Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Španělský fotbal je pořád vidět. Co ukazují čísla La Ligy?

Největší ambice mají pochopitelně Real Madrid a Barcelona. V domácí soutěži je Real jako jediný stále bez porážky a na čele tabulky vede s pětibodovým náskokem před svým nesmiřitelným rivalem.

Velkým překvapením jsou ale výkony druhé Sevilly. Ta v létě přišla o úspěšného trenéra Unaie Emeryho, ale vůbec to její výkony nepoznamenalo. Právě naopak. Nový kouč Jorge Sampaoli při svém prvním evropském angažmá změnil hru i kádr a výsledky se dostavily okamžitě.

FC Sevilla

Sevilla se rychle přeorientovala z brejkového stylu na větší kontrolu míče a ve statistikách držení míče v La Lize je na tom lépe už jenom Barcelona. Statistiky zakončení ukazují, že Andalůzané se častěji snaží prokombinovat do pokutového území a výrazně ubylo střelby z nepřipravených pozic za šestnáctkou.

Sampaoliho mužům se s tímto pozměněným herním projevem podařilo hned v první sezoně to, co nedokázali ani pod vedením veleúspěšného Emeryho, a to postoupit ze základní skupiny Ligy mistrů. Navíc Sevillistas daleko lépe zvládají boj na více frontách, když v domácí soutěži ztrácejí ze druhého místa na Real jen čtyři body.

Atlético Madrid sice v Lize mistrů s přehledem postoupilo z prvního místa ve skupině, v domácí soutěži se ale nachází až na čtvrtém místě a po sedmnácti zápasech na vedoucí Real ztrácí devět bodů.

Přitom ale ve většině střeleckých statistikách se nachází hned za Realem a Barcelonou. Podle mě je jen otázkou času, kdy zase nastane výsledkové zlepšení. Asi se nic nezmění na brejkovém stylu hry ze zajištěné defenzivy.

Přečtěte si taky: Fotbalový RADAR: Aspoň někdo má rozum. Mistrovství světa má přinášet kvalitu, ne kvantitu!

Nejlépe brání Villarreal

I když co se týče excelentní obrany, tak má La Liga v této sezoně nový fenomén – Villarreal.

Villarreal Atletico Madrid

Tým Žluté ponorky úspěšně válčí v Evropské lize, v domácí soutěži je na pohárových pozicích a to vše především díky nejlepší obraně, která inkasovala v sedmnácti zápasech jen dvanáct gólů. Villarreal naposledy doma remizoval s Barcelonou 1:1 a je i nejčistěji hrajícím týmem soutěže.

[blog_program_info id=“11166988″]

Přečtěte si taky: Záložník Villarrealu si zahrál na gólmana, Messiho střelu tečoval na roh. Prošlo mu to!

Foto: Reuters
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru