Fotbalový RADAR: Ligová hvězda Vukadinovič si zaslouží hrát za velký klub i reprezentaci

Jsem až překvapen, že zájem dvou z nich ochladl (pokud vůbec nějaký byl) a ten třetí se zdráhá sáhnout hlouběji do pokladny.

Ševci ze Zlína prohánějí favority a do jarní části ePojisteni.cz ligy půjdou z lichotivé čtvrté příčky. Na vedoucí Plzeň, která má zápas k dobru, ztrácejí pouhých pět bodů. Zároveň je čeká výhodný los – se dvěma ze tří bezprostředních konkurentů budou hrát doma. Šestadvacetiletý srbský záložník má na této skvělé výchozí pozici velkou zásluhu. Oproti nedávné minulosti udělal obrovský výkonnostní pokrok. Už dříve využíval svou enormní rychlost a akceleraci, ale v koncovce byl dost zbrklý a splašený. Letos se výrazně se zklidnil ve finální fázi a díky tomu zlepšil produktivitu.

Jeho sólo v zápase s Brnem, korunované nezištnou gólovou přihrávkou Davidu Štípkovi, to byla lahůdka, jaká se na našich kolbištích hned tak nevidí. Už jen na této překrásné akci bylo vidět, v jakém je Vukadinovič laufu.

Potvrzují to i čísla. S osmi asistencemi je nejlepším nahrávačem v soutěži a celkově se podílel na deseti gólech, tedy na více než třetině veškerých střeleckých úspěchů svého mužstva. O jeho progresu svědčí také další klíčové statistiky: má lepší přesnost přihrávek, více driblinků, přihrávek do gólových šancí i předfinálních přihrávek.

Nedivím se tomu, že Slavia ho touží získat zpátky do svých řad. Jenže předseda představenstva Jaroslav Tvrdík na svém twitterovém účtu vzkázal, že za Vukadinoviče nezaplatí víc než 15 milionů korun.

tvrdik-tweet-vukadinovic

Kolik? Kolik? Kolik?

Tuhle nabídku považuje trenér Zlína Bohumil Páník za neadekvátní. Údajně degraduje klub i samotného hráče.

Vždycky je těžké říci, jakou má hráč cenu. Když se o tom někde mluví či píše, vzpomenu si na komedii Dědictví aneb Kurvahošigutntág a odpověď právníka v podání Miroslava Donutila: „Jak se to vezme. Jestli máte na mysli tržní hodnotu, nebo účetní hodnotu… Vyšší je ta tržní, jenže ta je pohyblivá.“

Platí to dodnes i ve fotbale. Cena hráče je taková, jakou je zájemce ochoten zaplatit. My si pak můžeme říci, jestli byla přemrštěná a nesmyslná, ale to je tak vše. Nezbývá, než aby sám fotbalista ukázal, že se vyplatil.

Vukadin Vukadinovič

Tvrzení plzeňského kouče Romana Pivarníka, že maximem v našich poměrech je 12 až 15 milionů za posilu, a to už prý musí být velké jméno a hotový hráč, beru s velkou rezervou. Svědčí to spíš o tom, že v Plzni zjistili, že hráči z české nejvyšší soutěže jim do základní skupiny Ligy mistrů nepomohou. Pokud tedy nejsou ze Sparty či Slavie, které jim své opory asi sotva přenechají. Možná se teď budou na západě Čech orientovat spíše na zahraničí.

Šetrnost slávistů mě však poněkud překvapuje. Daleko vyšší sumu vysázeli za Gina van Kessela, o jehož přínosu by se dalo přinejmenším pochybovat. A dvakrát tolik, než kolik nabízejí za Vukadinoviče, je stál Jan SýkoraLiberce. Ten si přitom v 13 podzimních startech nepřipsal gól ani asistenci.

Výprodej trvá už rok

Podle serveru www.transfermarkt.de je současná Vukadinovičova cena 700 tisíc eur, tedy necelých 19 milionů korun. Zlín údajně požaduje více než dvojnásobek. Řekl bych, že je to z jeho strany licitace.

Chápu, že se nechce dál oslabovat. Za poslední rok přišel o několik klíčových hráčů: Lukáše Železníka, Štěpána Koreše, Tomáše Poznara, Harise Harbu a Tomáše Hájka. To už je pořádné puštění žilou. Ševci se právem bojí, aby nezažili takový propad jako loni na jaře.

tomáš hájek zlín

Na druhou stranu, mít v kádru naštvaného a demotivovaného hráče, který cítí, že ho v ideálním fotbalovém věku připravili o životní šanci, to také není žádný med.

Tipuju, že oba kluby se nakonec sejdou někde na půl cesty a dohodnou se.

A pokud ne, Vukadinovič se přestupu do velkého klubu stejně dočká. A dost možná i reprezentace. Doufám, že té české, která má o podobné moderní typy hráčů velkou nouzi. Zvláště když o něj Srbové nejeví valný zájem.

To by samozřejmě investované peníze patřičně zhodnotilo.

Foto: Twitter, fcfastavzlin.cz
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru