ideální přihrávky, utekl obráncům a měl dostatek času na technickou střelu,“ popisoval šťastný střelec své přesné zásahy.

Tolik gólů v jednom utkání prý nikdy předtím nedal. Udivoval hlavně precizností zakončení – nevolil žádné razantní rány, nýbrž si dal pokaždé záležet na tom, aby míč dobře umístil. „Rána placírkou je jistota. Chytrost skutečně nejsou žádné čáry!“ odtajnil svůj recept.

Svou úžasnou fazónu si udržel i nadále a nakonec se jako velká posila vrátil do Sparty.

Naopak Benešov od debaklu 0:5 až do konce soutěže nevyhrál jediný zápas a sestoupil.

Jaroslav Hřebík Liberec 94/95

Na tiskové konferenci po utkání s Libercem kouč Hřebík zažertoval na adresu kolegy Petržely: „Neničte fotbal…“

Přečtěte si taky: Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Co bude nového v boji o titul?

Jarní část české ePojisteni.cz ligy startuje 18. února. Na O2 SPort a O2 TV Fotbal uvidíte vždy dva zápasy z každého kola!

Foto: reprovideo youtube.com, epojisteniliga.cz
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru