Skvělé zprávy! Český šampion má na dosah přímý postup do Ligy mistrů

 Vyplývá to alespoň z informací, které přinesl server idnes.cz. Podle jeho informací dostala Fotbalová asociace České republiky od UEFA plán nového rozdělení účastnických míst v nejprestižnějších klubových soutěžích.

Reformy, které UEFA přijala v minulém roce a začnou platit pro pohárovou sezonu 2018/19, by tak pro Česko neměly mít tak drastický dopad, jak se původně předpokládalo.

Nový model je ústupkem ze strany UEFA ve prospěch nejsilnějších soutěží. Nejlepší 4 ligy nově pošlou do základní skupiny Ligy mistrů 4 zástupce.

„UEFA nám to trošku zkomplikovala, ale šanci pořád máme,“ citoval isport.cz šéfa Ligové fotbalové asociace Dušana Svobodu.

Přímou vstupenku do Ligy mistrů si podle nového modelu zajistí prvních 10 zemí žebříčku koeficientů.

Česku patří v současnosti 11. místo a s největší pravděpodobností ho udrží až do léta, kdy se bude rozhodovat o místech pro pohárový ročník 2018/19.

The UEFA logo is seen before the draw ceremony for the 2016/2017 Champions League Cup soccer competition at Monaco's Grimaldi Forum in Monaco August 25, 2016. REUTERS/Eric Gaillard

V  české nejvyšší soutěži se tak v sezoně 2017/18 bude bojovat o přímý postup do Ligy mistrů, pokud zůstane na 11. místě a vítěz Ligy mistrů 2018 si zajistí postup do milionářské soutěže z vlastní ligy.

A to je velmi pravděpodobné. Od roku 2005 se tak nestalo pouze třikrát.

„Pro nás je důležité, že jsme se dokázali v rankingu UEFA dostat na 11. místo, což je velký úspěch českého klubového fotbalu. A při určitém souběhu okolností je šance na přímý postup relativně velká,“ uvedl Svoboda.

Podobná situace navíc může přihrát Česku přímou účast v Lize mistrů i v příští sezoně. Pokud si jak vítěz Ligy mistrů, tak vítěz Evropské ligy 2017 zajistí místa v Champions League z domácí soutěže, pak vynechá předkola i český mistr už v létě letošního roku.

Pro české kluby jsou to skvělé zprávy. Účast v základní skupině Ligy mistrů znamená automatický bonus přes 300 milionů korun. Další peníze se pak rozdávají za získané body.

Přímý postup do nejbohatší fotbalové soutěže světa ztratilo Česko v roce 2005. Od té doby musel i mistrovský tým do předkol. Ligu mistrů hrála z českých klubů naposledy Plzeň v roce 2014.

Foto: Reuters (pol)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru