Tottenham Jiřího HOŠKA: Teď chybí už jen mít štěstí…

Běžela asi 83. minuta zápasu s Chelsea, a Spurs bránili vedení 2:0. I když vlastně, skutečně bránili? U rohového praporku Chelski „vyťukávala“ jemnou kombinaci nezvyklá postava.

Když jsem doostřil svůj překvapený zrak, zjistil jsem, že je to Toby Alderweireld. Pilíř, cement, maják naší obrany na výletě na hraně pokutového území soupeře?! Ne, Tottenham nebránil náskok způsobem, kdy by býval blahořečil za každý odkop míče na horní ochoz.

toby alderweireld

Zlomené prokletí

Spurs byli sebevědomí a suverénní. Žádný závěrečný nápor nepřipustili. Jaký to neskutečný posun oproti éře Redknappa, Villase-Boase a krátce i Sherwooda, kdy fanoušci trnuli při každém centru, který se snášel do naší šestnáctky.

Tottenham nedopustil, aby vlna euforie po výhře nad lídrem soutěže „vyšuměla,“ a poté co naše „béčko“ porazilo v FA Cupu Aston Villu, zlomilo jisté prokletí duelů s West Bromem, který jsme doma 5 let nedokázali porazit.

Takovou dominanci, jakou Spurs předvedli v prvních 35 minutách, jsem v posledních dvou letech snad neviděl. Jindy houževnatý WBA s kompaktní obranou připomínal kus vepřového bůčku, který se pomalu převaluje v mlýnku na maso. Jen opět naprosto brilantní gólman Foster (po zápase přiznal, že Tottenham byl nejlepším mužstvem, proti kterému letos chytal) zabránil tomu, aby hosté odjeli z White Hart Lane s velmi potupným debaklem.

Zbývá už jen mít kliku

Pochettino boys dozrávají. Už když Argentinec tým přebral a zbavil jistých, ehm „plev,“ bylo evidentní, že má v rukou partu talentovaných kluků. Po dvou a půl letech mají Spurs nejen houf skvělých, kreativních individualit v základní sestavě, mezi nimiž nejde necítit velmi silné pouto. Postupně přidávají celkovou vyzrálost, disciplinovanost, taktické mistrovství (proti Chelsea zcela evidentní) a v neposlední řadě trpělivost.

Tottenham - Sunderland: Mauricio Pochettino

Nechci používat velkých slov, ale chybí snad už skutečně jen to, mít v určitých situacích prostě kliku… Na rozhodčí, odrazy míče, na zranění (Vertonghenův pochroumaný kotník z posledního zápasu mrzí hodně), prostě na věci, které nejdou ovlivnit.

3-4-2-1 ???

Už několikrát jsme v posledních dvou letech zažili, že Spurs přešli během zápasu na hru se „třemi vzadu.“ Proti Chelsea a West Bromwich Albionu už rozestavení 3-4-2-1 figurovalo už i v zápise před utkáním.

„Čističi“ Dembélé se stále se lepšícím Wanyamou (za 12 mega v britských byl totálně za hubičku) brání v praxi často víc, než RoseWalkerem. Elektronická „mapa“ průměrného pohybu hráčů na hřišti ukázala v zápase proti WBA fascinující věc, že Danny Rose se pohyboval vůbec nejvíc vepředu, dokonce ještě před Kanem a Allim.

Thierry Henry ve studiu Sky Sports poznamenal, že nechápe, proč takhle Spurs nehrají vlastně pořád. Uvidíme. Jestliže se vynáší do nebes aktuální 3-4-3 aplikovaný Contem v Chelsea, třeba se brzy stejné chvály dočká i náš nový systém.

Nejrychlejší šedesátka? Kane!

Superlativy na naše ofenzivní „miláčky“ Kanea s Allim bych mohl zaplnit celý tenhle blog a ještě by zbyl materiál na 2 další. Čerstvý otec Harry zažil vskutku báječný týden, kdy se mu napřed narodila dcera, a potom třemi góly odstřelil West Brom.

[blog_gallery id=“42902″ style=“block“]

Další tři tutovky mu ještě chytil výše chválený Ben Foster. Žádný jiný hráč v dlouhatánské historii Spurs nedal 60 ligových gólů rychleji, než právě Harry Kane.

Přečtěte si také: VIDEO: Jeden GÓÓÓL hezčí než druhý! Čaroděj Harry Kane nastřílel kouzelný hattrick!

Projekt Tottenham

Dele Alli svými posledními výkony musel zvýšit svoji hodnotu na přestupním trhu někam k 60 milionům liber. Chelsea potopil dvěma krásnými hlavičkami, přitom právě hru hlavou označuje za svou největší slabinu.

Je poněkud znepokojivé, že z malinko zlobivého (little bit naughty) virtuosa Alliho chce Adidas udělat svou hlavní fotbalovou tvář, což by ale prý obnášelo přestup do Španělska, ideálně prý Realu Madrid.

dele Alli tottenham

Tedy ne, že bychom Realu v nedávné minulosti důležité hráče neprodali. Dele ovšem, stejně jako ostatní naše opory, vehementně tvrdí, že nikam neodejde, protože pevně věří v „projekt Tottenham.“

Víte, to není jen současná báječná parta hráčů, kterou vymodeloval všemi oblíbený Mauricio Pochettino. To je taky stále robustnější finanční zázemí a hlavně nádherný nový stadion, na kterém se za necelé 2 roky začne psát nejnovější historie Hotspur. Není těžké si domyslet, že já v tenhle projekt věřím taky…

[blog_program_info id=“11238021″]

Foto: Reuters
Jiří Hošek Autor článku
Jiří Hošek
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru