Fotbalový RADAR: Deli, Ngadeu a Costa. Africký pohár národů poprvé zasáhne i do boje o český titul

Kouč Pobřeží slonoviny Michel Dussuyer odtajnil ve středu odpoledne 24 jmen pro nadcházející kontinentální šampionát. Nechybí mezi nimi slávista Simon Deli, což je pro »sešívané« i pro celou ePojisteni.cz ligu velké vyznamenání.

simon deli

Vždyť Sloni obhajují titul z roku 2015 a na soupisce mají hráče z Manchesteru United a Paris Saint-Germain. I bez zraněného Gervinha a pochopitelně také bez bratří Kola a Yayi Touréových, kteří po předloňském zlatém úspěchu ukončili reprezentační kariéru, budou patřit k největším favoritům.

Turnaj pro hráče Pobřeží slonoviny vypukne až 16. ledna zápasem proti Togu, ale už v pondělí 2. ledna se mají hlásit na soustředění v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech.

Pokud zopakují tažení z posledního mistrovství v Rovníkové Guineji a dotáhnou to znovu až do finále, bude Deli až do 5. února uvázán povinnostmi v národním týmu. A to nezní nijak nepravděpodobně. Jeho celek je totiž v poslední době k neporažení.

Přemožitele nenašel v kvalifikaci Afrického poháru národů ani v probíhajících bojí o mistrovství světa v Rusku. Poslední prohra je stará dva roky! V listopadu si Sloni odvezli cennou remízu z Francie.

Cíl? Další státní svátek!

Zajděme ještě dále v hypotéze o tom, že skutečně opět urvou nejcennější kov a poletí se podělit o svou vítěznou radost domů se svými příznivci. Tak jako minule, kdy prezident republiky Alassane Outtara dokonce vyhlásil státní svátek. To by se pak Deliho pobyt v Africe prodloužil ještě o dalších pár dní.

Fotbalisté Pobřeží slonoviny vyhráli Africký pohár národů

V tu dobu budou slávisté na kempu ve španělské Marbelle. Může se tedy stát, že se Deli se s nimi shledá až týden před úvodním jarním ligovým zápasem s Jihlavou. Na první pohled žádný problém, ale přece jen to skýtá určitá rizika.

Jednak stoper červenobílých přijde prakticky o celou zimní přípravu. Zatímco kluboví spoluhráči se budou potit při tréninkových dávkách v Číně a ve Španělsku, jeho čeká poněkud jiný režim. Na turnaji, kde se během tří neděl odehraje šest utkání, se toho opravdu moc nenatrénuje.

Daleko vyšší je zápasové zatížení. Jenže Deli zatím do základní sestavy Pobřeží slonoviny nepatří. V nabité konkurenci většinou vysedává na lavičce a zatím stihl všehovšudy čtyři starty.

Přečtěte si také: VIDEO: Norská posila chce se Slavií do Ligy mistrů! Co řekl Flo o Edenu?

Simon Deli (Pobřeží slonoviny)

Často se stává, že hráč, který prožil významnou mezinárodní akci v roli náhradníka, si do klubu přiveze spíš nadváhu. Každopádně hrozí nerozehranost a slabší forma na startu ligového jara, kdy slávisty čeká mimo jiné mistrovská Viktoria Plzeň.

A to by u Deliho, jenž patří ke klíčovým hráčům, bylo dvojnásob nepříjemné.

Hrozí pochopitelně i zranění. Není tajemstvím, že se zápasy v Africe odehrávají na nepříliš kvalitních terénech. Tvrdých, suchých, hrbolatých. Organismus hráče tím trpí a během dlouhého turnaje se hromadí nejrůznější bolístky.

Vzpomínám si, jak před dvěma lety přestupoval Wilfried Bony ze Swansea do Manchesteru City. K týmu se však připojil až po vítězném Africkém poháru národů. Přivezl si spoustu šrámů a za celý úvodní půlrok se kvůli tomu v novém působišti pořádně nechytil.

Bony Wilfried Manchester City

Zázraky se dějí

Deli by neměl být jediným slávistickým želízkem v ohni. V širší nominaci Kamerunu je Michael Ngadeu-Ngadjui a do Gabonu by měl s největší pravděpodobností odcestovat. Několik jeho reprezentačních spoluhráčů se totiž kvůli sporu s vedením týmu a asociace vzdalo účasti. Kameruncům se také proto nepřisuzují velké naděje. Navíc mají těžkou skupinu, kde hraje i pořadatelská země.

Přečtěte si také: VIDEO: Šílenost ve Rwandě! Hráč použil černou magii a za pár minut skóroval! Neuvěříte, co udělal svaz!

slavia web

Jinak zde ovšem platí to, co bylo napsáno o Delim. Ngadeu, který se na podzim ve Slavii postupně vyprofiloval ve velkou oporu, vypadne až na šest týdnů z přípravy na jarní sezonu. To už máme dva hráče, spoluvytvářející páteř mužstva. Komplikací je pochopitelně i Ngadeuova vynucená absence v prvním jarním kole, kdy si bude odpykávat trest za čtyři žluté karty.

O něco méně starostí mají sparťané, kterým by do Afriky měl odletět jen obránce Costa Nhamoinesu. Jeho Zimbabwe postoupilo na kontinentální šampionát po dlouhých 11 letech a v konfrontaci s Alžírskem, Tuniskem a Senegalem bude outsiderem. Postup ze skupiny by se rovnal zázraku. Ty se ale ve fotbale dějí, takže Letenští se zkušeným obráncem hned tak počítat nemohou.

Přečtěte si také: VIDEO: Rumunská posila Sparty Vatajelu: Na Letnou jej přilákal i Rosický, chce vyhrát titul!

Costa Nhamoinesu

A protože pro ně jaro vypukne už 16. února zápasem Evropské ligy v Rostově, poohlédli se včas po alternativě na levý kraj obrany a přivedli Rumuna Bogdana Vatajela.

I zde se ovšem dá tvrdit, že mistrovství Afriky naruší klubové plány. Costa platí za stabilního člena zadních řad Sparty. V aktuálním ročníku odehrál 14 z 16 ligových zápasů.

Ještě nikdy Africký pohár národů tolik neovlivňoval boj o český titul. Myslíte, že přeháním? Vzpomeňte si, jak si v létě stěžovali čeští a slovenští reprezentanti ze Sparty a Plzně na nedostatek odpočinku a tréninku po EURO 2016. To zapříčinilo jejich výkonnostní útlum a z toho pramenící pomalejší rozjezd a ztráty na domácí i mezinárodní scéně.

A to ve Francii strávili v podstatě jen minimum času. Deli, Ngadeu a Costa do toho opravdu mohou vpadnout rovnýma nohama. Z tepla do zimy, bez regenerace a přípravy. Už teď jsem zvědav, jak to zvládnou.

Foto: Facebook, Reuters, espn.com, fedivoire.com, thestandard.co.zw
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru