Bitevní pole Vlasty KAISERA: Návrat ztraceného syna Maradony do Neapole

Diego Armando Maradona svého času pobláznil Neapol. Pak si ale dost zbláznil sám – upadl do kokainové závislosti, zplodil syna, ke kterému se dlouho nechtěl hlásit, chtěl si různými rozjívenými kousky vyvzdorovat přestup jinam, dostal maxi-trest za dopink a nakonec z Itálie utekl před daňovými povinnostmi.

Maradona přestoupil do Neapole z Barcelony v roce 1984 za tehdy rekordní částku 6,9 milionu liber. Klub z jihu Itálie podlehl fotbalové mánii, která se rozjela naplno poté, co byl zrušen zákaz posil ze zahraničí. Itálie byla vyhladovělá a po otevření hranic se angažování cizinců stalo nejenom módou, ale skoro až povinností či posedlostí.

Diego Maradona v dresu Barcelony

A nebyli to cizinci ledajací! Hellas Verona si zásluhou dua Hans-Peter Briegel, Preben Elkjær Larsen došla pro senzační mistrovský titul, AC Milán si hýčkal anglickou dvojici Ray Wilkins, Paul Hateley. Nedostižitelnou špičkou se ale zdáli být Michel Platini  v Juventusu a Karl-Heinz Rummenigge v Interu Milán, oba držitelé Zlatých míčů.

Vrcholná kvalita měla tedy jako tradičně patřit bohatému italskému severu.

Nejlepší roky kariéry

Ale pak to přišlo! Vrcholem bláznivě krásného fotbalového léta 1984 bylo angažování nejnadanějšího hráče oné doby, tehdy třiadvacetiletého argentinského ďáblíka Maradony. K jeho nákupu dopomohla půjčka od Banco di Roma. Pyšné kluby ze severu se nestačily divit, jak jim klub z Neapole, do té doby zcela bez mistrovských vavřínů, vypálil rybník.

Maradona se stal s Neapolí dvakrát mistrem, klub díky němu získal i Italský pohár a Pohár UEFA.  Kdyby tehdy bylo možné udělovat Zlatý míč i neevropským hráčům, určitě by ho získal. „Byla to úžasná symbióza – nejlepší léta mé kariéry a nejlepší období fotbalu v Neapoli,“ vzpomíná Pibe d´Oro, Zlatý chlapec.

Pohádka však měla skončit, a to ne zrovna šťastně. Neapolský klub si žil nad poměry a postupně zabředl do dluhů, kvůli nimž byla dokonce ohrožena jeho existence. Maradona se zase nedokázal vyrovnat se svou božskou slávou na té správné profesionální úrovni.

Přečtěte si také: VIDEO: Nejlepší rozcvička všech dob! Takhle řádil Diego Maradona!

Diego Maradona (Neapol) Diego Maradona vyhrál s Neapolí Pohár UEFA

Daně, drogy, mafie…

Dodnes je v jeho slovech možné číst lítost nad tím, jak se věci vyvinuly. „Během angažmá v Itálii jsem potřeboval pravidelně drogy. Závislost začala ovlivňovat moji schopnost hrát fotbal,“ přiznal.  Za pozitivní test na kokain mu byl v závěru jeho neapolského působení vyměřen patnáctiměsíční trest zastavení činnosti.

Kokainová závislost, útěk před otcovstvím, daněmi a zřejmě i dost blízké kontakty se špičkami tamní odnože mafie Camorry… To vše způsobilo, že bývalý hrdina byl pro Itálii personou non grata a dlouho se sem nemohl bez obav z případného zatčení vydat. Soud, který má rozhodnout o jeho trestu za daňové úniky, má skončit teprve na jaře. Zřejmě však jakýmsi kompromisem ve stylu „čas vše zhojí“.

I proto se pod Vesuvem mohl konat téměř až biblický návrat ztraceného syna.

[fve] https://youtu.be/brlfbp5PunE[/fve]

Ambasador

Maradona se v Neapoli objevil na oslavách 30. výročí prvního titulu v historii klubu. A dokonce spřádá plány, že by v tomto městě mohl působit trvaleji – jako ambasador SSC Neapol. Objal se také se svým dlouho zapíraným potomkem, jenž nese jméno Diego Armando Maradona Sinagra a kterému je právě třicet – stejně jako historickému neapolskému scudettu. „Omlouvám se ti a slibuji, že už tě nikdy neopustím,“ pronesl dojatý Diego senior.

Současný prezident klubu SSC Neapol, filmový producent Aurelio De Laurentiis, věří, že z toho všeho může být jímavá story, která znovu pomůže nastartovat „azzurri“ z pod Vesuvu k nové slávě a velikosti. SSC Neapol čeká v jarních bojích Ligy mistrů Real Madrid!

Ligu mistrů a italský pohár můžete pravidelně sledovat na stanicích O2 TV Sport a O2 TV Fotbal!

[blog_program_info id=“11378061″]

Italskou ligu pak v O2 TV pravidelně vysílají stanice Sport 1 a Sport 2!

Foto: youtube.com, dailymail.co.uk
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru