Příběhy české ligy I: Horst Siegl a nejrychlejší hattrick v historii (1993/1994)

Sparťanský kanonýr Horst Siegl drží několik rekordů, ale jeden mu už nikdy nikdo neodpáře: byl autorem prvního hattricku v dějinách ePojisteni.cz ligy. Radoval se z něj 26. března 1994 na Strahově, kde tehdy našli svěřenci Karola Dobiaše dočasné útočiště. Jejich chrám na Letné totiž zrovna procházel rekonstrukcí.

Tu jarní sobotu na stadion Evžena Rošického dorazila jen hrstka diváků – přesně 1970, což byla nejmenší návštěva kola. Fandům Sparty zkrátka větrná hůrka nad Prahou nikdy k srdci nepřirostla. Také konkurence hokejového play off byla příliš silná. A ještě ke všemu se nad městem strhla smršť s krupobitím a silným větrem.

Smršť na nebi i na hřišti

Ti, kteří přišli, však nakonec nelitovali. Dukla, která do té doby nevyhrála ani jeden zápas, se sice v souboji lídra s posledním týmem tabulky překvapivě více než hodinu hry držela, jenže pak ji načal Jozef Kožlej a v poslední desetiminutovce se přihnal další uragán. Tentokrát ne z oblohy, nýbrž na hřišti.

Nejprve v 80. minutě Pavel Nedvěd našel přihrávkou podél brány volného Siegla a bylo to 2:0. O tři minuty později Siegl přešel přes svého bývalého spoluhráče Jiřího Jeslínka a sám před brankářem Tomášem Poštulkou nezaváhal – obloučkem upravil na 3:0. V 88. minutě bylo dílo dokonáno: Nedvědovu střelu Poštulka neudržel a Siegl dorazil na 4:0.

[fve]https://youtu.be/b0Y7s8j9A10[/fve]

Za pouhopouhých osm minut tak zaznamenal čistý hattrick. Tak rychle to nikdo po něm nedokázal.

Také díky tomuto mimořádnému a dost možná neopakovatelnému výkonu se na konci soutěže stal mistrem i králem střelců.

Opožděný rituál

„Tohle byl můj druhý hattrick v ligové kariéře. Poprvé jsem se třikrát trefil před dvěma lety v zápase s bratislavským Interem, kdy jsme vyhráli 8:1,“ bilancoval Siegl po svém rekordním zápisu. Vděčil za něj práci celého mužstva a nejvíce prý brankáři Petru Koubovi. „Před každým utkáním si s Koubisem plácáme a dnes jsme tento rituál vynechali. O přestávce jsme to napravili a ono to vyšlo,“ radoval se fenomenální střední útočník.

Petr Kouba

Jeho rychlopalba se v historických tabulkách drží už bezmála čtvrtstoletí. Snese srovnání i s rekordy prestižních soutěží. Nejrychlejší hattrick v dějinách Ligy mistrů má na svědomí Bafétimbi Gomis, který na to v dresu Lyonu proti Dinamu Záhřeb potřeboval sedm minut.

bafe gomis

Jinde to však byl ještě větší fofr. V anglické Premier League drží primát Senegalec Sadio Mané, jenž za Southampton skóroval v duelu s Aston Villou třikrát za dvě minuty a 56 vteřin.

Jarní část české ePojisteni.cz ligy startuje 18. února. Na O2 SPort a O2 TV Fotbal uvidíte vždy dva zápasy z každého kola!

Foto: reprovideo, Reuters, squawka.com
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru